Content

3 kickass copywritingformules uitgelegd: PAS, AIDA & PASTOR

0

Copywriting is een mix van creativiteit, mensenkennis en bewezen formules toepassen. Formules die door de jaren heen talloze keren gebruikt zijn en keer op keer als winnaar uit de bus kwamen. Ik deel 3 van de meest populaire copywritingformules met je, zodat jij ze ook kunt toepassen op je website, e-mail en social posts.

1. De PAS-formule

PAS is waarschijnlijk de meestgebruikte formule binnen de copywriting. Dat is omdat ‘ie praktisch, kort en krachtig is. Daarnaast is PAS de formule die copywriters gebruikten om hun verkoopbrieven te schrijven. Brieven waar miljarden mee zijn verdiend. Dit model bestaat uit 3 onderdelen:

Problem

Benoem het probleem waar je doelgroep mee zit. Letterlijk. Zo zorg je ervoor dat de doelgroep zich in je tekst herkent, zich aangesproken voelt en dat jij precies weet waar hun pijn zit. Gebruik hier ook redelijk vaak het woordje ‘je’, het krachtigste woord om te gebruiken.

Agitate

‘Agitate’ is agiteren: iets erger maken. Je maakt de pijn van je klant dus erger. Belangrijk: ga niet overdrijven. Naast dat het manipulatief is, kun je je doel ook voorbij schieten door de pijn over de top te maken. Maak van een gekneusde teen geen gebroken been.

Solve

‘Solve’ is het stukje tekst waarin je de pijn wegneemt door je oplossing aan te bieden. Dit is je product of dienst. Wees echt 100% bewust van welke pijn jouw product of dienst oplost. Zo krijg je voor elkaar dat probleem en oplossing een goede match zijn.

Een voorbeeld van PAS

(P): Je zit met je handen in het haar. Je website gaat binnenkort live, maar je staat er nog sprakeloos op. Letterlijk. Je hebt nog geen woord op papier gezet. Het lukt niet, je kunt het niet of je wil het niet. ‘Wat nu?’, vraag je jezelf af.

(A): De tijd tikt. De deadline nadert. Je moet toch iets op papier zetten. ‘Beter iets dan niets’, denk je. Uiteindelijk gaat je website live met de halfbakken teksten die je getikt hebt. Wat je al dacht komt uit: je website kostte bakken geld, maar levert niks op. Je maakt een valste start met je bedrijf.

(S): Waarom schakel je niet gewoon iemand in om je teksten voor je te schrijven? Teksten die wél je doelgroep aanspreken. Die wel jouw verhaal vertellen. Die wel omzet voor je verdienen. Ik ben zo iemand. Geef me een belletje en laat me weten hoe ik je kan helpen.

Als teksten lekker lopen, zal je meer verkopen.

2. Het AIDA-model

AIDA is de vader der copywritingformules. Je vindt ‘m in alle marketingboeken terug, van tientallen jaren geleden tot nu. Deze klassieker heeft z’n waarde ontelbare keren bewezen op websites, krantenadvertenties en noem maar op. Ik neem je door elke stap van de formule heen.

Attention

Pak de aandacht door een retegoeie titel boven je webtekst, advertentie of blog te plaatsen. Eentje waardoor je lezer wel door móét lezen. Dit doe je door nieuws te brengen, nieuwsgierig te maken of een duidelijk klantvoordeel te benoemen.

Interest

In deze fase borduur je voort op je titel. Je gaat verder waar je headline stopte – in veel gevallen de allereerste alinea van je tekst. Benoem hier bijvoorbeeld het probleem van je doelgroep of geef een samenvatting van alle voordelen. Pro-tip: gebruik de PAS-formule.

Desire

Je hebt de aandacht gepakt en de interesse gewekt. Nu moet je zorgen dat de lezer je product of dienst wil hebben. Dat doe je bijvoorbeeld door urgentie of schaarste te creëren. Ook kun je hier testimonials gebruiken. Het belangrijkste in deze stap is dat je doelgroep ziet hoe jouw product of dienst hun leven beter maakt. De problemen voor ze oplost.

Action

Je doelgroep is overtuigd. Vraag ze nu om actie te nemen. Bijvoorbeeld met een opvallende contactknop of een linkje naar je mailadres. Zorg ervoor dat je oproep tot actie kort, krachtig en actief is.

Een voorbeeld van AIDA

(A): Knallende koppijn omdat je die webteksten maar niet af krijgt?

(I): Je zit met je handen in het haar. Je website gaat binnenkort live, maar je staat er nog sprakeloos op. Letterlijk. Je hebt nog geen woord op papier gezet. Het lukt niet, je kunt het niet of je wil het niet. ‘Wat nu?’, vraag je jezelf af.

(D): “Robin heeft de teksten voor mijn website geschreven. Ik heb het zelf geprobeerd, maar gaf al snel de hoop op. Nu staan er teksten die precies zeggen wat ik wil vertellen en wat m’n doelgroep wil horen. Ik heb nog nooit zo veel leads gehad”. – Bob, internetondernemer.

(A): Klinkt goed, toch? Laat me meteen weten hoe ik je kan helpen. Doe dat door te reageren op onderstaande vragen of me meteen te bellen. Wees snel, want m’n agenda is bijna vol.

Mevrouw met agenda in haar hand.

3. De PASTOR-formule

De laatste van het lijstje met copywritingformules is ‘PASTOR’. Geen idee of hij door een pastoor verzonnen is, maar hemels goed is ‘ie wel. PASTOR is wat uitgebreider dan PAS en AIDA. Hij werkt vooral goed in webteksten en salespagina’s.

Problem

Hetzelfde als in de PAS-formule: benoem het probleem of de pijnpunten van je doelgroep.

Agitate

Je raadt het al: ook hetzelfde als in PAS.

Solve and story

In het geval van PASTOR breng je je oplossing iets meer in de vorm van een verhaal. Een verhaal waar je doelgroep de hoofdrolspeler in is. Die hoofdrolspeler heeft een probleem, pieken en dalen.

Transformation or testimonial

Gebruik hier een testimonial: ideaal als verlenging van je tekst waarin je je oplossing presenteert in de vorm van een verhaal.

Offer

In dit stukkie ga je wat dieper in op je aanbod. Denk aan de verschillende opties van je product of dienst, een levertermijn of korting.

Response

Tot slot: roep weer op tot actie.

Een voorbeeld van PASTOR

(P): Je zit met je handen in het haar. Je website gaat binnenkort live, maar je staat er nog sprakeloos op. Letterlijk. Je hebt nog geen woord op papier gezet. Het lukt niet, je kunt het niet of je wil het niet. ‘Wat nu?’, vraag je jezelf af.

(A): De tijd tikt. De deadline nadert. Je moet toch iets op papier zetten. ‘Beter iets dan niets’, denk je. Uiteindelijk gaat je website live met de halfbakken teksten die je getikt hebt. Wat je al dacht komt uit: je website kostte bakken geld, maar levert niks op. Je maakt een valste start met je bedrijf.

(S): Dit is het verhaal van veel ondernemers, maar helemaal dat van Bob. Bob is een klant van mij. Avonden lang zat hij naar een scherm te staren zonder dat er iets uit z’n handen kwam. Op een gegeven moment was het genoeg. Hij schakelde mij in om z’n teksten te schrijven. Naast dat het hem een hoop gedoe en tijd bespaart, leveren de teksten geld voor hem op. Hij heeft nog nooit zo veel leads gehad.

(T): “Robin heeft de teksten voor mijn website geschreven. Ik heb het zelf geprobeerd, maar gaf al snel de hoop op. Nu staan er teksten die precies zeggen wat ik wil vertellen en wat m’n doelgroep wil horen. Ik heb nog nooit zo veel leads gehad”. – Bob, internetondernemer.

(O): Schakel mij in om ook voor jou te schrijven. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd, energie en moeite. Dingen die je niet in overvloed hebt als je internetondernemer bent. En daarnaast: retegoeie copywriting verdient geld voor je.

(R): Dat klinkt goed, toch? Laat me meteen weten hoe ik je kan helpen. Doe dat door onderstaand formuliertje in te vullen, of door me meteen te bellen. Wees snel, want m’n agenda is bijna vol.

Pas de formules eens toe

Ga aan de gang met een van deze drie formules voor je eigen website, e-mails of salespagina’s. Je zal snel merken dat de teksten lekkerder lopen en meer voor je verkopen.