Marketing technology

Webshops, help consumenten bij verantwoord online spenderen

0

Column – Het afgelopen coronajaar zijn consumenten hun aankopen veel vaker online gaan doen. Volgens onderzoek door Ruigrok Netpanel* heeft maar liefst 96 procent van de ondervraagde consumenten het afgelopen jaar iets online gekocht. Ruim een vijfde (22%) deed dat zelfs wekelijks. In 2020 was dat nog 13 procent. Een ruime meerderheid verwacht ook na corona vaker online aankopen te blijven doen. Goed nieuws voor webshops, maar deze ontwikkeling kent nog een ander facet waar de eigenaren van webwinkels mee te maken hebben. Want met de toename in online winkelen verandert ook de manier waarop consumenten voor hun aankopen betalen. Namelijk achteraf.

De toename in online aankopen is te zien in vrijwel alle productcategorieën en bij alle leeftijdscategorieën, hoewel vooral ‘digitieners’ en millennials meer online zijn gaan kopen.

iDEAL is over het algemeen nog steeds veruit de populairste online betaalvorm. Het aantal iDEAL-betalingen is in 2021 met ruim de helft toegenomen ten opzichte van 2020. Ruim negen op de tien online betalingen gaan nu via iDEAL. Maar consumenten kiezen er ook steeds vaker voor om hun online aankopen achteraf te betalen.

En dat is iets waar webshops over moeten nadenken, zoals in dit artikel in Volkskrant wordt beschreven. Want de kans bestaat dat klanten zo eerder geneigd zijn om aankopen te doen die ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren. Dan doemt het bekende schrikbeeld op van ‘onzichtbaar’ oplopende krediet- en creditcardschulden, waardoor sommige consumenten in de financiële problemen terecht kunnen komen.

Wees transparant en informeer klanten volledig

De mogelijkheid bieden om achteraf te betalen helpt webshops zeker bij het verhogen van de conversie. Maar ik ben van mening dat ze consumenten ook moeten helpen bij het voorkomen van onverantwoorde uitgaven. Dat begint al bij het juist en volledig informeren van klanten over de verschillende betaalmethoden.

Wat zijn bijvoorbeeld de eventuele extra kosten waar de consument mee te maken krijgt bij achteraf betalen? Kost de ene betaalmethode meer dan de andere betaalmethode? Waar bestaan die kosten dan uit? Maak ook duidelijk dat er door de betaalpartner een kredietcheck wordt gedaan voordat een betaling goedgekeurd wordt. Leg daarbij uit wat die kredietcheck betekent en hoe deze wordt gedaan.

Natuurlijk kan deze informatie een consument ook afschrikken. Op deze manier kan worden voorkomen dat hij of zij onverantwoorde uitgaven doet. Maar de melding dat een krediet gemeld zal worden bij het BKR en de verplichte banner ‘Geld lenen kost geld’ is niet bepaald goed voor de conversie.

Spaarvarken op z'n kant met euromunten ernaast

Bied meerdere betaalopties

Hoe kan je die conversie dan toch op peil houden en vergroten, maar wel op een verantwoorde manier? Bij betaling via iDEAL moet het hele aankoopbedrag in één keer voldaan worden. Het benodigde bedrag is misschien een te zware aanslag op het actuele banksaldo. Dat kan betekenen dat de klant afziet van de koop of dat hij of zij een goedkoper product kiest, dat minder duurzaam is of van mindere kwaliteit.

Hoe kan je klanten toch de mogelijkheid bieden om een wat duurdere aankoop te doen? En ze tegelijkertijd behoeden voor te hoge uitgaven? Het belangrijkste is om klanten de keuze te geven uit verschillende betaalopties. Iets dat veel webshops al in meer of mindere mate doen. Naast iDEAL is er natuurlijk de creditcard. Maar creditcardbetalingen zijn in Nederland niet al te populair, zeker vergeleken met iDEAL. Daarnaast zijn er verschillende afterpay-betaalproviders. Maar zowel bij betaling via creditcard als via achteraf betalen kunnen klanten te maken krijgen met extra rentekosten. En dan lopen ze opnieuw het risico dat de totale kredietbedragen (en dus ook hun maandelijkse aflossingen) oplopen.

Een ander interessant alternatief is het aanbieden van een mogelijkheid tot betalen in bijvoorbeeld enkele vaste termijnen, zonder rente. Deze vorm biedt zekerheid voor de klant en, mits gekozen voor een betrouwbare partner, de webshop omdat deze verzekerd is van betaling.

Door consumenten te helpen een verantwoorde keuze te maken bij hun online uitgaven, kunnen online winkels hun omzet stimuleren. Maar tegelijkertijd consumenten helpen om verantwoord te spenderen, zonder dat ze het risico lopen op oplopende kredietschulden.

*Bron inleiding: Ruigrok Netpanel