Content

Doe eens negatief! Vinden je klanten & volgers leuk

0

Als ik zo op LinkedIn en Instagram kijk naar zelfstandig ondernemers die blogs, updates en verhalen delen, krijg ik af en toe uitslag op onverwachte plekken op mijn lijf. Ook op websites van experts, trainers en coaches denk ik vaak: rustagh! Alleen kalmte kan u redden! 

Wat er aan de hand is?

Het is allemaal zo blij. Zo akelig blij. Zo hysterisch blij.

Ik gok dat het bedoeld is om mij ook blij te maken, maar ik klik juist altijd snel weg. Met lichte buikklachten.

Wat er mis is met blij? Is dat niet juist goed in je marketing? Dat je enthousiasme uitstraalt, zodat mensen voelen: yes, het kan wel! Mijn leven hoeft geen aaneenschakeling van gedoe te zijn!

Er is niets mis met blij. Ik denk dat veel mensen mij als enorm blij en positief en energiek zien! Het probleem is: het is alleen maar blij en daardoor geloof ik je totaal niet meer. Geen mens is alleen maar blij.

Het goede nieuws (hier word je pas blij van!): je kunt ook heel prima leuke klanten aantrekken door af en toe eens flink negatief te zijn.

Echt. Je moet er wel even voor durven, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt zal je merken wat een positieve invloed negativiteit heeft!

De psychologie achter zeuren of roepen wat je stom vindt? Ongeveer 99% van de mensen op LinkedIn en Instagram en waar je ook maar bereik wil hebben, vindt het leven ook best wel gedoe!

  • Mensen met twee jonge kinderen: allemaal prachtig, maar ook regelmatig gedoe.
  • Mensen die online marketing doen en klanten proberen te vinden: af en toe best leuk, maar man, wat een gedoe!
  • Een relatie hebben: wat leuk, wat heerlijk, wat fijn. En wat een ontzettend gedoe!
  • Single zijn? Alleen maar gedoe!

Dus als je dat deelt, als je ook dát laat zien, dan ben je verdorie in één klap herkenbaar en relatable! En ja, dat is hetzelfde, dat weet ik ook wel!

Je hoeft dus niet bang te zijn dat dat niet werkt

Marcel van Roosmalen. Maarten van Rossum. Twee voorbeelden van mannen die gezellig mopperen, kritisch zijn en van wie we toch houden. Toen Maarten ooit gevraagd werd voor De Slimste Mens zei hij: ik doe het op voorwaarde dat ik echt alles mag zeggen. Dat was akkoord. En ik kan me de makers van De Slimste mensen wel voorstellen: naast dat het een correct en vermakelijk programma is, is een tegenkleur, namelijk dat het schuurt en scherp is door de ongezouten mening van Van Rossum, een echte toevoeging. Anders wordt het wel heel braaf. Naast dat het al een best correct en gezellig programma is.

Wat te denken van Brigitte Kaandorp. Die laat ook het lullige van het leven zijn, het gedoe: werkt als een dolle, we lachen graag mee en we voelen ons gekend in onze eigen struggle.

Ik hoor ondernemers en business coaches best vaak dingen roepen over authenticiteit. Maar wie durft er in z’n merk zo authentiek te zijn als Anouk bij de Voice of Holland? Echt, eerlijk, recht voor z’n raap? Zelfs ik vond het af en toe ongemakkelijk, als ze zonder omhaal van woorden roept dat ze het allemaal bullshit vindt. En dan heb ik het niet over de eerlijke kritiek op de deelnemers, maar de onderlinge scherpte tussen de coaches. Lekkere TV. Echt authentiek!

Tekening van een persoon die koffie drinkt.

Wat kun jij daar als zelfstandig ondernemer van leren?

Dat je niet alleen maar positief en aardig en enthousiast en al helemaal niet ‘verbindend’ hoeft te zijn. Hou eens op!

‘Laatst was ik te laat bij een afspraak. Een eerste afspraak met een klant. Het had een opdracht kunnen zijn waar ik vier maanden zoet mee zou zijn. Deze klant was boos. Nu mis ik forse inkomsten. Ik voel me zo dankbaar voor deze les! Het is echt een topdag. Failure bestaat niet. Het leven heeft alleen maar lessen in zich!’

Als je dit soort dingen weleens roept: foutje, geen probleem en nooit meer doen. Mensen gaan ervan overgeven. Helemaal niemand gelooft je.

Maar is negatief niet heel negatief?

Hoeft niet. Als je ergens met argumenten tegen bent, ben je dus ook voor iets.

Ik ben tegen onzinnige beloften doen en dus voor eerlijke marketing. En ik weet inmiddels dat velen met mij zijn. Heel positieve en ook kritische mensen.

Door ergens uitgesproken in te zijn en soms is dat uitgesproken kritisch, trek je mensen aan die dat ook zo voelen. En dat schept een band. Dat zorgt voor die klik.

Hoe ik dit allemaal zo goed weet? Nou, mijn posts op LinkedIn waar de meeste reacties op komen, zijn de post waar ik mij driftig druk zit te maken om iets. De ‘things I love to hate’ daar herkennen mensen zich blijkbaar in.

Ken je bijvoorbeeld die updates op LinkedIn waar mensen dan eindigen met een vraag? Die geloof ik vaak voor geen meter en veel LinkedIn-gebruikers herkennen dat. Ik plaatste daar een post over en de likes stroomden binnen. Mijn update van een paar weken geleden waar ik mijn aversie tegen sommige inspirational quotes deelde, kreeg veel bijval.

Is dit een oproep voor negativiteit? Nope. Dit is een oproep voor echtheid en geloofwaardigheid.

Geen mens is altijd blij en positief. En het leven is gewoon ook enorm gedoe, mensen zijn – soms als fase – best wel nep en je mag hoe dan ook altijd je eigen waarheid delen.