Loopbaan

Zo vind je een nieuwe collega die perfect in je team past [6 tips]

0

Een van de grootste frustraties van het werken met een team is dat iemand toch niet blijkt te passen. Dit kost voor beide partijen energie. En voor het zover is dat je afscheid neemt van elkaar, ben je zeker een aantal maanden (soms jaren) verder. Reden genoeg om het proces van iemand aannemen serieus te nemen. Zodat je mensen aanneemt die passen in je bedrijf en in het team.

1. Weet wat je nodig hebt

De eerste stap om erachter te komen of iemand in je team past, zit in het voorwerk: onderzoek wat je nodig hebt in je team. Wat is keihard nodig in je bedrijf, maar gebeurt nu niet of te weinig? Of vertrekt een huidig teamlid en zoek je vervanging?

Wat helpt is om te kijken naar wat iemand gaat bijdragen in je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld meer groei zijn in het aantal klanten, zorgen voor structuur, de meest tevreden klanten etcetera.

Een goed teamlid zal ook taken die nieuw zijn snel kunnen oppakken. Zoek dus niet naar de speld in de hooiberg.

Vertaal dit vervolgens duidelijk in welke deskundigheid je minimaal nodig hebt. Wat moet iemand in elk geval kunnen of weten? Maak hierin keuzes. Een goed teamlid zal ook taken die nieuw zijn snel kunnen oppakken. Zoek dus niet naar de speld in de hooiberg.

Kijk echt naar wat jij vindt dat minimaal nodig is. Het gaat hierbij dan vaak om 1 of 2 punten. Bijvoorbeeld: iemand moet leuk kunnen schrijven, wanneer je iemand zoekt die socialmedia-beheer op gaat pakken. Als een kandidaat dit kan of weet dan is de eerste stap naar een match gezet. Al ben je er nog niet.

2. Zoek altijd naar aanvulling

Kijk naar wat je huidige teamleden doen en goed kunnen en kijk naar wat aanvullend is in het team. Dus wat heeft iemand nodig om het team nog sterker te maken? Dit zorgt ervoor dat iedereen een eigen rol en expertise heeft in het team, en dit samen maakt het compleet.

Inventariseer de kwaliteiten van je team

Dit doe je door goed zicht te hebben op wat kwaliteiten van je teamleden zijn. Leer teamleden kennen. Ga met elkaar in gesprek en voer gesprekken over de persoonlijke en professionele ontwikkeling van elk teamlid. Hierin is de factor tijd belangrijk. Het is eerst investeren om elkaar beter te leren kennen, waardoor je er daarna een lange tijd voordeel van hebt.

Betrek je team in het proces

Wat helpt is om bij uitbreiding je huidige teamleden mee te nemen in het proces. Ga met elkaar brainstormen over wat nodig is in je team. Je kunt hierin je teamleden laten benoemen waar sterke punten liggen en wat nu nog niet goed genoeg vertegenwoordigd is in het team.

Een voorbeeld: een salesteam heeft uitbreiding nodig. Ze gaan met elkaar in gesprek over het profiel van een nieuw teamlid. Tijdens het gesprek benoemen ze wat nu heel goed gaat: de klantrelaties. Ook praten ze over wat minder goed gaat: het salesproces van a-z (inclusief administratie) loopt nog niet soepel.

Ze komen erachter dat de teamleden sterk zijn in het aangaan van goede klantrelaties en niet zo sterk in administratie en structuur. Om het team succesvol te maken is een structuurbrenger nodig. In een nieuw teamlid zoeken ze iemand die goed is in het aanbrengen van structuur in het salesproces.

Op deze manier maak je het team compleet. Door met elkaar in gesprek te gaan en open te zijn over kwaliteiten en minder sterke kanten, kom je erachter wat nodig is in je team. Zonder hierin elkaar af te wijzen. Tip:

Zoek altijd naar aanvulling en niet een kloon van wat je al hebt.

Samenwerken

3. Zoek en selecteer

Als je een duidelijk beeld hebt van wat je nodig hebt, begint de zoektocht. Een goed profiel, leuke wervingstekst of beter nog: video, helpt bij het aantrekken van de juiste mensen.

Het echte verschil maak je in de selectie. Veel ondernemers besteden hier niet veel aandacht aan en dat is zonde. Allereerst kun je zelf mensen benaderen voor in je team. Spannend? Ja, dat zeker. Toch is het aan te raden. Je zou zomaar iemand tegen kunnen komen die echt heel goed past. Houd je oren en ogen open voor goede mensen.

Let in het selectieproces in elk geval op type persoon. Als jij iemand zoekt die structuur komt brengen, dan vallen kandidaten af die houden van onvoorspelbaarheid, afwisseling en telkens vernieuwing.

4. Betrek je team bij de gesprekken

Bij het voeren van gesprekken is het belangrijk om teamleden te betrekken. Niks is zo vervelend voor het team als iemand wordt aangenomen waar teamleden niet over hebben kunnen meepraten.

Bespreek dit open met het team. Zo kom je samen tot een goede selectiecommissie. Je kunt hierin rekening houden met wie veel gaat samenwerken met het toekomstig teamlid. Deze persoon zal in elk geval een gesprek moeten voeren.

Wanneer er een goede sfeer heerst in het team, zal er vertrouwen zijn in elkaar. Dat betekent dat wanneer een klein deel van het team de selectiegesprekken voert, andere teamleden vertrouwen hebben in de mensen die de keuze moeten maken.

Sollicitatiegesprek

5. Stel vragen over gedrag

Tijdens een gesprek helpen goede vragen om erachter te komen of jij te maken hebt met een persoon die past in je team. Stel vragen over gedrag.

Bijvoorbeeld: kun je situaties benoemen waarin jij te maken hebt gehad met een harde deadline en er alleen ideeën waren, maar geen plan? Wat heb je toen gedaan?

Of: in welke situatie heb jij van een ontevreden klant weer een tevreden klant gemaakt? Hoe heb jij dit aangepakt? Wat vond je hierin een uitdaging?

Als je dit soort vragen stelt is het goed om van tevoren na te denken welke antwoorden passen bij wat je zoekt. Dan heb je snel in de gaten of iemand past.

6. Match met cultuur

Als iemand niet in je bedrijfscultuur past, door bijvoorbeeld een andere mindset of compleet andere waarden, dan wordt de stap naar een succesvolle samenwerking te groot.

Je ontdekt of iemand in je cultuur past door goede vragen te stellen. Door de kandidaat uit te nodig om te vertellen wat hij/zij belangrijk vindt.

Zo kan het zijn dat een kandidaat vrijheid en het zelf kunnen indelen van tijd heel belangrijk vindt. Wanneer dat binnen het bedrijf niet de bedoeling is, kan een match lastig worden.

Hetzelfde geldt voor als het in het bedrijf heel belangrijk is dat mensen veel samenwerken en een kandidaat liever zoveel mogelijk alleen werkt. Ook dan kan dit zorgen voor een mismatch.

Leer elkaar kennen, wees open over de bedrijfscultuur en laat een kandidaat aangeven wat hij/zij belangrijk vindt in een werkomgeving. Op deze manier ontdek je samen of er een match is.

Ons ‘oerbrein’ speelt ook mee

Goed om te weten is dat wij mensen geneigd zijn te kiezen voor kandidaten die op ons lijken. Mahzarin Banaji (hoogleraar Sociale Ethiek aan de faculteit Psychologie van Harvard) deed jarenlang onderzoek naar de invloed van onbewuste factoren in hoe wij naar mensen kijken en anderen beoordelen. Mensen die op ons lijken zijn ‘veilig’, maar in een team niet altijd de juiste keuze. Hierbij gaat het niet alleen om uiterlijke kenmerken. Ook type personen spelen hierin mee.

Wees bewust dat dit bij jou ook meespeelt. Als je een nee-gevoel bij iemand hebt, is het goed om te kijken waar dit door komt.

Een van de succesfactoren van een team is een divers team. Een team met mensen die van elkaar verschillen en daardoor elkaar aanvullen.

Hoe weet je nu of een teamlid past?

Als je alles combineert, weet je of een teamlid past. Heeft iemand de juiste kennis en deskundigheid? Is iemand aanvullend op je team? Gaat hij/zij het team sterker maken? Heeft iemand een ‘ik fix het wel’ mentaliteit? Past iemand in de bedrijfscultuur en past hij/zij bij de waarden?

Kun je bovenstaande vragen allemaal met ja beantwoorden? Dan heb jij een topteamlid gevonden!