Schrijven

7 bouwstenen voor een persbericht dat wél wordt opgepikt

0

Een vlot geschreven persbericht wordt eerder opgepakt. Wat zijn de bouwstenen die je hiervoor nodig hebt? En wat heeft de omgekeerde piramide ermee te maken?

De PR-sector is weer booming, en de concurrentie om nieuws geplaatst te krijgen is hevig. Gelukkig heb jij veel invloed op de impact die jouw persbericht gaat hebben.

De 7 bouwstenen van een goed persbericht

1. Deel je aanleiding

Een goed persbericht wordt altijd verzonden met een reden. Wat is het nieuwsfeit, en waarom is dit belangrijk? Maak de journalist duidelijk waarom het onderwerp relevant is voor jouw doelgroep!

2. Houd je bij de hoofdzaak

Beperk je persbericht tot 1 onderwerp. Als jouw bericht geen focus heeft, verliest ook de lezer snel zijn aandacht. Wijd dus niet uit over randzaken, maar baken af en bespreek de kern van jouw boodschap.

3. Overdrijf niet en mijd clichés

Goede wijn behoeft geen krans. Een goed persbericht sterkt jouw public relations, maar is geen marketingcampagne. Journalisten prikken zo door luchtfietserij heen, en zij zijn geen reclamedoorgeefluik. Laat jouw verhaal dus het woord doen, en verval niet in opzichtig aanprijzen.

4. Citeer!

Een quote geeft jeu aan je verhaal. Illustreer de feiten, of geef een persoonlijke touch aan een zakelijk verhaal. Door jouw verhaal een naam en gezicht te geven komt je boodschap tot leven.

5. Vertel meer over je organisatie

Een journalist is wellicht (nog) niet bekend met jouw organisatie en wat jullie doen. Daarom is het belangrijk dit kort en krachtig samen te vatten aan het einde van je persbericht. Een goede boilerplate geeft snel inzicht in jouw organisatie.

6. Rechttoe en rechtaan

In jouw persbericht vertel je je verhaal, wat de nieuwswaarde is en waarom dit er toe doet. Laat het maar aan journalisten over om hier een mooi artikel van te maken. Dat is tenslotte hun vak.

7. Spelling

Schrijf foutloos, en doe een dubbelcheck! Alle moeite die jij in je persbericht hebt gestopt doe je teniet wanneer het er onverzorgd uitziet. Hoe kan de lezer jouw bericht serieus nemen wanneer je dit zelf niet eens doet?

Je persbericht als piramide

Journalisten hebben het niet alleen druk met schrijven, ze worden ook nog eens overspoeld met informatie. Om effectief te werk te gaan zijn ze meesters in het snel scannen, beoordelen en verwerken van de persberichten die zij onder ogen krijgen. Als slimme PR-professional wil jij hier op inspelen, en journalisten hierin faciliteren. Schrijf je persbericht daarom in de vorm van een omgekeerde piramide!

De eerste indruk is doorslaggevend. Als een journalist zijn aandacht verliest is je kans verkeken, dus val meteen met de deur in huis. Geef je persbericht een pakkende onderwerpregel en zorg dat je in de eerste paragraaf meteen tot de kern van jouw nieuws komt, inclusief de belangrijkste feiten.

In de daaropvolgende paragrafen verduidelijk je je verhaal, geef je meer details en illustreer je. Ook hierbij begin je met de belangrijkste informatie, en bouw je af in volgorde van importantie. Vandaar dan ook de analogie van de omgekeerde piramide.

Piramide schrijven

Door te beginnen met de belangrijkste informatie, grijp je meteen de aandacht van de journalist. Als deze geïnteresseerd is kan de lezer gemakkelijk meer te weten komen door verder te scrollen. Wanneer een lezer halverwege je persbericht wegklikt, heb jij toch je boodschap overgebracht. Een win-win situatie!

Door je persbericht op te bouwen als omgekeerde piramide neem je journalisten een hoop werk uit handen. Beperkte ruimte en een lezerspubliek met korte spanningsbogen zorgen ervoor dat artikelen vaak kort van stof maar met hoge informatiedichtheid moeten zijn. Door jouw persbericht op voorhand in die vorm te gieten vergroot je je publicatiekans aanzienlijk!

Zo schrijf jij een leesbaar persbericht

Rudolf Flesch was een Oostenrijks-Amerikaans taalkundige, en naamgever van de Flesch Reading Ease Score. Nu valt er op die score wel het een en ander af te dingen (zo is taal geen wiskunde, en eenvoud is niet zaligmakend) maar dat zijn suggesties nuttig zijn, staat buiten kijf. De leesbaarheidsscore is gebaseerd zijn grondbeginselen voor een vlot leesbare en makkelijk te begrijpen tekst. Onze 7 aanbevelingen hierbij:

1. Schrijf korte, duidelijke zinnen

Jouw persbericht is niet de plek voor literaire ambities. Natuurlijk willen we allemaal nog eens die roman die in ons hoofd zit publiceren, maar een persbericht is niet de plek om je in de letterkundige kijker te spelen. Schrijf to the point en helder, je lezers zullen je dankbaar zijn voor de duidelijkheid.

2. Gebruik persoonlijk voornaamwoorden

Wanneer je ‘ik’, ‘wij’ of ‘zij’ gebruikt, maak je inzichtelijk wie een handeling uitvoert of een uitspraak doet. Lezers hoeven hierdoor niet na te denken over wie bij welk werkwoord hoort. Dat leest wel zo makkelijk.

3. Als je terugverwijst naar een zelfstandig naamwoord, herhaal deze dan

In het hoofd van een schrijver klinkt het vaak logisch om terug te verwijzen naar wat in een vorige zin is gezegd, maar lezers hebben een kortetermijngeheugen. Het is beter om zelfstandig naamwoorden te herhalen als je naar ze terugverwijst. Hiermee compenseer je dat. Welke dat? Dat kortetermijngeheugen natuurlijk! 🙂

4. Schrijf niet op wat je niet uit zou spreken

Spreektaal wordt gezien als de tegenpool van schrijftaal, maar dat is niet altijd terecht. Als je leesbaar wil schrijven, loont het om je zinnen te schrijven alsof je ze uitspreekt. Want zeg nou zelf (hardop), iets “voor je zien” is veel duidelijker dan “visualiseren”.

5. Behandel slechts 1 onderwerp per paragraaf

Een goede paragraaf begint met een kernzin die het onderwerp aankondigt, en in de daaropvolgende zinnen geef je verdere toelichting. Houd als vuistregel een zin of 5 per alinea aan. Is je kernzin voldoende geïllustreerd en begin je aan een nieuw onderwerp? Dan is het ook tijd voor een nieuwe paragraaf!

6. Beperk bijvoeglijk naamwoorden en lettergrepen

Less is more wanneer het om leesbaarheid gaat. Al die superlatieven en pretentieuze woorden lijken misschien indrukwekkend, maar maken je persbericht er niet begrijpelijker op. Gebruik de volgende keer dus gewoon ‘hond’ in plaats van ‘vriendelijke viervoeter’.

7. Gebruik taal die jouw lezer begrijpt

Verplaats je in je doelgroep als je een persbericht schrijft. Vermijd wollig taalgebruik of technisch jargon. De lezer begrijpt je een stuk beter wanneer je ‘beleidsintensiveringen’ gewoon ‘extra geld uitgeven’ noemt!

Klim in de pen

Met de adviezen uit dit artikel (hier vind je nog meer tips) kun jij een persbericht schrijven waar journalisten mee uit de voeten kunnen. Doordat je hen het werken makkelijk maakt, bereik jij veel makkelijker je uiteindelijke doel. Namelijk jouw nieuws onder de ogen krijgen van een zo groot mogelijk publiek.

Welke concrete veranderingen ga jij aanbrengen in je volgende persbericht?