Social media

Zo verdien je geld aan een Facebookgroep

0

Je verkoopt het makkelijkst aan zogenaamde warme contacten. Een Facebookgroep is de ideale manier om die warme contacten op te bouwen. Mensen worden fan, je maakt gemakkelijk contact en er is veel interactie, waardoor je alleen nog maar hoeft te luisteren en hoeft in te spelen op wat er in de groep gebeurt. Zo kun je je ideale aanbod bepalen en veel gemakkelijker verkopen dan via andere kanalen.

Ook binnen een Facebookgroep gelden wat klassieke marketingwetten. Zo moet je nog steeds helder hebben wie je ideale klant is en wie je aan wil trekken in de groep. Kim Buining helpt je vervolgens om de groep te vullen met deze ideale klant en geeft tips hoe je de groep kunt activeren en van de leden klanten kunt maken. In haar boek ‘In 10 stappen een winstgevende Facebookgroep’ (affiliate) geeft ze hier korte, praktische, to-the-point en direct uitvoerbare adviezen voor.

Geen funnels maar fans

Natuurlijk gaat marketing over communicatie met je klant, je doelgroep of ideale klant kennen en deze een aanbod doen. Maar die communicatie blijft vaak eenzijdig en daarmee koud. Hoe persoonlijker het contact, hoe groter de kans dat iemand iets van je wil kopen. Zonder ingewikkelde funnels met standaard e-mails die om de zoveel dagen worden verstuurd.

In een Facebookgroep verzamel je iedereen die jou en je aanbod interessant vinden en misschien wel fans worden. Juist in de groep kun je persoonlijk contact maken, zonder individuele aandacht. Iedereen kan immers meekijken. En nog beter: ze kunnen er met elkaar praten, over jou! De leden van de Facebookgroep versterken elkaars enthousiasme over jou, als een fanclub bij de dranghekken van een concert.

De grootste fout die mensen nu nog met een groep maken is daar koud een aanbod te doen, zonder te verleiden en op te warmen.

In een Facebook groep maak je daarom ook optimaal gebruik van de know-like-trust-factor. De grootste fout die mensen nu nog met een groep maken is daar koud een aanbod te doen, zonder te verleiden en op te warmen. Alleen het hebben van de groep is de oplossing nog niet, het is het begin. Wat je wel al zeker weet is dat je er geen roepende in een woestijn bent, maar de juiste mensen bereikt. Waarbij de kans bovendien groter is dat ze je berichten zien, dan wanneer je het via een pagina zou plaatsen, omdat Facebook voorrang geeft aan de groepen.

Houd de fans actief

In de Facebookgroep moet wel wat gebeuren. Als jij de enige bent die er content plaatst, verkoop je er niets. Het is belangrijk dat je de interactie hoog houdt en ook je fans mee laat praten. Op social media is dit een van de lastigste zaken om voor elkaar te krijgen. Het voordeel van een groep is dat je daar niet alleen bent en niet bij elke post opnieuw hoeft te activeren. Kim Buining geeft hier een aantal tips voor:

 1. Stel vragen voor je toegang verleent. Zo weet je wat er bij de leden speelt. Daar kun je later in de groep met de content mooi op inhaken en biedt je dus informatie die ultrarelevant is voor de leden.
 2. Maak van de groep het clubhuis van je club. De vrienden van de club laat je immers niet in de steek en je hebt het idee ergens bij te horen. Zorg dat elk lid zich welkom voelt en een gewaardeerd lid van de club is. Heet elk lid welkom met een video, tag ze in berichten, stel vragen of een stuur een bonus via een privébericht.
 3. Ga live! Video is ook in Facebookgroepen belangrijk. Live video’s worden door Facebook gepusht en worden ook na afloop beter getoond dan video’s die naar Facebook geüpload zijn.
 4. Maak het persoonlijk. Deel je eigen verhaal en wat je zelf leerde en vraag of mensen jouw verhaal herkennen. Mensen houden van persoonlijke verhalen en spiegelen zich graag. Laat mensen vervolgens reageren met hun eigen verhaal.
 5. Show up! Zorg dat je zelf vaak genoeg post en je consistent bent in je boodschap. Dat mag variëren van een korte quote tot een videotraining of een interview met een andere expert. Ook in een groep kun je berichten gewoon inplannen. Je hoeft dus niet elke minuut aanwezig te zijn om je groepsleden het gevoel te geven dat je er bent.
 6. Deel waardevolle content. Geef, geef, geef en vraag daarna pas iets terug.

Kwaliteit boven kwantiteit

Je kent het vast wel, dat je maar blijft kijken naar het aantal likes. Hoe meer likes, hoe beter. Terwijl we al best weten dat de likes steeds minder waarde krijgen, toch?

Zo moet je ook in een Facebookgroep niet gefocust zijn op het aantal leden of het aantal likes van een post, maar op de kwaliteit. Als je de juiste mensen maar aantrekt, is de kans groter dat ze van je kopen. Het percentage kopers is dan groter. Bovendien zullen zij enthousiaster zijn over jouw diensten of producten waardoor ze elkaar weer aansteken én naar buiten enthousiast over jou zullen vertellen.

Focus je niet op de likes maar op de relatie.

Vrouw met telefoon met messenger app

Maak een groeiplan

Vooral het starten van een groep kan lastig zijn. Heb je eenmaal de juiste mensen binnen, halen zij er vaak anderen bij. Maar hoe kom je dan aan die eerste leden?

Stuur ze een persoonlijke uitnodiging! Zijn er mensen die je al kent en waarvan je weet dat jouw groep relevant voor ze is, vraag ze persoonlijk om lid te worden:

 • Stuur ze een bericht via het kanaal dat jullie nu al het meest gebruiken om te communiceren.
 • Zorg voor een persoonlijke uitnodiging.
 • Maak duidelijk wat het hen oplevert om lid te worden.

Zet daarna je persoonlijke profiel in. Maak content waarin je ook iets zegt over je huidige leden en tag dat lid erin. Op deze manier bereik je niet alleen je eigen vrienden, maar ook de vrienden van dat lid. Natuurlijk moet de content relevant zijn en gaan over een onderwerp dat in de groep wordt besproken. Via dat bericht klikken mensen door naar je pagina. Daar zien ze vervolgens een weggever die ze krijgen als ze lid worden van de groep.

Onderschat hier je persoonlijke profiel niet. Zet ook je omslagfoto, bio en uitgelichte foto in om over de groep te vertellen en link naar de groep waar dat kan.

5 manieren om leads te halen uit je Facebookgroep

Fijn, al die leden, maar hoe worden ze een klant? Kim geeft daar vijf ideeën voor:

 1. Organiseer een challenge, waarbij je aan het eind een aanbod doet.
 2. Geef een webinar, waarin mensen kennis kunnen maken met jou en je werkwijze. Geef er veel waarde weg. Je hoeft niet met een aanbod af te sluiten.
 3. Maak een weggever en bouw daarmee je e-maillijst. Je kunt hier alsnog een funnel mee bouwen en een aanbod doen. Start met een laaggeprijsd aanbod, zodat mensen kennis met je kunnen maken. Zijn ze enthousiast, dan is de kans veel groter dat ze de stap naar je duurdere product wagen.
 4. Geef een gratis sessie. In werkelijkheid een verkoopgesprek, waarin je ook al waarde weggeeft, zodat je het vertrouwen kunt winnen. Laat mensen zich via je groep hiervoor inschrijven of vraag ze een privébericht te sturen waarmee ze een sessie kunnen aanvragen.
 5. Heb je al genoeg vertrouwen opgebouwd? Dan kun je ook direct in de groep je aanbod doen.

Zet de vragen van je leden slim in

Omdat er in je groep zoveel gesproken wordt met elkaar, kun je goed achterhalen waar de grootste vragen, problemen en valkuilen van je leden zitten. Daar kun je slim op inspelen door er je aanbod op aan te passen. Omdat je aanbod vervolgens zo goed aansluit op de vraag van je leden, vergroot je de kans dat ze je aanbod accepteren en je product of dienst aanschaffen.

Mensen doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen.

Door goed te luisteren in de groep, hoef je geen vragen te stellen aan ze. Mensen doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen. Daar heb je geen last van als mensen toch al met elkaar praten. De groep verlaagt de drempel om vragen te stellen aan jou en aan elkaar. Maak daar gebruik van.

Dun boekje, met snelle tips

Het 10-stappen boek is een dun boekje, met snelle tips. Ze zijn snel en gemakkelijk toe te passen. Bij een paar onderwerpen gaat Kim Buining iets meer de diepte in, maar de andere tips blijven kort en krachtig. Het is minder gestructureerd dan de titel doet vermoeden, maar wie het idee van de hoofdstukken even links laat liggen, kan door dit boek betere producten en diensten ontwikkelen die alleen daardoor al beter zullen verkopen, maar ook nog eens door het persoonlijke karakter van een groep, gemakkelijker zullen verkopen. Ga jij ermee aan de slag?