Online marketing

Zo maak je een briefing voor je fotograaf [8 tips]

0

Als je een opdracht voor een fotograaf hebt, dan heb je meestal al bepaalde soort foto’s in gedachten. Ga je voor bedrijfsfoto’s of portretfoto’s? Of heb je nieuwe productfoto’s nodig? Wat je wensen ook zijn, je zal dit op een juiste manier moeten overbrengen aan een fotograaf. Met deze 8 tips voor een goede fotografiebriefing kun je direct aan de slag!

Een bedrijfsfotograaf vertellen dat je graag ‘goede foto’s’ wil, dekt de lading meestal niet.

Een succesvolle fotoreportage start met een goede fotografiebriefing. Daarmee zorg je ervoor dat de fotograaf beelden maakt die aansluiten bij de marketing- en communicatiedoelstellingen en de wensen die je hebt. Hoe specifieker je aangeeft wat voor soort foto’s je zoekt, hoe beter die beelden gaan passen bij wat je in gedachten hebt. Hier moet een effectieve fotografiebriefing aan voldoen:

1. Geef aan waarvoor je de foto’s gebruikt

Informeer de fotograaf over het doel van de foto’s. Waar zijn ze voor bedoeld? Waarvoor ga je ze gebruiken? Waar worden ze geplaatst en wat wil je ermee overbrengen?

Ook is het belangrijk te weten wat de specificaties zijn als je bijvoorbeeld een portretfoto wil laten maken voor een tijdschrift. Als er alleen ruimte is voor een klein formaat foto, is het niet handig dat de fotograaf de te portretteren persoon van top tot teen in beeld brengt. Je kunt de fotograaf dan vragen om een foto die close-up is gemaakt.

Of misschien wil je een tekst over een foto plaatsen. Als de fotograaf dit weet, dan kan hij hierbij in de compositie en achtergrond van de foto rekening houden.

Alle informatie is van belang. Geef niet op goed geluk wat ideeën in de hoop dat er uiteindelijk een geschikte foto bij zit. Hoe meer informatie je met de fotograaf kan delen, hoe beter hij kan meedenken over het type beelden die helpen het doel te bereiken.

Weet je nog niet precies waarvoor je de foto’s gaat gebruiken? Vertel dit aan de fotograaf. Hij of zij kan dan verschillende foto’s maken van dezelfde setting, die jij later op verschillende manieren kunt gebruiken.

2. Bedenk voor welke doelgroep het bedoeld is

Het is belangrijk om te weten wie je precies wil aanspreken met de foto’s. Het maakt een groot verschil wanneer je foto’s maakt voor een jongere doelgroep die kijkt naar influencers, of dat je senioren van 70+ wil aanspreken. Dit wordt voor een groot deel bepaald door de setting en stijl van een foto. Bedenk wat de doelgroep belangrijk vindt en deel deze informatie met de fotograaf.

De foto’s kunnen ook meerdere doelgroepen hebben. Foto’s van jullie personeel dat aan het werk is, kun je gebruiken voor marketingdoeleinden en arbeidsmarktcommunicatie. Het verschil is wel dat bij die laatste doelgroep het beter is om het personeelslid de camera in te laten kijken. Uiteraard denkt een professionele fotograaf hierin mee.

fotograaf foto's

Foto’s van Wilmar Dik

3. Stuur voorbeelden van foto’s mee die je mooi vindt

Voor de beeldvorming van de fotograaf helpt het als je voorbeelden hebt van foto’s die je aanspreken. Stuur daarom altijd enkele voorbeelden mee met de briefing. Dan weet de fotograaf precies waar je naar op zoek bent. Fotografievoorbeelden kun je heel specifiek zoeken in Google.

Ben je op zoek naar goede voorbeeldfoto’s voor je arbeidsmarktcommunicatie, zoek dan niet te algemeen. Zoek bijvoorbeeld op ‘fotografie’ + ‘arbeidsmarktcommunicatie’. Als je foto’s wil laten maken van consumenten (jullie klanten) dan kun je bijvoorbeeld zoeken op ‘fotografie’ + ‘consumenten’.

Door heel specifiek te zoeken krijg je ook hele specifieke foto’s te zien.

4. Laat weten hoeveel foto’s je nodig hebt

Misschien heb je maar één beeld nodig, maar verwacht je van een fotograaf minimaal 20 foto’s vanuit diverse hoeken. Dan kost dit veel meer tijd dan het maken van 5 foto’s vanuit één hoek. Hoe specifieker je kunt aangeven welke aantallen foto’s wenselijk zijn, hoe beter de fotograaf tijdens een shoot kan inschatten of hij voldoende foto’s heeft gemaakt.

Ik lever als fotograaf alle goede foto’s aan. Als ik gedurende een shoot van 2 uur bijvoorbeeld 250 foto’s maak, dan krijg je daarvan rond de 80 foto’s gebruiksklaar aangeleverd. Dan kun je samen met de vormgever/communicatieafdeling bepalen welke foto’s je wil gebruiken. Maar er zijn ook fotografen die bijvoorbeeld maar 6 of 12 foto’s uit een shoot aanleveren. Stem dit altijd voorafgaand aan de opdracht met de fotograaf af.

fotograaf foto's

Wilmar Dik

Het is belangrijk om te weten dat jouw wensenlijst overeenkomt met het aantal uren dat je de fotograaf kunt inhuren (budget). Stel je boekt een fotograaf voor een fotografieopdracht van 3 uur en tijdens de fotoshoot blijkt dat jouw wensen uitkomen op minimaal 5 uur fotografie, dan kunnen er problemen ontstaan.

Als het tegenzit, heb je een tekort aan bepaalde foto’s en zie je dat pas nadat de fotograaf de foto’s heeft aangeleverd. Het plannen van een nieuwe fotoshoot kost dan veel meer tijd dan nodig was geweest. Daarom is het ook belangrijk dat je het budget aanpast op basis van een offerte voor fotografie. In plaats van eerst een budget bepalen en daarna pas kijken of daar een offerte bij aansluit.

5. Deel het huisstijldocument met de fotograaf

Zeker als je uitgebreide corporate fotoshoots voor een bedrijf plant, moet de bedrijfsfotograaf inzicht krijgen in de huisstijl van het bedrijf. Van de huisstijlkleuren, logo’s tot eerder gebruikte beelden. In een huisstijldocument staan meestal richtlijnen voor de fotograaf en de nabewerking van de foto’s.

Het is belangrijk dat de stijl, compositie en het kleurgebruik van de fotografie naadloos aansluiten bij wat een bedrijf wil uitstralen.

6. Stel een deadline voor de foto’s

Soms regel je een fotoshoot voor een nieuw product dat binnenkort gelanceerd wordt. Dergelijke foto’s met nieuwswaarde wil je zo snel mogelijk in huis hebben om mee te sturen met een persbericht.

Gaat het om foto’s waarmee je een beeldbank vult, dan zal de deadline minder strak zijn. Laat daarom de fotograaf weten wanneer je de foto’s uiterlijk nodig hebt. Dan kan de fotograaf rekening houden met de tijd die hij stopt in de planning en nabewerking.

7. Regel toestemming voor het fotograferen

Mensen mag je niet altijd zomaar fotograferen en ook voor sommige locaties moet je toestemming hebben. Zoek dit goed uit en maak hierover afspraken of regel tijdig een vergunning, mocht dat nodig zijn.

Denk bijvoorbeeld aan fotograferen in semi-publieke ruimtes zoals een winkelcentrum of treinstation. Wil je de foto’s in marketinguitingen gebruiken en staan er mensen op die foto’s? Vraag dan voor de shoot om toestemming voor het gebruik van die foto’s. Stem dit op tijd af en zorg dat je de toestemming hebt geregeld voor de fotoshoot. Anders kan dit leiden tot vertraging of soms annulering van de fotoshoot. Dit kan extra kosten en ook frustraties met zich meebrengen.

8. Voorzie de fotograaf van praktische informatie

Zorg dat niemand voor verrassingen komt te staan. Maak een uitgebreide lijst met telefoonnummers, contactpersonen op de locatie, praktische informatie met adressen en iets als parkeermogelijkheden. Ook kunnen er veiligheidsmaatregelen gelden waarmee de fotograaf rekening moet houden. De fotograaf moet over de juiste praktische en logistieke informatie beschikken zodat hij zo efficiënt mogelijk te werk kan gaan.

Een goede voorbereiding voor een fotografieopdracht in de vorm van een fotografiebriefing is op deze manier het halve werk. Het zorgt voor een geslaagde fotoshoot met als resultaat de foto’s die jij voor je uitingen zoekt!