SEO

Hogere plek in Google? Zo schrijf je paginatitels & meta-omschrijvingen

0

De paginatitel en meta-omschrijving zijn vaak de eerste stukjes tekst die een bezoeker ziet als ‘ie iets intikt in de zoekmachine. Je weet wel, die blauwe titel en dat grijze stukje tekst eronder in Google. Deze stukjes tekst vertellen Google, maar vooral je potentiële klant, waar de pagina achter de klik over gaat.

Je wil natuurlijk het liefst dat die potentiële klant op jouw paginatitel klikt, toch? Dan moet je wel een onweerstaanbare paginatitel en meta-omschrijving hebben. Ik leer je hier hoe je dat voor elkaar krijgt.

Paginatitel en meta-omschrijving

De paginatitel en meta-omschrijving van de zoekterm ‘frankwatching’.

Paginatitels zijn net voorpagina’s

Je kent het wel: je pakt een tijdschrift uit het schap, kijkt naar de voorpagina en je leest de titel. Nu kun je twee dingen doen. Of je legt het tijdschrift terug, of je gaat erin bladeren. Welke van de twee dat is bepaal je voor het grootste deel via de voorpagina.

Datzelfde geldt voor voorgevels of een eerste date. Ga je de winkel binnen? Stap je op die leuke man of vrouw af? Dat baseer je op het eerste wat je van de winkel of de ander ziet. Dat geldt ook voor paginatitels in Google. Ze bepalen of mensen op jouw website landen, of die van de concurrent.

Het doel van je paginatitel en meta-omschrijving

Deze twee stukjes tekst zijn ergens voor. Ze hebben een doel. In eerste instantie zijn ze er om je bezoeker te overtuigen erop te klikken, zodat ze op jouw website belanden. Daarnaast zijn ze er om Google duidelijk te maken waar de landingspagina over gaat. De KPI’s waar je naar moet kijken zijn:

 • Organische positie
 • Click-trough-rate (CTR), het percentage mensen dat jouw paginatitel ziet én er op klikt

Hoe hoger je in Google staat, hoe hoger de CTR, hoe meer mensen belanden op je website. Deze data houdt je makkelijk bij in Google Search Console.

Google vult steeds vaker zelf de meta-omschrijving in

De zoekmachines worden steeds slimmer, wat je ook terugziet in de zoekresultaten. Het komt steeds vaker voor dat Google zelf een meta-omschijving maakt. Het is dan ook geen ramp als je ‘m vergeet in te vullen in je CMS. Toch is het handig om hem zelf in te vullen, zodat de meta-omschrijving bij je tone of voice past, bijvoorbeeld.

Waar pas ik de paginatitel over meta-omschrijving aan?

Meestal doe je dit in je CMS of via een plug-in. Omdat WordPress een van de meest gebruikte contentsystemen is, behandel ik dit systeem. Zorg ervoor dat je de gratis Yoast-plug-in hebt.

 1. Klik op ‘Pagina’s’ in het linkermenu van je WordPress-dashboard
 2. Klik op de pagina waarvan je de paginatitel en/of meta-omschrijving wil aanpassen
 3. Scroll iets naar beneden. Nu zie je links een blok met ‘Yoast SEO’
 4. Schrijf onder ‘SEO-titel’ en ‘Meta-beschrijving’ je nieuwe titel en meta-omschrijving
 5. Sla de boel op door op ‘Updaten’ te klikken, rechtsboven in beeld
Zo ziet de plek eruit waar je je meta-data eenvoudig aanpast binnen WordPress.

Zo ziet de plek eruit waar je je meta-data eenvoudig aanpast binnen WordPress.

Zo schrijf je een goede paginatitel

Een paginatitel schrijven waar mensen op willen klikken, is geen hogere wiskunde. Je moet alleen even weten wat je doet. Een aantal praktische tips die iedereen kan toepassen:

 • Zet je zoekterm voorin de paginatitel. Dit kan zorgen voor hogere rankings. Let wel op: doe dit alleen als het de zin daardoor lekker blijft lopen.
 • Gebruik powerwords: woorden die kracht geven aan je titel. Denk aan woorden als ‘tijdelijk’, ‘voordelig’, ‘gratis’, ‘hoe’, ‘meer’, ‘omzet’, ‘ontdekken’ en ‘tips’.
 • Zorg ervoor dat je paginatitel zo actief, kort en krachtig mogelijk is. Schrap alle woorden die niets toevoegen.

Houd daarnaast altijd de zoekintentie van de zoeker in je achterhoofd.

 • Wil hij of zij iets kopen? Gebruik dan na je zoekterm ‘kopen?’.
 • Je zoeker weet wat hij zoekt, en op welke website hij dat vindt. Hij typt in Google iets als ‘seo frankwatching’. Zorg er daarom voor dat je altijd je bedrijfsnaam gebruikt in je paginatitel.
 • Zoekt diegene informatie? Gebruik woorden als ‘wat’, ‘hoe’, ‘wie’ en ‘wanneer’.
 • Je zoeker wil een bepaald product kopen, maar eerst nog onderzoeken of dat de beste optie is. Gebruik daarom woorden en termen als ‘beste’, ‘vergelijken’ en ‘reviews’. Handig als je pagina’s hebt waarop je producten met elkaar vergelijkt.

Er is al eens eerder Nederlands onderzoek gedaan naar de ultieme paginatitel en meta-omschrijving. Die resultaten kun je hier bekijken.

De paginatitelregeltjes van Google

Google laat maar een bepaald aantal tekens of pixels zien van je paginatitel. Het is wel zo netjes als ‘ie niet afgekapt wordt, dus zorg ervoor dat je je aan die limitering houdt. Denk aan zo’n 55 tot 60 tekens, inclusief spatie. Om precies te zijn kapt Google je titel af na 513 pixels op je desktop en 580 op mobiele apparaten.

En zo schrijf je een goede meta-omschrijving

Je meta-omschrijving vult je paginatitel aan. Borduur daar dus op voort.

 • Herhaal je zoekterm nog een keer in de meta-omschrijving. Dit zorgt ervoor dat de term dikgedrukt staat, wat meer opvalt in de zoekresultaten.
 • Zorg ervoor dat je per landingspagina een unieke URL schrijft, of er überhaupt eentje schrijft. Meta-omschrijvingen worden namelijk nog weleens vergeten, dus het is een eenvoudige manier om op te vallen als je wél een topper van een meta-omschrijving hebt.
 • Ook wat betreft je meta-omschrijving ziet Google het liefst een bepaalde lengte. Gebruik maximaal 155 tot 160 karakters, wat neerkomt op 920 pixels voor desktop en 680 voor mobiel.

Handige tool om je paginatitel en meta-omschrijving te checken in Google

Als ik de meta-data voor een klant of mezelf schrijf, gebruik ik een tooltje. Wel zo handig, want dan weet ik zeker dat de twee tekstjes tiptop in orde zijn. Ik gebruik hiervoor de SERP-snippet previewtool van Optimus Online. Gebruik deze tool en je hebt nooit meer last van meta-data met typefoutjes, spelfoutjes en meer.

Met de praktische SERP snippet preview tool voorkom je foutjes in je titel en meta-omschrijving.

Met de praktische SERP-snippet previewtool voorkom je foutjes in je titel en meta-omschrijving.

Wanneer heb ik een goede paginatitel/meta-omschrijving?

Die heb je als ze de doelen halen: een hoge(re) positie in Google en een hoge(re) CTR. “Wanneer is een CTR hoog?”, hoor ik je vragen. Je ziet hier de resultaten van een onderzoek waarin 5 miljoen zoekresultaten zijn geanalyseerd. Het is niet 100% representatief voor jouw niche of markt, maar gebruik de data om te kijken hoe je presteert tegenover het gemiddelde.

Let op dat dit gaat om alle kliks op organische zoekresultaten. Advertenties en zoekers die nergens op klikten zijn niet meegenomen in de data.

Doe op je landingspagina wat je belooft in je titel en meta-omschrijving

Zo, de bezoeker is nu beland op je website. Was dat het dan? Nee, nu begint het echte werk pas. Nu moet je doen wat je beloofd had in je titel of meta-omschrijving. Is je titel ‘Vergelijk alle zorgverzekeraars – 2021’? Zorg er dan ook voor dat je websitebezoekers alle zorgverzekeraars kunnen vergelijken met hun polissen van 2021.

Kan je je belofte niet waarmaken? Dan is je bezoeker teleurgesteld en druipt ‘ie af. De volgende keer zal hij zeker weten niet op jouw website belanden, maar die van de concurrent.

Test, analyseer en blijf verbeteren

Zo, je hebt nieuwe paginatitels en eventueel meta-omschrijvingen geschreven. Ben je nu klaar? Nee, eigenlijk begint het nu pas. Houd in Search Console of Google Analytics de resultaten van je herschreven meta-data bij. De belangrijkste data om in de gaten te houden zijn de organische posities en je CTR. Blijf analyseren of je groei ziet en stuur bij waar nodig.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.