Online marketing

Zonder eigen website ben je nergens

0

Als je iets maakt en dit verkoopt, is het noodzakelijk dat je een plek op het internet hebt waar je dat kunt doen. Het is belangrijk een eigen website te hebben en daar een publiek op te bouwen door een lijst met e-mailadressen. Hiermee maak je je onafhankelijk van derde partijen zoals LinkedIn, Facebook of Instagram.

Het gevaar van Instagram, Facebook of [vul elk ander socialmedia-platform in]

Als je een publiek opbouwt op een plek waarvan jij niet de eigenaar bent, neem je een heel groot risico.

Stel je voor: je bent influencer en hebt tienduizenden volgers op je Instagram. Het is ochtend en je wil een leuke foto van je ontbijt delen met jouw volgers, maar je kunt niet meer inloggen. Al snel kom je erachter dat je gehackt bent. Afgezien van alle rare dingen die de hacker op jouw feed dumpt, is het nog maar de vraag of je je account, en daarmee de toegang tot jouw publiek, terug kunt krijgen.

Of je hebt een band en geen eigen website, maar je houdt iedereen op de hoogte van jullie nieuwste albums en concerten via Facebook. Tot op een dag Facebook bepaalt dat jullie een post hebben geplaatst die volgens hun richtlijnen niet door de beugel kan waardoor het account wordt geblokkeerd. Dag fans.

En dit kan iedereen overkomen. Zelfs de president van Amerika. Trump werd aan het eind van zijn termijn als president van vrijwel elk socialmedia-platform verbannen (zoals Twitter). In een paar weken tijd werd hij afgesloten van zijn miljoenenpubliek. Hoe anders was dit geweest als hij vanaf het begin van zijn presidentschap mensen had gevraagd onderdeel te worden van zijn eigen website en nieuwsbrieflijst. Objectief gezien was het voor hem het beste geweest zich zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van de (opeens zeer politieke) tech-reuzen uit San Francisco.

Opgeschorte twitter account van Donald Trump

Wat je ziet als je nu naar het Twitter account van Donald Trump gaat.

Over Trump gesproken. Hij heeft de Amerikaanse TikTok-influencers ook even laten zweten met zijn voornemen het platform te verbannen in Amerika. Zo ver is het niet gekomen, maar het geeft wel aan dat je de toegang tot je opgebouwde publiek zo maar ontzegd kan worden. Daar kun je verder helemaal niks aan doen.

En wat als het platform wat jij gekozen hebt straks niet meer populair is? Als niemand over tien jaar nog Facebook gebruikt? Dit lijkt nu ondenkbaar, maar kijk eens naar hyves.nl of myspace.com.

De hoepels waar je doorheen moet springen

Ook ben je op social media constant bezig met een zogenaamde ‘ratrace’. Je moet blijven posten om relevant te zijn. Het liefste op een manier waardoor je het product verslavender maakt voor andere gebruikers. Anders zak je weg in de feeds.

Dolende apen, 1830, anoniem, 1830 - 1831

Socialmedia-platformen laten je door hoepels springen.

Dit legt Rachel Reidenbach, student aan een kunstacademie, haarfijn uit op haar blog. Zij werd benaderd door een medewerker van Instagram met hulp om haar engagement op te krikken. Hiermee kreeg ze inzicht in hoe het algoritme van Instagram precies werkt. Om relevant te blijven moest ze de volgende drie dingen doen:

  1. Maak 4-7 reels per week. Doe je dit niet dan heeft dat een negatieve impact op al je andere posts.
  2. Gebruik alle features van Instagram. Een ideaal patroon bestaat uit wekelijks 8 tot 10 stories (2+ per dag), 3 feed-posts, 4 tot 7 reels en 1 tot 3 keer IGTV.
  3. Daarnaast moet je consistent zijn. Dus alles netjes verspreid over verschillende dagen zodat je elke dag een of meerdere dingen post.

Word je al moe van het lezen van bovenstaande vereisten? Voor sommige mensen is dit de realiteit omdat ze anders hun publiek niet meer kunnen bereiken.

Ik zeg overigens niet dat je geen social media moet gebruiken. Ik geef alleen aan dat je het niet moet gebruiken als plek om een publiek op te bouwen. Facebook, Twitter, Instagram zijn namelijk wel geweldige kanalen om jouw content te promoten. Zolang je ze maar naar je eigen website doorstuurt.

De heilige e-mailadressenlijst

Maar wat is dan wel een goede oplossing? Een eigen website met een mogelijkheid voor jouw publiek om zich in te schrijven op een nieuwsbrief.

Socialmedia-platformen komen en gaan, maar e-mail bestaat nu al meer dan vijftig jaar en zal voorlopig nog wel even onderdeel zijn van ons leven. Of zoals Ryan Holiday het omschrijft in zijn boek Perennial Seller (affiliate):

Perhaps in the future email will be replaced as the dominant medium by some magical telepathic communication technology that we cannot yet envision. But in the way that radio has survived the invention of cinema, television, and the Internet, email will likely endure in some way. And for right now, it is your best bet, so use it.

Het is belangrijk om een zo groot mogelijke lijst met e-mailadressen van potentiële klanten of fans op te bouwen. Zo kun je ze het op elk gewenst moment laten weten als je ze iets te vertellen of te verkopen hebt.

Een goed voorbeeld is de bovengenoemde Ryan Holiday. Hij is als auteur namelijk niet afhankelijk van zijn uitgever om zijn boek te promoten. Voordat hij boeken schreef, begon hij een website waarop hij boekentips geeft. Op deze website kun je je ook inschrijven op zijn nieuwsbrief. Toen hij dus eenmaal zelf boeken begon te schrijven, kon hij meteen tienduizenden mensen bereiken. En omdat dit publiek het soort boeken leest dat hij eerder had getipt, was wat hij schreef precies in hun straatje.

Baas over eigen content

Een andere reden om zoveel mogelijk content te genereren op je eigen platform is dat je altijd toegang hebt tot de blogs, artikelen of video’s die jij gemaakt hebt. Het zou zonde zijn als al jouw harde werken voor niets is geweest als je van de een op de andere dag niet meer in kan loggen bij Medium of YouTube.

Dit wordt ook wel POSSE genoemd. Publish (on your) Own Site, Syndicate Elsewhere. Jouw website is de eerste plek waar je de content publiceert. Vanuit daar kun je het doorsturen naar andere platformen zoals Twitter of Facebook. Je kunt social media dan gebruiken om bezoekers naar deze content toe te sturen en idealiter schrijven deze bezoekers zich dan in voor jouw nieuwsbrief.

Tips voor een eigen website

Een eigen website opzetten en onderhouden is niet makkelijk, maar hoeft ook niet onnodig ingewikkeld te zijn. Let bij het maken van je website op het volgende.

  • Kies niet voor een dienst waar je per maand een bepaald bedrag betaalt, zoals Wix of Squarespace. Je maakt jezelf dan namelijk weer afhankelijk van een derde partij.
  • Neem een open source-contentmanagementsysteem als basis van je website. Voorbeelden zijn WordPress, Drupal en Joomla. Deze pakketten zijn gratis te downloaden en vrijwel overal te hosten. Er zijn ook veel hostingpartijen die een kant-en-klare installatie van deze CMS’en aanbieden op jouw hostingplek.
  • Focus op content. Publiceer regelmatig waardevolle content die een niche bedient.
  • Hou het simpel. Op het begin heb je niet veel functionaliteit nodig. De bekende Amerikaanse ondernemer Ramit Sethi vat het treffend samen in zijn boek Your Move:

If you have an online business, you need a website, an email list, a sales page, and a product. Get those basic things right, and you will grow. You don’t need to reinvent the wheel on everything.

De grillen van Silicon Valley

Als morgen al jouw socialmedia accounts-geblokkeerd worden, en je hebt geen toegang meer tot je publiek, dan moet je nu actie ondernemen. Bouw een eigen website, maak content en begin met het afvangen van e-mailadressen. Wees onafhankelijk van de grillen van Silicon Valley.