Innovatie

Going headless met WordPress? De voor- en nadelen

0

Je kunt je bestaande website ook als headless CMS gebruiken. Dit betekent gelukkig niet altijd dat je weer helemaal van voor af aan moet beginnen. Wat is het verschil tussen een headless CMS en een traditionele contentmanagementsysteem? En hoe kan jouw bestaande WordPress-site die functionaliteit evenaren?

Headless CMS is volgens velen de toekomst van e-commerce. Veel ondernemers staan dan ook voor een keuze. Maar durven zij de sprong in het diepe te wagen? Of houden zij het voorlopig nog even bij het oude? Het lijkt een hele stap.

Gelukkig betekent zo’n omschakeling lang niet altijd dat je weer helemaal van voor af aan moet beginnen. Als je al een WordPress-site of webshop hebt, is er ook nog een andere mogelijkheid. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om die bestaande site te gebruiken als headless CMS.

Hoe werkt dat dan precies?

Om te begrijpen hoe je jouw bestaande site kunt gebruiken als headless CMS, is het belangrijk om te weten wat deze term precies inhoudt.

Traditioneel versus headless

Bij een traditioneel CMS is het beheren en het presenteren van content zeer nauw met elkaar verbonden. In de achterkant (back-end) van de website wordt er content ingevoerd. Vervolgens wordt deze content aan de voorkant van dezelfde website aan de bezoeker vertoond.

In een headless CMS worden die twee functionaliteiten volledig van elkaar gescheiden. Het beheren en het vertonen van de content wordt in verschillende applicaties ondergebracht. Het CMS houdt zich puur en alleen nog maar bezig met het beheren van content.

Met een web-API kan het CMS via het internet zijn content beschikbaar stellen aan andere applicaties, die deze content presenteren. Denk bijvoorbeeld aan websites, apps, externe verkoopplatforms of socialmediakanalen. Meerdere applicaties kunnen zo tegelijk content ontvangen van één en hetzelfde CMS.

Dit geeft een enorme flexibiliteit. Eén update in je CMS, zoals een nieuw blogartikel of productbeschrijving is dan meteen op meerdere kanalen te zien, zowel in je app als op de website(s) én op je socialmediakanalen.

Het is dan ook geen wonder dat zoveel ondernemers willen overstappen naar een moderne headless-oplossing!

Hoe WordPress traditioneel én headless kan zijn

Maar hoe zit dat dan met je trouwe, bestaande WordPress-site? Dat is immers het schoolvoorbeeld van een ‘traditioneel’ CMS. Kan die bestaande site al die moderne headless-functionaliteit dan wel evenaren? Jazeker!

Het klopt dat WordPress een traditionele inrichting heeft. Content en presentatie zitten nog door elkaar vervlochten in een enkel systeem. Daarnaast heeft WordPress een web-API, waarmee je diezelfde content beschikbaar kunt stellen aan andere, losstaande front-endapplicaties.

Daarmee biedt je WordPress-site tegelijk ook de functionaliteit van een headless CMS.

Van traditionele WordPress webshop tot multi-channel platform

Maar hoe kun je een bestaande WordPress-site omtoveren tot zo’n modern e-commerce-platform?

Aan je WordPress-site zelf hoeft niet zoveel te gebeuren. Je hoeft er niet eens een extra plugin voor te downloaden. Vanaf versie 4.7 is de web API namelijk een standaardonderdeel van WordPress. Dat betekent dat je WordPress-site in principe nu al in staat is om zijn content beschikbaar te stellen aan andere applicaties. Maar die beschikbare content moet vervolgens wel geïntegreerd worden in die andere applicaties. Dit is waar de echte moeite zit.

Om socialmediakanalen (en andere externe platforms) de content op te laten halen, moet je extra, op maat gemaakte koppelingen bouwen.

Deze extra koppelingen en applicaties zullen vervolgen ook onderhouden moeten worden. Hiervoor heb je een gespecialiseerd team van softwareontwikkelaars nodig.

Headless met een bestaande WordPress-site, iets voor jou?

Je zult aardig wat technische expertise in huis moeten hebben. Heb je die niet, dan moet je die extern inhuren. Deze extra kosten zijn verbonden aan alle headless-oplossingen, niet alleen aan WordPress. Maar het is wel meteen het grote nadeel van dit verhaal.

Ja, ook met een bestaande WordPress-site kun je al overstappen op een headless aanpak. Maar er zitten alsnog aardig wat technische kosten aan vast. Daarom zal dit in de praktijk niet voor iedereen de beste oplossing zijn.

Headless-oplossingen, niet alleen aan WordPress

Als kleinere onderneming heb je lang niet altijd de benodigde technische expertise in huis. Het kan dan een legitieme overweging zijn om (voorlopig) helemaal nog niet op een headless aanpak over te stappen. Bijvoorbeeld wanneer je verkoop en je klantcontact voornamelijk via je webshop verloopt. In dit geval heeft een headless-oplossing voor jou niet zoveel extra nut.

Met het oog op de toekomst is het uiteraard wel belangrijk om niet alleen op die ene website te blijven leunen! Maar om effectief andere verkoopkanalen aan te boren, heb je ook een duidelijke marketingstrategie nodig. Heb je hier het budget (nog) niet voor, dan zal een headless-oplossing in zichzelf je weinig extra meerwaarde bieden. Dan is het beter om nog even te wachten.

Lampen die symbool staan voor een oplossing

Soms is een nieuwe start beter

Voor andere ondernemingen zijn deze kosten juist de aanleiding om meteen maar helemaal over te stappen.

  • Je bestaande WordPress-site is al wat ouder.
  • Jij of je team zijn er niet helemaal tevreden meer mee.
  • De problemen met veiligheid en WordPress-plugins zit je toch niet helemaal lekker.

Dan is dit een uitgelezen moment om te starten met iets nieuws. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat andere headless-oplossingen je dezelfde functionaliteit kunnen bieden. Dat is zeker lang niet altijd het geval.

Waarom je een oude site liever niet té snel vaarwel wil zeggen

Die functionaliteit is voor veel ondernemingen een zwaarwegende reden om toch nog even bij hun bestaande WordPress-site te blijven.

WordPress is mede zo populair geworden omdat je een kant-en-klare website kon customizen met zelfgebouwde functionaliteit. Dat gebeurde dan ook. Veel WordPress-webshops zijn over de jaren heen zo uitgebreid en doorontwikkeld, dat het inmiddels complete maatwerkoplossingen zijn geworden.

Zulke complexe functionaliteit is niet zomaar over te zetten naar een nieuw headless CMS. In zo’n geval is het misschien beter om gebruik te maken van de headless-mogelijkheden die je bestaande systeem je al biedt.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon tevreden bent met je bestaande website. Een gesmeerd lopend systeem, waar je klanten en medewerkers goed hun weg in kunnen vinden, is zeer waardevol. Dat wil je niet nodeloos veranderen.

Hoewel het headless systeem je veel flexibiliteit geeft, brengt het ook extra complexiteit met zich mee. Een headless aanpak is dan ook zeker niet de oplossing voor iedereen. Maar voor degenen die een overstap het overwegen waard vinden, is het goed om te weten dat ook een bestaande WordPress-site meer dan genoeg mogelijkheden hiervoor biedt.

Ik ben benieuwd, ga jij al overstag?