Verdieping

E-mailmarketing in een bewogen jaar: de resultaten van de E-mail Benchmark 2021

0

In de E-mail Benchmark 2021 is onder andere inzichtelijk wat de impact van corona was op de wereld van e-mailmarketing. Maar ook vind je er alle statistieken die je nodig hebt om je e-mailmarketingstrategie naar een hoger niveau te tillen. Hoe doe jij het ten opzichte van je concurrenten in de branche? En ben je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen?

Team ITG (voorheen e-Village) heeft de belangrijkste statistieken, ontwikkelingen en KPI’s verzameld uit de miljarden e-mails en meer dan 50.000 marketingcampagnes die in 2020 via CanopyDeploy (voorheen Clang) zijn verstuurd. Deze hebben we verwerkt in dit document vol inzichten, waar je direct mee aan de slag kunt gaan. We hebben de invloed van corona geanalyseerd en in kaart gebracht welk effect dit heeft gehad op elke branche. En we geven je handvatten om je eigen e-mailmarketingstrategie te ontwikkelen.

1. Behaal een goede open rate

We zien marketeers vaak de vragen stellen “Wat is een goede open rate voor e-mail?”, of “Hoe verhouden de resultaten van mijn e-mails zich tot andere in de branche?”

In deze editie van de E-mail Benchmark kijken we naar de sociale en technische invloeden op de resultaten. Zo zien we in de B2B-sector een gemiddelde open rate van 32,49% en voor B2C 34,27%. We kunnen deze resultaten in ons voordeel gebruiken om onze eigen campagnes te optimaliseren. Wat zijn jouw gemiddelde ratio’s en hoe verhouden ze zich tot de gemiddelden uit je sector? Als jouw e-mailmarketing lagere ratio’s scoort dan concurrenten in je sector, probeer dan eens te A/B-testen met verschillende varianten in content, design en onderwerpregel om je ontvanger écht te leren kennen.

2. Bouw een 100% omnichannel strategie

Met een krachtige omnichannel strategie zorg je voor consistente en online en offline contactmomenten en een engaging customer journey. Hiermee boost je je reputatie en verhoog je de effectiviteit van je kanalen. E-mailmarketingsoftware bewaakt het gedrag van je klanten op alle kanalen om ervoor te zorgen dat al jouw berichten altijd op het juiste moment en via het juiste kanaal aankomen bij de juiste klant.

Terwijl 81% van de marketeers zegt dat e-mail nog steeds het belangrijkste kanaal is, zien we het belang van andere owned kanalen ook verder toenemen. Mobile marketing, sms en social media worden volgens marketeers nóg belangrijker, maar worden ze wel voldoende ingezet? We zien dat slechts 11% van de marketeers sms en mobile marketing hebben geïntegreerd in hun strategie. Dus daar valt zeker nog veel winst te behalen.

Om langdurige klantrelaties op te bouwen, is het enorm belangrijk om bij elk contactmoment een consistent verhaal te vertellen. Een 360 gradenklantprofiel geeft niet alleen een boost aan je klanttevredenheid, maar ook aan je reputatie en ROI.

3. Ontdek de invloed van corona

Corona heeft een grote rol gespeeld, elke branche heeft op zijn eigen manier hiervan de impact gemerkt. Hoe heeft het de manier beïnvloed waarop jij je marketing doet? Welk effect heeft corona op bounce rates, accepted rates en budgetten gehad?

Nu de wereld weer opengaat, kunnen we terugblikken. In de E-mail Benchmark duiken we dieper in de statistieken om te ontdekken waarom de travel-branche een stijging in open rates zag ten opzichte van 2019. Maar we weten dat het ook een zwaar jaar is geweest. De cultuur- entertainmentbranche zag de bounce rates stijgen in de eerste maanden van 2020, wat samenhangt met de enorme financiële impact die corona heeft gehad op deze branche.

Als gevolg van de coronacrisis heeft bijna de helft van de bedrijven meer gemaild, met name de branches zorg & welzijn en media & entertainment. Een enigszins verrassend effect is de stijging van engagement in mailings uit de branches travel en horeca. Men maakte zich zorgen over gemaakte boekingen en wijzigingen daarvan en wil snelle veranderingen in de horeca op de voet volgen. Als land lijken we betrokken bij de branches die het hardst door de pandemie zijn getroffen. Over het algemeen zien we dat het kanaal e-mailmarketing het afgelopen jaar nog relevanter is geworden en het alsmaar drukker wordt in de inbox. Relevante content, op het juiste moment en via het juiste kanaal verstuurd wordt daarom steeds belangrijker. De kwaliteit van je database is daarbij key.

4. Vergelijk jouw resultaten met andere in de branche

Ons onderzoek laat zien dat open rates op gemiddeld 34,15% uitkomen, click through rates op 4,41% liggen en click to opens op 12,11%. Dit zijn gemiddelden op basis van meerdere branches en sectoren. Maar hoe doe jij het ten opzichte van deze gemiddelden?

In onze wereld waarin waardevolle data steeds beter beschikbaar wordt, moeten we meer weten dan alleen de gemiddelden. Duik dieper in de statistieken in jouw branche en vergelijk ze met jouw resultaten. Is de beste verzenddag voor jou bijvoorbeeld ook de dinsdag? Werkt het versturen van berichten naar je ontvangers voor de werkdag begint? Elke variabele is uniek per bedrijf en doelgroep.

We kunnen je niet precies vertellen wat je moet doen, maar we kunnen je wel een aantal handvatten geven. Een basis om vanuit te optimaliseren. Zo zagen we dat de beste verzenddag voor e-mails dinsdag is, tussen 06:00 – 08:00 uur. Begin hier eens en test of dit voor jou ook zo is. Speel met verschillende dagen en tijden en ontdek wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

5. Blijf up-to-date

Technologie zorgt doorlopend voor meer innovatieve oplossingen en klantbehoeftes verschuiven steeds naar de volgende grote trend. Met een verschuivende focus op nieuwe trends zoals data en personalisatie, is het enorm belangrijk om mee te bewegen met het veranderende gedrag van je klanten.

In deze 18e editie van de E-mail Benchmark hebben we meer dan 150 bedrijven gevraagd welke trends ze als de grootste ontwikkelingen voor 2021 zien. Zo zien we dat datagedreven campagnes (51%) als de belangrijkste trend wordt gezien, op de voet gevolgd door het 360 gradenklantprofiel (45%). Met deze informatie kun je je plannen voor het komende jaar afstemmen en blijf je op de hoogte van de veranderende wereld om ons heen.

Mooie toekomstplannen

In deze bijzondere editie van de E-mail Benchmark nemen we je mee op een reis vol inzichten en terugblikken op het afgelopen jaar en welke invloed deze op onze marketingstrategieën hebben gehad. We blikken niet alleen terug, maar kijken vooral naar de toekomst. Ga aan de slag met de resultaten, verras je leidinggevenden en collega’s met mooie toekomstplannen op basis van realtime data en geef jezelf de vrijheid om vooruit te denken… Hello Tomorrow!

De belangrijkste resultaten uit de E-mail Benchmark 2021 vind je in deze factsheet.