Loopbaan

Stop met zelfsabotage en ga aan de slag met je potentieel

0

Ken je dat knagende gevoel van weten – diep weten – dat er veel meer in je zit dan je nu laat zien? Je kunt je eigen potentie, je toekomstige succes, haarscherp voor je zien. Je kunt bijna proeven en ruiken hoe het moet zijn wanneer je in jouw zone of genius leeft. En toch is er iets waardoor je jezelf laat tegenhouden om te laten zien wat je allemaal in petto hebt. Wat dat iets is? Je hebt last van het wijdverspreid fenomeen dat the upper limit problem heet.

Wat wordt bedoeld met the upper limit problem en hoe je hier vanaf komt, legt schrijver Gay Hendricks gedetailleerd uit in zijn The big leap – Conquer your hidden fear and take life to the next level (affiliate).

Het probleem van een verkeerd ingestelde thermostaat

Ben jij je ervan bewust dat je jezelf enorm kunt saboteren in het bereiken van succes, in het benutten van je volledig potentieel en dus het leven in jouw zone of genius? Je hebt namelijk voor jezelf een upper limit ingesteld wat betreft voorspoed, rijkdom, succes, geluk, et cetera. Een soort innerlijke thermostaat die een signaal afgeeft zodra je meer van die fijne gevoelens ervaart dan je voor jezelf had ingesteld. Dan doe je vervolgens automatisch iets waardoor dat fijne gevoel weer verdwijnt. Je saboteert jezelf als het ware door de positieve flow van energie te doorbreken. Je upper limit jezelf dus.

Zo spot je jouw upper limits in het dagelijks leven

Wij als mensen hebben namelijk een aantal typerende manieren om onszelf te upper limiten, manieren waarop we ons goede gevoel snel laten krimpen.

  • Zorgen maken. We hebben de neiging om wanneer ons alles voor de wind gaat, ineens te piekeren over van alles wat er mis zou kunnen gaan.
  • Kritiek hebben en anderen of iets de schuld geven. Terwijl jouw kritiek helemaal niks te maken heeft met datgene waar je kritiek op hebt.
  • Iets wegwuiven of afzwakken. Bijvoorbeeld complimenten wegwuiven (“Deze jurk? Een oud vodje.” of “Dit stelt niet zo veel voor hoor. Is voor mij routine.”)
  • Kibbelen of ruzie maken.
  • Ziek worden of gewond raken. Zoals ziek worden zodra je op vakantie bent en je eindelijk ‘mag’ ontspannen.

Waarom saboteren we ons eigen succes en geluk? Dit heeft te maken met de dingen die we over onszelf zijn gaan geloven vanaf heel jonge leeftijd. Dat gaat over waarom we niet dat ultieme geluk, succes en voorspoed mogen ervaren. Met deze belemmerende en saboterende overtuigingen heb je je innerlijke thermostaat al heel vroeg ingesteld.

De 4 verborgen drempels die de weg naar jouw zone of genius versperren

Deze overtuigingen zijn in vier categorieën te verdelen die ten grondslag liggen aan the upper limit problem en die een drempel vormen naar jouw Zone of Genius. Volgens de schrijver heb je als mens minstens één van de onderstaande valse overtuigingen voor waar aangenomen. Soms twee of drie, maar zelden alle vier.

1. De valse overtuiging dat er iets fundamenteels mis met je is

Je denkt dat er iets mis met je is of dat je van nature geen goed mens bent. Een voorbeeld kan zijn dat je jezelf de schuld hebt gegeven van de scheiding van je ouders. Je hebt enorme angst om te falen wanneer je de sprong naar je zone of genius zou wagen.

2. De valse overtuiging dat je door succesvol te zijn niet loyaal bent naar je familie en vrienden

Een succesvol en rijk leven past niet bij de omgeving waar je wieg heeft gestaan. Hoewel je succesvol bent, voldoe je niet aan wat je ouders van jou verwachtten. Door zelf te groeien als persoon zou je je familie en vrienden misschien achter je (en in de steek) laten.

3. De valse overtuiging dat je een last bent voor de wereld

Deze overtuiging laat je denken dat hoe succesvoller jij wordt, hoe meer je anderen tot last bent. Groeien met je bedrijf betekent misschien minder tijd voor je gezin en je ouders vragen een dag extra op te passen. Terwijl je voelt dat je een veel gelukkiger mens zou zijn en een leukere partner en moeder of vader als jij los kunt gaan in jouw zone of genius…

4. De valse overtuiging dat jij vooral niet mag shinen omdat je dan een ander outshinet

‘Ik kan maar beter niet succesvoller, rijker of gelukkiger worden want dan zou ik (naam) wel eens kunnen overtreffen, waardoor hij/zij zich slecht gaat voelen.’ Dit gebeurt vaak tussen broertjes en zusjes. De een is beter in iets dan de ander, maar komt er al snel achter dat ‘ie daar maar niet te veel mee mag pronken of van mag genieten, want dan voelt de ander zich naar. Een corrigerende blik van papa of mama is daarvoor vaak al voldoende.

Nu je hebt ontdekt welke valse overtuigingen jij bent gaan geloven, is het tijd om ze bij je verleden te laten. Been there, done that. Doesn’t work. Weg ermee! Nu ben je vrij om jouw zone of genius te ontdekken, want in deze zone wil je zijn! Hier bevinden zich namelijk die activiteiten die alleen jij kunt doen. Jouw unieke gaven en kwaliteiten waar niet alleen jij baat bij hebt, maar ook de mensen voor en met wie je werkt of het bedrijf waar je werkt. Het bevrijden en uiten van jouw natural genius is jouw ultieme pad naar succes en tevredenheid over je leven.

4 vragen om jouw zone of genius te ontdekken

Het ontdekken van jouw zone of genius doe je door jezelf vier vragen te stellen.

  1. Waar houd ik het allermeest van om te doen? Je houdt er zoveel van dat je het gedurende lange tijd kan doen zonder moe te worden of verveeld te raken. Als het goed is, voel je het in je lijf als je het antwoord hebt gevonden.
  2. Welk werk dat ik doe voelt niet als werk? Wanneer je dit doet (los van de bezigheden en verplichtingen die vaak bij werk komen kijken) ben je het gelukkigst. Je hoort jezelf vaak zeggen ‘En dit is waarom ik dit doe!’
  3. Wat zorgt in mijn werk voor het meeste resultaat en tevredenheid in verhouding tot de hoeveelheid tijd die ik eraan kwijt ben? Er is een essentieel onderdeel van je werk dat het meeste oplevert. Misschien is het dagelijks de verbinding aangaan met je connecties op social media? Of een half uur mediteren zodat nieuwe ideeën ontstaan in je hoofd?
  4. Wat is mijn unieke gave? Jij bezit een speciale vaardigheid, een unieke gave waar niet alleen jij heel veel baat bij hebt, maar ook de wereld om je heen. Deze gave is niet uniek in de wereld, maar wel in de wereld waarin jij je begeeft. Jouw unieke vaardigheid heb je waarschijnlijk voor het eerst ingezet toen je klein was. Je hebt het onbewust gebruikt tijdens een stressvolle situatie en om de situatie voor jezelf optimaal te maken om je (weer) goed te voelen.

Ga er echt even voor zitten om tot heldere antwoorden voor jezelf te komen. Vind je het lastig om jouw unieke gave te omschrijven? Deze laatste oefening helpt je verder op weg.

Vul de volgende zinnen aan.

  • Ik ben op mijn best wanneer ik…
  • Wanneer ik op mijn best ben, is het exacte wat ik doe…
  • Wanneer ik dit doe, is hetgeen waar ik het meest van hou…

The big leap

Boekcover The Big Leap.The big leap – Conquer your hidden fear and take life to the next level (affiliate) is een boek dat je echt wakker schudt. Wakker uit je comfortzone en uit je snooze-modus. Zo’n boek waarvan ik wenste dat ik het 10 jaar geleden had gelezen. Alhoewel het toen hoogstwaarschijnlijk helemaal niet zo zijn binnengekomen als nu. Want – o boy – wat kwam dit binnen!

Al direct in het eerste hoofdstuk stelt de schrijver je een aantal vragen die je onmogelijk met nee zult beantwoorden. Ben ik bereid om de hoeveelheid tijd waarin ik mij goed voel elke dag te vergroten? Ben ik bereid om mij altijd goed te voelen en dat mijn leven altijd goed gaat? De slotvraag luidt: Ben jij bereid om de grote sprong te wagen naar jouw ultieme succes in liefde, geld en creatieve bijdrage? Ja, ja en nog eens ja!

Maar waarom zijn er dan zo weinig mensen die de grote sprong durven te wagen, waaronder ik? Tot nu dan. Want ik kreeg al vrij snel het besef dat ik me onnodig klein houd en dat het leven in mijn zone of genius binnen handbereik ligt. Het boek vraagt je om even de diepte van je ziel te bezoeken om vervolgens met een schat aan informatie weer boven te komen. Het is het meer dan waard! Want geloof me, jouw zone of genius is dichterbij dan je denkt.

Dan volgt nog een allerlaatste vraag: ben je klaar om jouw grote sprong te wagen?