Verdieping

Wat je van de kleur van bananen kunt leren

0

Zelfs in 2021 wordt nog vaak gedacht dat mensen op basis van hun ratio beslissingen nemen. Veel bedrijven communiceren ook zo. Ze slaan je om de oren met rationele argumenten. Ze hanteren een eerlijke prijs, bieden een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding, hebben jarenlange ervaring (sinds-zus-en-zoveel) en geven uitmuntende service. Maar een beetje kleur en psychologie laat iets heel anders zien.

Waarom we niet rationeel kopen

We denken dus vaak dat we rationeel handelen, maar het voorbeeld van bananenkweker Dole laat heel wat anders zien. Uitvoerig onderzoek toonde aan dat bananen met de Pantone kleur 12-0752 (ook wel Buttercup genoemd) het snelst in de winkelwagen belandden.

kleur marketing betekenis psychologie

Consumenten vinden deze tint geel visueel het aantrekkelijkst. De kleur Buttercup impliceert namelijk het beste een rijpe en verse banaan. Bananen die de wat warmere geeltint Vibrant Yellow dragen, worden een stuk minder aantrekkelijk gevonden en dus minder verkocht.

Dole heeft zijn hele kweek- en distributieproces er zo op ingericht dat alleen bananen met de ultieme kleur geel in het schap van jouw winkel liggen. Om zo met kleurenpsychologie de meeste verkopen te realiseren. Op de laagste prijs hoeft Dole dan ook niet te concurreren!

Emotie boven ratio

Hoe komt dat eigenlijk? Dat we emotioneel beslissingen nemen?

Het maken van een rationele beslissing kost veel meer moeite en inspanning dan een keuze die je maakt op je onderbuikgevoel. Daarom kiezen we liever voor iets dat een fijn gevoel geeft, een gevoel van bevrediging. Je kunt dus veel beter op emotie inspelen dan op ratio.

Zorg dat je merk de juiste snaar, de juiste emotie raakt bij je doelgroep. Prikkel dan ook de zintuigen van je klant. Dat kan al heel simpel door bijvoorbeeld de juiste kleur in te zetten. Rationele argumenten als prijs, service en kwaliteit zijn immers niet erg onderscheidend en vaak onderling inwisselbaar. Iedereen roept immers hetzelfde. En, mensen kopen niet rationeel, ondanks dat we dat graag denken.

Kleurpsychologie voor je merk

Door de Seoul Colour Expo werd aan respondenten gevraagd wat het belang van kleur is bij het kiezen van een product. 85% gaf daarbij aan dat kleur de belangrijkste factor is. Belangrijker dan geur of hoe iets aanvoelt.

Neem nou de kleur geel als voorbeeld. De meeste mensen associëren geel met met warmte en vrolijkheid. Niet zo gek als je bedenkt dat geel de kleur van de zon is. Geel staat voor optimisme en (zelf-)vertrouwen. Wist je dat rood en warme geel-tinten je eetlust doen toenemen?

Geen wonder dat veel fastfoodketens kiezen voor geel in combinatie met rood in hun uitstraling en inrichting. Fastfood-marketeers maken gebruik van wat de Ketchup-mustard-theorie wordt genoemd. Van (mosterd)geel wordt verondersteld dat het associaties oproept met haast en snelheid, terwijl (ketchup)rood de eetlust opwekt. Bij mij werkt dit ook echt zo, als ik een keer bij McDonald’s een hamburger naar binnen duw, dan eet ik altijd te snel. Na een half uurtje heb ik dan trouwens ook altijd weer honger en… spijt.

Kleur heeft dus direct een psychologisch effect op je hersenen. Rood verhoogt de hartslag en roept emotie op. Geel is de kleur die je al van ver ziet en je vrolijk maakt. Wellicht dat daarom die grote bogen die je verleiden de snelweg te verlaten voor een snelle hap, geel zijn?

Kleur doet wat met je brein

Een ander mooi voorbeeld wordt genoemd door Stef Verbeeck in zijn recent verschenen boek Brand Hacking (affiliate). Aquafresh gebruikte voor de verpakking van hun tandpasta altijd 3 kleuren. Wit voor schone tanden. Blauw als symbool voor frisse adem en rood voor gezond tandvlees. Toen het merk hun stijl wilde verfrissen naar een compleet witte uitstraling, bleek dat maar liefst 74% van de gebruikers dacht dat de oorspronkelijke tandpasta in de driekleurige verpakking beter poetste. Ondanks dat de tandpasta exact dezelfde was.

Aquafresh

Kleur zorgt voor herkenbaarheid

Sterke merken zorgen ervoor dat ze hun huisstijlkleuren langdurig en consequent gebruiken. Doe zelf maar eens onderstaande proef. De meeste – zo niet alle – logo’s herken je in een fractie van een seconde. Verbazingwekkend hoe kleuren zorgen voor herkenbaarheid.

logo kleurpsychologie merken

Je kleur registreren

Telecomaanbieder T-Mobile (de derde afbeelding hierboven, had je vast al wel geraden) is zelfs zo overtuigd van de kracht van kleur, dat ze hun huisstijlkleur hebben geregistreerd. Volgens de Duitse telecomaanbieder denkt de consument bij het zien van het magenta-roze direct aan hun diensten. Om te voorkomen dat anderen meeliften op het imago dat deze magenta-roze kleur heeft, is er een legertje advocaten actief om het magenta-roze te beschermen.

Daar zijn ze aardig succesvol in. Vorig jaar bepaalde een Duitse rechter dat de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Lemonade moet stoppen met het gebruiken van de kleur magenta-roze in al haar uitingen.

De telecomaanbieder neemt haar kleurmerk dus erg serieus. In het verleden werden ook al eens Slam FM en 100% NL gesommeerd om te stoppen met het gebruik van de kleur magenta.

Coca-Cola-rood

Het succes van Coca-Cola is voor een groot deel te danken aan de kleur die ze gebruiken. Het gebruik van het iconische rood begon in 1890. Om de vaten met siroop makkelijk te kunnen onderscheiden van andere vaten, werden ze rood gemaakt. Zo konden douanebeambten Coca-Cola vaten makkelijk onderscheiden van vaten gevuld met alcohol, waar hoge accijns op werd berekend. Sinds die tijd is het recept voor de kleur rood net zo geheim als de receptuur van de donkerbruine frisdrankjes. Rood is perfect gekozen, het stimuleert de eetlust en zorgt voor opwinding en emotie.

Het rood is door de drankjesgigant gestandaardiseerd en wordt zorgvuldig bewaakt door de huisstijlpolitie.

Kleuren roepen associatie op

Kleuren roepen dus associaties op. Rood staat voor gevaar en is daarom de kleur van de brandweer, geel voor vrolijkheid, groen voor natuur en blauw voor rust en betrouwbaarheid.

Denk daarom goed na over je kleurgebruik en het effect dat je met kleurgebruik wil hebben op je doelgroep. Wil je betrouwbaar overkomen, kies dan voor een rustige kleur als blauw. Wil je net als Fanta vrolijkheid en kleur brengen in het leven van je klant, kies dan voor geel en oranje. Gebruik de gekozen kleur dan ook consequent, zodat je herkenbaar wordt.

Beken kleur met je marketing

Het prikkelen van de zintuigen, onder andere door kleur, heeft dus een grote impact op handelingen, gedragingen en gevoelens. Het toont mooi aan dat de mens een emotioneel wezen is, die veel minder rationeel is dan hij denkt.

Beken daarom kleur met je merk en voeg wat kleurpsychologie toe aan je marketing.