Customer experience

Professionele website maken? Tips voor het vergelijken van aanbieders

0

In tijden van digitalisering is een goedwerkende, professionele website niet meer weg te denken uit ieders marketingstrategie. Tijdens de coronacrisis is maar weer eens bewezen dat online de zaken op orde hebben, belangrijker is dan ooit tevoren. Bedrijven met een goed vindbare, gebruiksvriendelijke website en online klantenservice hebben voorsprong op de concurrentie. Om dit gat te kunnen dichten moeten achtergebleven bedrijven investeren. Een goed begin is een nieuwe, professionele website die past bij de marketingdoelen van de organisatie.

In dit artikel duik ik dieper in de wereld van internetbureaus en webbouwers. Ik bespreek de verschillende keuzes die komen kijken bij het laten bouwen van een nieuwe website. Daarnaast deel ik tips hoe je verschillende aanbieders kunt vergelijken, om tot de beste match te komen. Zo heb je zelf de touwtjes in handen. De eerste stap is om duidelijk voor ogen te krijgen wat voor jou belangrijk is in een nieuwe website.

Het laten bouwen van een website is een flink project, waar meerdere keuzes bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de beoogde uitstraling van de site, maar ook het doel en het budget moet je bepalen. Daarnaast is het de vraag welke aanbieder past binnen het wensenlijstje. Je gaat immers niet met de eerste de beste partner in zee. Uiteindelijk moet een investering zich terugverdienen in een toekomstbestendige, converterende website.

maak een website briefing voor het laten bouwen van een nieuwe website

Zet jouw wensen op een rij

Als je niet weet wat je wil, kun je ook geen keuzes maken. Het is daarom goed om allereerst te bedenken wat belangrijk is in een nieuwe website. Dit doe je door middel van het schrijven van een website briefing.

Een briefing is een document dat een opdrachtgever opstelt om een internetbureau de juiste context en input te bieden. Het bevat informatie over de organisatie van de opdrachtgever, hoe dit project tot stand is gekomen, welke doelstellingen de opdrachtgever heeft, wat het beschikbare budget is en aan welke eisen het bureau idealiter voldoet. Het stelt de aanbieder in staat om in de huid van de opdrachtgever te kruipen en actief mee te denken.

Een aantal zaken om, onder andere, bij stil te staan:

  • Doelgroep: Bedenk wie er op jouw website terecht komt. Vaak is dit meer dan één doelgroep. Elke doelgroep heeft een andere zoekvraag en is op zoek naar andere informatie op een website. Splits daarom de verschillende groepen op. Zo kan je bijvoorbeeld zowel een zakelijke als particuliere ingang hebben op een website.
  • Verbeterpunten: Schrijf op wat momenteel mist in de huidige website. Denk na over wat niet goed werkt, wat je niet mooi vindt en welke feedback je terugkrijgt van bezoekers of klanten.
  • Doel: Een website wordt gebouwd met een bepaalde doelstelling. Zo is een webshop ingericht op het verkopen van artikelen en een informatieve website ingericht op het beantwoorden van vragen. Bedenk welke conversiedoelen voor de nieuwe website belangrijk zijn.
  • Meertaligheid: In welke talen moet de nieuwe website beschikbaar zijn? Wil je in de toekomst de mogelijkheid hebben om talen uit te breiden? Zet dit dan op je wensenlijstje.
  • Responsiveness: Tegenwoordig moet eigenlijk elke website ook beschikbaar zijn voor mobiele apparaten, omdat het aantal websitebezoekers via smartphones blijft groeien. In 2020 bezochten ruim 62% van de bezoekers wereldwijd een website via mobiel. Een responsive website past zich automatisch aan de schermgrootte van het apparaat aan.
  • Standaard of maatwerk: Een website kan zo uitgebreid en complex gemaakt worden als nodig. Het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent. Een website kan met een standaardthema gemaakt worden, of door middel van maatwerk. Een standaardthema kan vrijwel iedereen installeren en configureren: daar is eigenlijk geen internetmarketingbureau voor nodig. Het nadeel is dat een website trager, onveiliger en instabiel wordt. Ook is het gebruik van standaardthema’s minder toekomstbestendig, omdat het mogelijk niet past bij de langetermijnvisie van de organisatie. Ook de uitstraling past nooit voor 100% bij het merk. Al met al zijn de mogelijkheden dus beperkt. Maatwerk biedt oplossingen voor dit soort problemen.screenshot van mobiel met AVG informatie

Zó vergelijk je offertes

Wanneer de wensenlijst vorm begint te krijgen, kun je in gesprek gaan met potentiële partners om tot een offerte te komen. Hoe specifieker je bent over de eisen, hoe beter de inschatting van kosten en het tijdsbestek wordt. Je gaat merken dat de offertes van bureaus van elkaar verschillen. Het kan daarom lastig zijn om deze te vergelijken. Belangrijk is dus om niet alleen te bedenken wat belangrijk is in een website, maar ook in een partner.

Een aantal tips voor het vergelijken van offertes:

1. Ga voor transparantie.

Bespreek de aanbiedingen die je hebt ontvangen met de overige aanbieders. Wees transparant en laat de aanbieder uitleggen waarom de offerte anders is dan de anderen. Zo krijg je duidelijkheid en kunnen betere afwegingen worden gemaakt.

2. Staar je niet blind op prijsvergelijkingen.

Het uurtarief van een bureau zegt vaak weinig. Wil je een website laten bouwen op basis van nacalculatie, dan is het logisch dat uurtarief belangrijker is. Echter, in de praktijk werken veel internetbureaus met een offerte en vaste prijs voor het complete project. Het gaat er in zo’n geval vooral om in hoeverre je waar voor je geld krijgt.

3. Kies de partner die past bij het bedrijf en de ambities.

Baseer de keuze voor de juiste partner op basis van de expertise en klik. Heeft het bedrijf voldoende kennis, mankracht en tijd om jouw organisatie te laten groeien?

4. Plan met elke aanbieder een inhoudelijke kennismaking in.

Door met alle aanbieders een keer kennis te maken, wordt het gemakkelijker om ze met elkaar te vergelijken. Hoe elke potentiële partner is voorbereid op zo’n kennismaking, is een goede indicator van de werkrelatie die je kunt verwachten. Vraag alle aanbieders bijvoorbeeld om een korte introductie, cases van eerdere projecten, een plan van aanpak en budgetindicatie. Zo kun je specifieke onderdelen uiteindelijk met elkaar vergelijken.

Wees realistisch

Wanneer je een nieuwe maatwerk website wil laten bouwen, is de prijs geheel afhankelijk van het wensenlijstje. Het schrijven van een website briefing geeft een realistischer beeld van alle wensen. De prijs hangt volledig af van de complexiteit van het project. Bekijk of jouw eisen realistisch zijn ten opzichte van jullie budget. Ook belangrijk: laat je adviseren! Alleen door geïnformeerd te zijn maak je weloverwogen keuzes.

Wat vind jij belangrijk in een nieuwe website?