Communicatie

Nieuwsbrief schrijven? Deze 5 elementen mag je niet vergeten

0

Een e-mail schrijven kunnen we allemaal. Sterker nog, we tikken er misschien wel duizenden per jaar. Door al dat getik en getyp vergeten we nog weleens een paar belangrijke onderdelen van een retegoede e-mail. De grote vraag is: welke onderdelen zijn dat dan? Dat zal ik je vertellen. Lees mee.

1. Kies je onderwerpregel

De onderwerpregel van een e-mail is het belangrijkste onderdeel. Deze paar woorden moeten ervoor zorgen dat je ontvanger je mailtje opent. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Waar moet een goede onderwerpregel aan voldoen? Ik geef je wat praktische tips.

  • Houd het kort. Zo’n 30 tot 50 tekens moet genoeg zijn.
  • Begin je onderwerpregel met de belangrijkste woorden.
  • Gebruik woorden die mensen onthouden, bijvoorbeeld om je mail terug te zoeken.

Daarnaast zijn er een paar technieken om te zorgen dat je e-mailabonees klikken en kijken.

Vertel nieuws in je onderwerpregel

Iedereen is dol op nieuws. Miljoenen mensen zitten elke avond weer aan de buis gekluisterd om te ontdekken wat er die dag gebeurd is. Je onderwerpregel met een woordje als ‘nieuw’ beginnen is dan ook een populaire en succesvolle manier om ’m beter te maken. We willen namelijk ontdekken wat dat nieuws in die e-mail precies is. Wat voorbeelden voor je onderwerpregel:

  • “Nieuw: gratis webinar over…”
  • “Net gelanceerd: interview met…”
  • “Dit nieuws is pas net ontdekt…”

Een tipje van de sluier

Je wil de mailontvanger met wat vragen achterlaten door ze een beetje nieuwsgierig te maken en te intrigeren. Hoe? Stel een vraag in je e-mail. Vertel een half verhaal of creëer urgentie of schaarste. Een aantal onderwerpregels die prikkelen om de e-mail te openen:

  • Vergeet jij dit ook in je e-mails?”
  • “Jij vuile !@#$%”
  • “Je hebt nog maar 45 minuten om…”

Waarom zou ik de mail moeten openen?

Of we het nu willen toegeven of niet: mensen zijn egoïstische wezens. We willen altijd weten wat we aan iets of iemand hebben. Pas als we dat weten gaan we ergens op in. Dat is niet anders met je e-mails. Vertel je lijst dus letterlijk waarom hij of zij jouw e-mail moet openen. Dat doe je bijvoorbeeld met deze onderwerpregels:

  • “Kom af van je hoofdpijn.”
  • “Claim je gratis tegoedbon.”
  • “Ontdek gratis tips voor betere e-mails.”

2. Spannende preview

De preview van je e-mail is dat kleine regeltje tekst naast, of onder, de onderwerpregel. Deze mag 40 tot 140 karakters lang zijn, zodat het bericht op elk apparaat goed toont. Je preview gebruik je om je onderwerpregel te versterken. Een beetje zoals een ondertitel dat doet bij een boek, of een meta-omschrijving in Google.

Gebruik de preview op dezelfde manier als je onderwerpregel. Dus: prikkel de lezer om je mailtje te openen. Borduur voort op de technieken die je hebt gebruikt in je onderwerpregel.

3. Welke aanhef kies je?

De aanhef is misschien wel het meest vergeten onderdeel van een e-mail. We staan er niet zo bij stil dat de aanhef eigenlijk cruciaal is om een retegoede e-mail te sturen. Welke aanhef je kunt gebruiken ligt aan een paar factoren:

  • Is er een huisstijl?
  • Hoe spreek je je klanten aan op je website?
  • Wie is je doelgroep?

Je doelgroep bepaalt de aanhef

Wat je in je e-mail schrijft hangt af van je doelgroep. Zit je in de advocatuur of financiële sector? Dan is een formele toon meestal gepast. Bijvoorbeeld door ‘geachte’ te gebruiken. Zit je in een markt waar je niet veel te maken hebt met formele regels? Dan is ‘beste’ gebruikelijk.

Nu denk je: “Dat is megasaai, kan dat niet wat creatiever?” Tuurlijk kan dat, maar de vraag is of je dat wil. Creatief betekent niet altijd beter. Het belangrijkste aan de aanhef is dat je lezer zich gerespecteerd voelt. Humor en woordspelingen komen later pas.

Spreek je doelgroep op elk kanaal hetzelfde aan

Consistentie is een van de belangrijkste zaken in communicatie. Gebruik je op je website ‘je’? Doe hetzelfde in je e-mails. Gebruik op elk kanaal dezelfde toon, je lezers zullen zich begrepen voelen.

4. Een duidelijke afsluiter

Voor de afsluiter gelden bijna dezelfde regels als voor de aanhef. De grote ‘maar’ is dat er in de afsluiter van een e-mail meer ruimte is voor creativiteit, zeker als je je doelgroep informeel benadert. Een makkelijke manier om je afsluiter op te vrolijken is door er je functie, expertise of zelfs slogan in te verwerken. Bijvoorbeeld:

  • “Met zoekmachinevriendelijke groet, SEO-specialist”
  • “Een vriendelijke groet vol vibrato, volkszanger”
  • Just do it, Nike-medewerkers”

5. Postscriptum

De P.S. is een van de meest gelezen onderdelen van je e-mail. Daarnaast zorgt je P.S. ook nog eens voor een hogere CTR, blijkt uit een onderzoek van 3000 e-mails. Gebruik de P.S. om nog een laatste gedachte te benoemen, nogmaals de lezer aan te sporen tot actie of schaarste te creëren.