Marketing technology

Tweedehands = cool: is recommerce ook iets voor jouw webshop?

0

Tweedehands is cool. Dat weten niet alleen jij en ik allang, maar ook de e-commercewereld lijkt erachter te komen. Recommerce, zoals dit bedrijfsmodel heet, heeft de wind in de zeilen. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Natuurlijk, het zelf via een online marktplaats of kringloop (ver)kopen van een tweedehandswasmachine, -koelkast of -bank is al lange tijd gangbaar. Maar wist je dat je ook steeds vaker bij gevestigde webshops terecht kan voor het kopen en verkopen van gebruikte pareltjes? Zo scoor je in no time een refurbished laptop of scharrel je je hele kantoorinrichting bij elkaar.

Wat is recommerce?

Recommerce staat voor reverse commerce, ofwel ‘achteruit commercialiseren’ in krom Nederlands. Beter gezegd, betekent recommerce het (online) verkopen dan wel ruilen van tweedehandsproducten. Retouren die direct door de klant zijn teruggestuurd en opnieuw door het oorspronkelijke bedrijf worden verkocht, zoals de Tweedekans-producten van CoolBlue, vallen niet onder recommerce. Ook producten die uitsluitend worden uitgeleend of verhuurd, zoals bij deze kledingbibliotheek, vallen buiten de categorie. Recommerce heeft dus specifiek betrekking op de verkoop van gebruikte producten. In dit artikel focussen we ons op online recommerce-kanalen.

Nu niet direct zeggen: “Goh, komt er ook eens eentje onder een steen vandaan, ik recommerce me al jaren gek op Marktplaats!” Zogeheten ‘informele’ recommerce, waarbij consumenten gebruikte producten aan elkaar verkopen, bestaat inderdaad al een heel lange tijd. Denk hierbij aan online marktplaatsen of modeplatformen die koop en verkoop van tweedehandskleding faciliteren, zoals Vinted. Ook al lang populair: Instagram-profielen die vintage vondsten gedaan bij kringlopen doorverkopen, zoals dit account. Nieuw echter is de overgang van C2C naar B2C, waarbij een bedrijf een recommerceservice in het bedrijfsmodel integreert.

B2C + C2C = winning

Zalando lanceerde vorig jaar bijvoorbeeld ‘Pre-owned’, een nieuwe categorie in hun webshop. Hier kunnen klanten tweedehandsproducten kopen en eigen kleding voor verkoop aan Zalando aanbieden. Om je kleding via Zalando te verkopen, stuur je een foto van en informatie over de kwaliteit van het kledingstuk op. Na een controleronde laat Zalando je weten of ze de kleding van je willen overkopen en wat voor tegenprestatie je kunt verwachten. Handje-contantje zit er helaas niet in: je kunt kiezen uit een Zalando-tegoedbon of een donatie van het bedrag aan een goed doel. Zo zet het bedrijf natuurlijk in op klantenbinding én houdt het de controle over het aanbod en de opbrengst van producten.

Dat een grote speler als Zalando een tweehandskledingcategorie toevoegt aan het aanbod, zou zomaar eens kunnen zijn afgekeken van het (enorme) succes van bedrijven die zich volledig op C2C-recommerce focussen. Centraal bij dit bedrijfsmodel staan de gebruikers die zelf kledingstukken uploaden en de prijs ervan bepalen. Eerder noemde ik al Vinted: een van origine Litouwse online marktplaats waar de meer dan dertig miljoen geregistreerde leden verspreid over meer dan tien landen kleding van elkaar kunnen kopen of met elkaar kunnen ruilen. In 2020 namen ze hun grootste Nederlandse concurrent United Wardrobe over. Financiële details bleven onbekend, maar een kleine indruk kun je opdoen uit de 128 miljoen euro venture capital dat Vinted-CEO Thomas Plantenga in november 2019 ophaalde om uit te breiden.

Het succes van recommerce

Werkwijze van recommerceplatform Vinted.

Waarom is recommerce the next big thing?

Uit het succes van Pre-owned van Zalando en online platformen Vinted en United Wardrobe blijkt: recommerce is hip and happening. Nog opvallender misschien is het feit dat er zóveel vraag is naar op mode gerichte recommerceservices, dat er genoeg ruimte overblijft voor andere platforms. Designer Vintage, Rebelle, Swopster, The Next Closet: allemaal voorbeelden van succesvolle webshops die, in grote lijnen, dezelfde recommerceservice aanbieden als Vinted. Laten we eens kijken naar vier ontwikkelingen die de huidige tijdsgeest en het succes van recommerce daarin duiden.

1. Lockdown

Of ‘ie nou intelligent is of niet, in tijden van lockdown kunnen we minder dan normaal. Geen biertjes drinken in je stamkroeg, geen feestjes, geen sportklasjes. We zijn meer dan ooit op ons huis gefocust. Ik durf te wedden dat ook jij de afgelopen twaalf maanden een keer in de rij hebt gestaan voor een bouwmarkt. En bij het opruimen en upgraden van je stekje kom je ook je kledingkast en garage tegen. Schoon schip maken én er geld aan verdienen? Is gras groen? Met zeeën van tijd is het makkelijk om foto’s te maken van tweedehands spullen en ze online te verkopen.

2. Onzekere financiële toekomst

De COVID-19-maatregelen hebben hele sectoren platgelegd. De horeca, theaters, sportscholen: veel mensen hebben een onzekere financiële toekomst voor zich. Uiteraard is een extra zakcentje verdienen door je ongebruikte spulletjes te verkopen leuk, maar dat neemt niet weg dat je soms ook zelf wel eens dingen nodig hebt. Je portemonnee vindt het dan fijner als je een refurbished in plaats van een nieuwe laptop bestelt. En waarom eigenlijk ook niet? Je bespaart dik op de prijs én krijgt er (doorgaans) garantie erbij.

3. Duurzaamheid

Koop je een tweedehands laptop, dan snijdt het mes aan twee kanten: je portemonnee is blij en je verdient karmapunten. Niet alleen is de wereld redden van klimaatverandering nodig, het is ook sexy. Steeds meer consumenten gaan voor duurzame en eerlijke producten; steeds meer bedrijven bieden duurzame verpakking en bezorging aan. Door via een recommerceshop te kopen, hoeft er niet een nieuw product te worden gemaakt. Bonuspunten als een duurzame bezorgservice bij je aanbelt. Hallo kleinere CO2-voetafdruk!

4. Digital life

Tot slot zijn we nou eenmaal graag met z’n allen onderweg op het wereldwijde web. De pandemie zorgt ervoor dat we ons meer verdiepen in en afhankelijk zijn van e-commerce. Trouwens, we worden hier steeds handiger in ook. Waarom je spullen op maar één platform verkopen, als je je kansen kunt spreiden? Hier hebben we meteen de verklaring voor het bestaan van zoveel verschillende, maar toch op elkaar lijkende recommerceplatformen. Door je spullen via meerdere webshops aan te bieden, verkoop je sneller.

Eindeloze mogelijkheden

De hierboven besproken ontwikkelingen maken het ondernemersklimaat voor recommercebedrijven gunstig. Vooropgesteld dat de betreffende webshop aan alle eisen voldoet. Vergis je namelijk niet: de techniek van een standaardwebshop faciliteert het aanbieden van producten door klanten niet. Hiervoor moet je extra functionaliteiten laten inbouwen. Wil je zelf een recommercewebshop opzetten, dan moet je je plan goed uitstippelen.

Het bedrijfsmodel is de eerste horde die je moet nemen. Wil je als recommercebedrijf B2C, C2C of allebei gaan verkopen? In alle gevallen moet het minstens mogelijk zijn voor gebruikers om hun producten te uploaden en betalingen te kunnen ontvangen. Uiteraard gestoken in een mobile first, gebruiksvriendelijk jasje. Het bouwen van een recommercewebshop is dan ook iets wat je liever laat doen door experts. Aan jou is dan het meeliften op het succes van de branche.

De mogelijkheden voor de recommercemarkt lijken eindeloos. Niet alleen de mode- en technologiebranche kan profiteren. Ook meubelshops zouden bijvoorbeeld het via een webshop aannemen en aanbieden van tweedehandsproducten (meer) kunnen inzetten. Sterker nog, dat is de logische volgende stap. Link iemand die van z’n tafeltje met wat krasjes af wil in Tinder-stijl aan een kersverse student op budget en je schiet raak. Kijk het maar af van de Zweedse geelblauwe meubelgigant, die aldaar experimenteert met een pop-upkringloop. Bij de Nederlandse webshop kun je bijvoorbeeld al terecht voor ‘Second Life’-producten die door klanten zijn ingeleverd in ruil voor een tegoedbon.

Wat zijn jouw ervaringen met recommerce?