How to

De 20 handigste & leukste apps voor deze zomer

0

Blijf jij deze zomer in Nederland, of pak je toch de auto of het vliegtuig naar een ander oord? Met de apps in deze lijst trek je er lekker op uit, vermaak je je onderweg en bereid je je goed voor. Zowel in ons eigen land als over de grens.

Ik heb de app-tips opgedeeld in vijf verschillende categorieën.

📱 Met apps op pad

1. eRoutes

De eerste app-tip in deze lijst komt van Ilse Boers, via Instagram. En het is er meteen eentje waar ik zelf erg blij van word: eRoutes. Via de website of app kun je een adres intypen, vervolgens het aantal kilometers bepalen en dan rollen er een aantal routes uit die (ongeveer) overeenkomen met jouw wensen.

Ben je dus even helemaal klaar met datzelfde rondje om je huis? Of ren je graag exact 5 kilometer als je gaat hardlopen? Dan is deze app heel handig.

Screenshot van de app eRoutes.

Een klein minpuntje is dat je alleen de eerste drie routes gratis krijgt. Daarna kun je losse routes kopen voor €0,99, per maand €2,99 betalen of per jaar €29,99 laten afschrijven. Een losse route kopen is dus wel een dure optie als je het mij vraagt.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

2. Komoot

Deze app-tip voor het uitstippelen van routes komt via mijn collega Linda Passies: Komoot. Het valt direct op dat deze app enorm uitgebreid is. Naast wandelroutes kun je deze app ook gebruiken voor toerfietsen, mountainbiken en wielrennen. En dat in zo’n beetje alle landen.

De routes kun je filteren op locatie, afstand, moeilijkheidsgraad en bereikbaarheid. Van een kant-en-klare route in een stad in Nederland tot een route door een afgelegen bergketen in het buitenland. Daarnaast kun je ook nog aangeven welke bezienswaardigheden je onderweg wil tegenkomen en kun je van tevoren zien welke soort wegen en ondergronden je op je route tegenkomt. Met deze app bereid je je outdoor-activiteit dus tot in de puntjes voor.

Een handig pluspunt voor als je in the middle of nowhere rondloopt of -fietst: deze app werkt ook met offline kaarten. Als je je aanmeldt voor Komoot, krijg je een regio gratis. Wil je meer regio’s of je kaarten offline gebruiken? Daar zitten kosten aan verbonden die je hier kunt vinden.

Screenshot van Komoot.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

3. Mapstr

Nog een tip via een collega, Tineke Pauw: Mapstr. Het verschil met de twee vorige app-tips is dat deze app geen routes voorstelt, maar je je eigen routes maakt op basis van jouw favoriete locaties, restaurants, toeristische attracties, overnachtingsplekken…

Tineke: “Ik gebruik Mapstr vaak als ik een stedentrip doe. Dan bekijk ik van tevoren welke winkels, restaurants en musea ik zou willen bezoeken. Dat leg ik vast in Mapstr, zodat het op de kaart staat. Ook als ik daar ter plekke iets leuks heb bezocht, sla ik het op.”

Screnshot van de app Mapstr.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

4. Soon

Een app die in de buurt komt bij Mapstr, is Soon. Een tip van collega Elsemieke Land. Een heerlijke dagdroom-app om op te zoeken en op te slaan wat je allemaal nog wil doen en zien. Ze omschrijven de app zelf als:

Soon is your everyday bucket list, a place to keep and discover things that will enrich your life.

De beoordelingen van Soon zijn iets minder positief dan die van Mapstr, maar het ligt er natuurlijk maar net aan wat je zoekt. Soon is een iets hippere bucket list-app en Mapstr een wat serieuzere app voor tripjes. Mapstr bestaat ook al langer, dus waarschijnlijk is deze app wat verder ontwikkeld (2014).

Accepteer cookies

Download hier voor Android en hier voor iOS.

5. Walk the City

Walk the City is ook een app voor wandelroutes, maar dan speciaal voor routes door steden. De routes zijn allemaal ongeveer vijf kilometer lang en je kunt ze op je eigen tempo wandelen. Om je batterij en internet tijdens deze wandeling te sparen, kun je je telefoon op vliegtuigstand zetten. De app werkt namelijk ook met fotonavigatie, zodat je precies kunt zien of je goed loopt.

In bijna alle (grote) steden van Nederland kun je met deze app een stadswandeling maken. Daarnaast hebben ze Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Berlijn en Nice ook toegevoegd.

Mensen die oversteken.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

6. Breakzy

Ga je deze zomer op pad met de auto? Dan is Breakzy een leuke in- of aanvulling van jouw roadtrip. Met deze app plan je je route, en vervolgens zie je op maximaal 10 kilometer afwijking van deze route allerlei bezienswaardigheden. De leukste plekken om onderweg eventjes te stoppen.

Van campings tot karakteristieke dorpjes en fijne picknickplekken: langs alle snelwegen in Europa hebben ze de beste 13.000 stopplekken verzameld.Foto van 2 benen die uit een autoraam steken.

 

Download hier voor Android en hier voor iOS.

🌳 Buiten ontdekken

7. PictureThis

Ontdek nieuwe bloemsoorten met PictureThis. Zowel leuk om te gebruiken in je eigen tuin (weet jij wat je allemaal in je tuin hebt staan?) als onderweg tijdens een wandeling. Deze app herkent meer dan 10.000 bloemen en deelt daarover ook handige informatie.

Welke bloemen zijn bijvoorbeeld giftig voor jouw hond of kat? En heeft die bruine plant op tafel last van een ziekte of heeft hij gewoon dorst? Je kunt in de app ook rechtstreeks met experts chatten als je er zelf niet uitkomt of extra tips nodig hebt. Daarnaast kun je de planten en bloemen die je mooi vindt opslaan in verschillende mappen en je kunt herinneringen instellen om je plant water of voeding te geven. Handig!

Screenshot van PictureThis.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

8. BirdNET

Ben je niet zo’n plantenfan, maar houd je wel van vogels? Dan is BirdNET een aanrader. Je neemt via de app het vogelgeluid op dat je hoort, en dan krijg je te zien welke soort het is.

Accepteer cookies

In mijn zoektocht kwam ik ook Warblr tegen. Het idee achter deze app is hetzelfde, maar de reviews zijn een stuk minder positief.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

9. Google Sky Map

Via Google Sky Map kun je sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels en planeten ontdekken. Leuk om een keer te doen tijdens een lange warme zomeravond of -nacht.

Foto bij alinea over Google Sky Map.

Download hier voor Android, en dit is een alternatief voor iOS.

📝 Voor een goede voorbereiding

10. PackPoint

Of je nu in de tuin een tentje opzet, de veerboot naar Ameland neemt of bepakt en bezakt de grens oversteekt: een paklijst kan eigenlijk bij geen enkele vakantie ontbreken. Hoe weet je zeker dat je alles bij je hebt, zonder helemaal in de stress te raken?

PackPoint is hiervoor een handige app. De app geeft inpaktips en doet dit onder andere op basis van het weer op je bestemming. Regent het daar? Dan staat er een paraplu op de lijst. Daarnaast kun je aangeven wat voor activiteiten je op vakantie gaat doen en met wie je reist, zodat de app daar ook rekening mee kan houden.

Is de lijst af? Dan maakt de app een ‘website’ van je persoonlijke inpaklijst die je kunt delen met je reisgenoten.

Accepteer cookies

Download hier voor Android en hier voor iOS.

11. Buienradar

‘Buienradar’ klinkt alsof het een radar is voor alleen ‘buien’, maar dat is al lang niet meer zo. Naast de buienradar heb je de zonradar, wolkenradar en UV-radar. We weten natuurlijk allemaal dat het belangrijk is om je in te smeren als je de zon in gaat. Maar ook als er lichte bewolking is kun je flink verbranden.

Screenshot van Buienradar.

Als het alleen om buien gaat, moet ik toegeven dat ik meer fan ben van Buienalarm. Met die app kun je heel nauwkeurig zien wanneer en hoe hard het gaat regenen (Android & iOS).

Heb je liever een app die zich volledig focust op de kracht van de zon? Dan is Zonkracht Nederland een goede tip van mijn collega Ali Farhat. In deze app kun je de zonkracht (UV-index) voor vandaag en de komende week bekijken. Daarnaast kun je push-berichten instellen die je waarschuwen als de zonkracht boven een bepaalde waarde komt.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

12. Zwemwater

Nog een fijne check voordat je naar buiten gaat is de app Zwemwater. Deze app toont een kaart waarop je kunt zien welk water veilig is om in te zwemmen. Je kunt ook heel makkelijk je eigen adres of een specifieke zwemplek intypen om een advies te vinden. Het buitenwater in Nederland is namelijk niet altijd even schoon en veilig.

Screenshot van de website Zwemwater.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

13. DrinkWaterSpots

Handig voor tijdens de extreme hitte tijdens de zomer: met de app DrinkWaterSpots zie je alle waterpunten bij jou in de buurt, waar je gratis jouw flesje met water kunt (laten) bijvullen.

Screenshot van de app DrinkWaterSpots.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

🥗 Eten en drinken

14. SuperCook

Je doet voor de hele week boodschappen en vervolgens beland je op maandag bij een barbecue van de buren, dinsdag besluit je naar het park te gaan en woensdag eten er ineens niet 1 maar 4 kinderen mee. Herkenbaar? Met dit mooie weer kunnen er zomaar ineens andere plannen op je pad komen. Maar wat doe je dan met al dat verse eten in je koelkast?

SuperCook is een handige app om te kijken wat je van je overgebleven boodschappen kunt maken. Je typt of kiest simpelweg de ingrediënten die je nog hebt, en er rollen meteen allerlei lekkere recepten uit. Ook handig voor je leftovers van de bbq!

Screenshot van de app SuperCook.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

15. Untappd

Een topapp als je ervan houdt om lekker te bieren op terrasjes: Untappd. In deze app kun je zien waar de populaire terrasjes en bars zitten. Als je eenmaal zit en een biertje hebt besteld, kun je hem daarna vastleggen in de app. Als je je biertje scant met je camera vanuit de app, dan verschijnt hij in je scherm. Vervolgens kun je hem beoordelen, er een foto van maken, de smaak beschrijven en noteren hoe je het biertje geserveerd hebt gekregen: in blik, een flesje of getapt.

Op die manier kun je een lijst maken van alle soorten biertjes die je al hebt geproefd, en bijhouden welke je wel en niet lekker vindt. En dit kun je vervolgens ook delen met je vrienden.

Screenshot van Untappd.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

🎙️ Lekker lui luisteren

16. Trees

Trees is een experiment van VPRO en Human. Het is een app en een podcast. Ze omschrijven het zelf als:

Een journalistieke zoektocht, waarbij de journalisten voor en vooral met jou uitzoeken wat jij wilt weten.

Het project is inmiddels al afgelopen, maar er staan wel hele leuke afleveringen voor je klaar. Zowel via de site als via de app (alleen beschikbaar voor iOS) kun je deze luisteren. In de afleveringen zoeken ze een bepaald onderwerp tot op de bodem uit. Zo is er bijvoorbeeld een reeks afleveringen over de burn-out: ‘Opgebrand’.

Het leuke aan deze app is dat je ook op deze podcastafleveringen kunt reageren via quizjes. En je wordt gevraagd om mee te denken over nieuwe onderwerpen. Nu het project is afgelopen is dit natuurlijk wat minder interessant, maar wie weet komt het weer terug 🙂

Persoon met koptelefoon op.

Download hier voor iOS.

17. Snelweg Sprookjes

Pak je deze vakantie met je kind(eren) de auto? Dan is de app Snelweg Sprookjes een aanrader. Deze app van Volkswagen biedt interactieve luisterverhalen voor onderweg. De verhalen zijn ontwikkeld met kinderboekenschrijvers en passen zich automatisch aan op jouw reis.

Zo past het verhaal zich bijvoorbeeld op de objecten langs de weg aan, het tijdstip waarop je rijdt, het weer en het overige verkeer. Rijdt de auto bijna een tunnel in? Dan moet je bijvoorbeeld bukken.

Accepteer cookies

Download hier voor Android en hier voor iOS.

18. The Hype Machine

Wil je deze zomer even iets anders luisteren dan radio of Spotify? Probeer dan eens The Hype Machine. Deze app schraapt de populairste deuntjes van verschillende muziekblogs bij elkaar. Praten mensen er online over? Dan staat het nummer in deze app.

Deze app is top voor het ontdekken van nieuwe muziek of lekkere remixes. Je kunt ook je eigen playlists maken, door nummers als favoriet te markeren.

Screenshot van de app TheHypeMachine.

Download hier voor iOS.

🎉Vermaak tegen verveling

19. PicYourMoment (PYM)

Een tip van m’n collega Macy Wiltenburg: PicYourMoment. Deze app ‘vraagt’ je elke dag op een random tijdstip om een foto te maken van waar je op dat moment mee bezig bent of wat je ziet. Op die manier leg je je alledaagse leven vast in onvoorbereide foto’s. Aan het einde van het jaar kun je met één klik een jaarboekje van 10 x 10 centimeter bestellen, waarin alle foto’s zijn gebundeld.

Accepteer cookies

Download hier voor Android en hier voor iOS.

20. Diewithme

Diewithme is vooral een grappige app. Als je nog maar 5% batterij hebt, kun je via deze app chatten met anderen die hetzelfde probleem hebben. Dus sta je op een festival (zodra het weer kan), ben je al je vrienden kwijt én heb je nog maar 5% batterij? Dan kun je 2 dingen doen: huilen of nieuwe vrienden maken via deze app.

Screenshot van Die With Me.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

Dat was ‘m! Weet jij nog apps die zeker niet in dit lijstje mogen ontbreken? Laat het weten via de comments.