Communicatie

IJzersterke voorbeelden van werken-bij-pagina’s [inspiratie & tips]

0

Een werken-bij wérkt als je als werkgever een goed verhaal vertelt. Dat een sollicitant meteen ziet, leest en vooral voelt waarom hij of zij bij jou zou moeten solliciteren. Of juist niet.

En wat is dan een goed verhaal? Een goed verhaal is een verhaal dat klopt. Een goede werken-bij laat zien om wat voor bedrijf het gaat, in beeld en woord, en in kort bestek. Het inrichten van effectieve werken-bij-pagina’s komt aan op: weten waar de kern van jullie organisatie zit en dit vervolgens zo aansprekend mogelijk vormgeven.

In dit artikel verzamelen we voorbeelden van werken-bij-pagina’s die in één klap duidelijk maken wat voor soort tent ze zijn. Kansen om de organisatie helder neer te zetten zijn bewonderingswaardig goed gegrepen: inspirerende employer branding voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsmarktcommunicatie.

Werken-bij-pagina’s of een hele site?

Hierboven verwoordden we het met opzet een beetje vaag: we hebben het over ‘de werken-bij’. Voor het punt dat we in dit artikel willen maken, maakt het niet uit of je werken-bij vormgeeft op enkele pagina’s binnen een corporate website of dat je kiest voor een opzichzelfstaande recruitmentwebsite. Mocht je meer willen lezen over verschillende typen recruitmentsite, vind je hier een fijn artikel van Arjen Elbers.

Vacatures of werken-bij?

Een belangrijk onderdeel van de werken-bij zijn natuurlijk de vacatures. Maar een werken-bij-website of werken-bij-sectie binnen een corporate website biedt meer. Het begint natuurlijk bij een passende functie en mooi salaris, maar vervolgens wil een sollicitant weten of hij zich thuis zal voelen in de organisatie. Naast vacatures vindt de werkzoekende er meer over de organisatie, collega’s en arbeidsvoorwaarden. Een belangrijk aspect daarbij is: de wens om wezenlijk bij te kunnen dragen. Een goede werken-bij vertelt een toekomstige medewerker: dit is wat we de wereld bieden en jij kunt daarbij een rol spelen.

Een goed verhaal

Employer branding begint bij de kern van het verhaal. Bij de missie en visie. Bij het antwoord op de vraag: waartoe zijn we met deze organisatie op aarde? Of om het op de Simon Sinek-manier te zeggen: met de why. We zien sterke voorbeelden van bedrijven die hun werken-bij openen met een stevig statement: hier zijn we van, daar hebben we jou bij nodig (en word jij ook nog beter van).

Bol.com zet in op purpose en zegt: “Samen veranderen we retail, om het dagelijks leven makkelijker te maken.” Het online warenhuis nodigt sollicitanten uit om mee te doen en een passende vacature te zoeken.

Opvallend is dat er boven het zoekveld niet staat ‘Kom werken bij bol.com’ of dat de landingpage opent met ‘Vacatures’, zoals veel werken-bij’s wel doen. Bol.com gaat er vanuit dat een bezoeker van de werken-bij wel weet waar hij of zij voor komt en gebruikt de kostbare ruimte voor een statement.

Met een ander voorbeeld laten we zien hoe zonde het is als de werken-bij begint met een open deur. De werken-bij van Afas opent met: ‘Werken bij Afas?!’ Eh, ja duh, daar kom ik hier toch voor?

Voorbeeld van de werken-bij-pagina van afas.

Is werk ‘gewoon’ werk bij Afas?

Als je verder klikt heeft Afas het wel over purpose en ze verwoorden het lekker:

‘Wij maken bedrijfssoftware. Sexy hè! Of nou ja, in elk geval onmisbaar voor ieder bedrijf. Omdat bedrijven bezig willen zijn met hun eigen product of dienstverlening, en niet met de administratie die daarbij hoort. […] Zo houden ondernemers tijd over om te doen wat ze moeten doen: ondernemen. En dát vinden we oprecht sexy en inspirerend!’

Goeie tekst. Verderop noemen ze zichzelf ‘De ideale twaalfde man’. Mooi verwoord, wij zouden de de werken-bij openen met ‘Ben jij de ideale twaalfde man?’ of ‘Vind jij bedrijfssoftware ook sexy?’.

Voorbeeld van een alternatieve recruitmentpagina.

Spannender binnenkomer: ‘Ben jij de ideale twaalfde man?!

Er zijn veel voorbeelden van werken-bij’s die inzetten op purpose, we noemen er een paar. KPN Jobs is een super hippe website die je uitnodigt om ‘samen impact te maken’. Centric spoort sollicitanten aan: verander de wereld met technologie. En bij a.s.r. ‘kom je doen waar anderen over praten’. Een goede baan met een fatsoenlijk salaris is niet genoeg. We werken óók om bij te dragen aan een betere wereld.

Fotografie en video

Goeie werken-bij’s vertellen het verhaal met betekenisvol beeld. Veel werken-bij’s openen met een video met sfeerbeelden van de werkomgeving en collega’s. Korte shots, dynamische montage. Organisaties als Defensie en Coolblue lenen zich natuurlijk voor geweldige video’s, maar ook de Belastingdienst laat zien dat zijn taak midden in de samenleving ‘purpose’ heeft.

Voorbeeld van de Belastingdienst.

Werken bij de Belastingdienst: zorgen dat Nederland blijft draaien.

Productie van een video is duur. Gelukkig kan het ook met fotografie. Een verhaal kun je zelfs vertellen met één welgekozen beeld. Met één knettergoede en grote hero image laten Heijmans, de Nederlandse politie en KLM zien hoe cool werken in de bouw, bij de politie en in de luchtvaart is.

Voorbeeld van Heijmans.

Ben jij een maker? Versterk het team bij Heijmans.

Toekomstige collega’s vertellen

Leuke collega’s vinden we allemaal belangrijk. Natuurlijk vertelt je toekomstige baas dat die baan tof is, maar eigenlijk wil je het horen van de mensen die er al werken. Dan wil je een echt verhaal over het werk, wat er mooi aan is en eigenlijk ook waar uitdagingen liggen. Bovendien wil je echte collega’s zien met plezier, ambities en hobby’s. En een beetje diversiteit, graag. Een goede werken-bij zet medewerkers in als unique selling points.

Voorbeeld van Deloitte.

Selfies van collega’s bij Deloitte.

We vinden verhalen van medewerkers, bijvoorbeeld bij a.s.r. ‘dit is ons persoonlijke verhaal’ en vanHaren ‘echte mensen met echte verhalen’. Ook zien we video’s waarin collega’s vertellen over het werk, zoals bij de Brandweer.

Plaatjes van uitjes en feestjes lijken bij de werken-bij te horen. Blijheid is natuurlijk onderdeel van het verhaal. Soms doet al dat even-handjes-in-lucht-voor-de-foto geforceerd aan, nét niet helemaal echt. Bij WE trekken ze het over de top met een foute gif, die daardoor juist weer leuk is.

Een gif op de werken-bij van WE.

Blije medewerkers bij WE.

Humor

Grappen maken op een werken-bij kan link zijn. Een nieuwe baan is immers een serieuze aangelegenheid. Bovendien moet humor passen bij het verhaal van de organisatie. Lolligheid en Defensie, de Belastingdienst of een bank gaan niet echt goed samen. Maar als het past, maakt een beetje humor de boel meteen wel sympathiek en echt.

Snackproducent Van Geloven – van Cora van Mora – opent de werken-bij met de vraag: ‘Snack jij naar een (nieuwe) baan?’ Leuk gevonden en passend. Alleen jammer dat er dan geen fijne visual maar alleen een blok tekst naast staat. Een snack is immers een uitstekende metafoor voor een nieuwe baan.

foto van een kroket.

‘Snack jij naar een (nieuwe) baan?’ bij krokettenfabrikant Van Geloven.

Coolblue – alles voor een glimlach – doet het altijd en overal goed met grappige teksten. Ook op de werken-bij. Zelfs voor zelfspot is ruimte. Ze zetten heerlijke bloopers op de pagina die over de bedrijfscultuur gaat.

Voorbeeld van zelfspot bij Coolblue.

Zelfspot bij Coolblue.

Bij Bol.com kon je in het verleden testen of je geschikt bent voor een baan met vijf vragen. Waarbij vooral de obvious foute antwoorden geinig waren en ook leuk commentaar leverden: maar helaas bleken we niet zo’n goede match.

Hoewel hartgrondig vloeken niet bij iedereen in goede aarde zal vallen, kunnen we ons wel voorstellen dat dit Belgische marketingbureau met deze vacaturetekst precies de goede officemanager gevonden heeft:

Voorbeeld van een grappige vacature.

Awards

Opvallend was dat we op veel werken-bij’s de stempel ‘Beste werkgever’ of iets van die strekking tegenkwamen. Het waren er zoveel dat we ons gingen afvragen hoeveel van dit soort prijzen er jaarlijks uitgereikt worden. Maar goed, de boodschap is toch dat er ergens een deskundige jury vindt dat deze werkplek beter is dan andere werkplekken. Toch een pluspuntje.

Prijzen voor de beste werkgever op een rij.

Online recruitment bloeit

Kortom, een goede werken-bij vertelt een verhaal dat hout snijdt. Een vacaturezoeker leest, ziet, voelt, hoort en – wanneer het gaat over bitterballen en vlammetjes – ruikt of de organisatie hem of haar past of niet. We vonden veel meer inspirerende voorbeelden dan we in dit artikel kwijt konden. Online recruitment in Nederland bloeit!

Het is dat wij al een leuke, zinvolle baan hebben…