Contentmarketing

Welke artikelen scoren het beste? 4 nieuwe inzichten [onderzoek]

0

Af en toe kijk je met een frisse blik naar je contentstrategie. Wat werkt? En wat werkt niet? Nieuw onderzoek van SEMrush naar de anatomie van topartikelen biedt interessante inzichten. Ze onderzochten ruim 1,2 miljoen artikelen op basis van een aantal kenmerken, zoals de lengte van de titel en de aanwezigheid van afbeeldingen en video’s. Er stonden voor mij een aantal opvallende zaken in, die ik graag met je deel.

Voordat we beginnen, alvast een kanttekening. Er is geen ultieme formule die voor elk artikel (of merk) zal werken. Dit onderzoek laat wel een correlatie zien tussen bepaalde karakteristieken van content en de prestaties.

De opvallendste bevindingen

Dit zijn een aantal opvallende zaken uit het onderzoek van SEMrush:

  • Longreads met 7000+ woorden krijgen bijna 4x meer verkeer en 43% meer shares dan artikelen van een gemiddelde lengte (900 – 1200 woorden).
  • Artikelen met lange titels (10 – 13 woorden) trekken 2x meer verkeer en 1.5x meer shares dan korte titels (minder dan 7 woorden).
  • Titels met lijstjes krijgen de meeste pageviews.
  • Artikelen met visuele content (afbeelding en/of video) krijgen meer verkeer, shares en backlinks.

1. De ideale lengte van een blogartikel

Het is een veelgehoorde vraag (en discussie) onder bloggers en SEO-specialisten: hoe lang moet een artikel zijn? Uit het onderzoek van SEMrush blijkt: hoe langer, hoe beter! In hun onderzoek van vorig jaar gingen ze nog niet verder dan 3000+ woorden, nu hebben ze dat uitgebreid naar meer dan 7000+. Longform content scoort het beste qua pageviews en shares, en op één na beste voor backlinks.

Ideale content-lengte volgens SEMrush.

Dit betekent niet dat je nu voortaan alleen nog lange artikelen moet schrijven. SEMrush stelt dat longreads waarschijnlijk beter presteren, omdat ze lezers veel verdiepende informatie bieden over een onderwerp:

“Indeed, longreads likely perform better because they provide users with in-depth information on the topic – not just because they contain more words. When creating your copy, you should bear this in mind. Focus on the core elements of successful content such as unique and engaging text, strong research, and relevant information – rather than simply how long it is.”

Op SearcheEngine Journal legt Viola Eva het ook duidelijk uit:

  • Longer content leads to more links.
  • More links lead to better rankings (and more organic traffic).

Maar laat het aantal woorden niet leidend zijn in wat je schrijft. Als iemand een snel antwoord zoekt op een vraag (bijvoorbeeld: “Waar is het kantoor van Frankwatching?”), dan zit hij niet op een uitgebreide longread te wachten. Nee, hij wil gewoon weten waar dat kantoor is. Houd dus de zoekintentie (user intent) van je lezers in gedachten voordat je begint met schrijven. Niet het aantal woorden maar relevantie is key!

2. De lengte van de titel

Lange titels werken het beste, aldus SEMrush. Ze krijgen 2x zoveel verkeer en 1.5x meer shares dan korte titels. De belangrijkste les is dat langere titels de ruimte bieden om meer informatie te geven over waar je artikel over gaat. Dit geeft lezers een betere indruk van de relevantie en waarde van het artikel.

Ideale lengte titel volgens SEMrush.

Dit jaar scoren titels tussen de 10 en 13 woorden het beste, vorig jaar nog meer dan 14 woorden. Ik was toen behoorlijk verbaasd over die lengte, aangezien we bij Frankwatching juist zien dat kortere titels over het algemeen beter werken. Mijn advies is om te blijven experimenteren. Zou een lange titel ook bij jou beter kunnen werken?

Laat overigens ook de lengte van een titel niet leidend zijn. Er zijn nog andere elementen die ervoor zorgen dat een titel lezers aantrekt. Het moet nieuwsgierig maken, opvallen, aansluiten op de user intent, en het moet bovenal aansluiten op de inhoud van de tekst. Je wil clickbait voorkomen.

3. Lijstjes populairst

7 manieren om gedrag te sturen, 9 tips om meer leads & sales uit je beste artikelen te halen… Ja ja, love it or hate it: lijstjes werken. Dat zien we op Frankwatching, maar het blijkt ook weer uit dit onderzoek. Artikelen met titels waarin duidelijk lijstjes staan trekken de meeste pageviews. Titels met een getal vallen over het algemeen meer op en het idee van een lijstje biedt de lezer een fijn overzicht.

Titels met daarin how to’s en guides volgen na de lijstjes. Ik vermoed dat het komt omdat dit soort titels heel sterk inspelen op de user intent. Je zoekt een antwoord op een vraag, en deze titels laten zien dat ze (waarschijnlijk) het antwoord op jouw vraag bevatten.

Type titel onderzoek SEMrush.

4. De invloed van visuele content

Nieuw in het onderzoek dit jaar is dat SEMrush ook heeft gekeken naar de effecten van afbeeldingen en video’s in een tekst. Zo blijkt dat artikelen met 1 afbeelding meer verkeer, backlinks en shares hebben dan artikelen zonder.

Afbeeldingen in artikelen volgens SEMrush.

Hoe dit kan? Wellicht heeft het effect op SEO, doordat afbeeldingen via image search ranken. Ook kunnen afbeeldingen van meerwaarde zijn voor de lezer: ze kunnen je boodschap verduidelijken en de tekst aantrekkelijker (lees: minder saai) maken.

Het zou interessant zijn om ook een onderzoek te lezen over het type afbeelding. De afbeeldingen in dit artikel zijn van meerwaarde, maar wat zou het effect zijn bij artikelen die gevuld zijn met stockfoto’s?

Het effect van video’s

Artikelen met video’s krijgen ook meer verkeer dan artikelen zonder. Video kun je verspreiden via verschillende platformen, waardoor het je extra backlinks kan opleveren. Ook kan het ervoor zorgen dat bezoekers aanzienlijk meer tijd op je website doorbrengen.

Video's van invloed op artikelen volgens SEMrush.

Meer resultaten van het onderzoek kun je hier bekijken.

Blijf experimenteren

Gooi nou niet je contentstrategie om op basis van dit onderzoek. Ga dus niet als een malle video’s, longreads en listicles produceren. Houd de intentie van je bezoeker in gedachten. Waar worstelt hij mee? Help je hem beter met een kort antwoord? Ga daar dan voor.

Variatie blijft ook belangrijk. Als je alleen maar blogs schrijft met lijstjes, wordt het wel erg saai en irritant. Hopelijk inspireert het onderzoek je om wat nieuwe dingen te proberen bij het maken van nieuwe blogs. Even de boel opschudden en experimenteren kan geen kwaad!

Wat vind jij van het onderzoek? En wil je dit jaar iets anders gaan proberen met je contentstrategie? Ik hoor het graag. 🙂

Dit artikel verscheen eerder in verkorte vorm in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.