Content

De evolutie van online video: 5 ontwikkelingen om je voordeel mee te doen

0

De meerwaarde van vakwerk is, juist door de toegenomen toegankelijkheid van video, duidelijker en beter zichtbaar dan ooit. Ik vertel je graag meer over de 5 ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar die online video vormgeven, en waarom expertise in het vak belangrijker is dan ooit.

Met een smartphone op zak is iedereen in potentie de videoproducer van een wereldwijde megaproductie. Sta je op het juiste moment op de juiste plek, dan schiet je met je iPhone beelden die miljoenen keren bekeken kunnen worden op social media. Met kijkcijfers waar programmamakers tien jaar geleden stikjaloers op zouden zijn.

1. Heb je een Zoom-link voor mij?

Als er iets is waar we niet méér van nodig hebben, zijn het Zoom-calls, Teams-vergaderingen, Skype-momentjes en verwante aangelegenheden. In mei 2020 schreef National Geographic al over ‘Zoom-vermoeidheid’ en bijna een jaar later is de vergadercultuur – helaas – nog steeds digitaal.

Waar echter niet veel mensen bij stilstaan, is dat elke Zoom-interactie ook een ervaring met video is voor deelnemers van die call. Wil je dat jouw content opvalt? Wil je dat je ontvanger niet Zoom-moe wordt van je video? Simpel: laat je call er dan niet als een Zoom-video uitzien! Neem afstand van het scherm, blijf weg bij kantoorachtergronden en zorg waar je kunt voor afwisseling in je visuals. We videobellen al genoeg, het is tijd voor een ander soort online video.

Tip: maak het beeld dynamisch. Ook als je één set, één camerahoek hebt, kun je vaak een hoek in je beeld reserveren voor dynamische content. Denk aan een afbeelding, een grafiek of video in je video. Zo hou je de aandacht vast!

2. Mini-content voor een minuutje tijd

Korter… Mand! Kenners verklaren de opkomst van video (en de teloorgang van boeken) vaak door de afgenomen aandachtspanne van ontvangers. Als die tien jaar geleden al korter was dan ‘vroeger’, dan is deze nu minuscuul. Veel kijkers verorberen hun videocontent graag in snack bites, hapklare brokken van (pak hem beet) een minuut of zelfs korter, die zij overal en altijd even tussendoor kunnen bekijken.

Hierin zou het fout zijn te denken dat kortere duur van een video gepaard gaat met verminderde aandacht voor productiekwaliteit. Met miljoenen contentcreaties is het alleen mogelijk op te vallen met je boodschap door méér aandacht aan je productiewaarde te besteden. Niet alleen je boodschap moet in orde zijn. Je video moet visueel de aandacht grijpen en die niet meer loslaten. Anders klikken je kijkers meedogenloos door naar de volgende video.

Tip: bepaal voor jezelf de maximale lengte van je content, en houd je daar aan. Op die manier dwing je jezelf kritisch naar je video’s te kijken en alles te schrappen dat voor kijkers oninteressant is.

3. We zijn live met video!

YouTube, Facebook Live, Instagram en andere platforms bieden allemaal de mogelijkheid live te streamen naar je vrienden en volgers. Met minimale productiekosten (je telefoon en mogelijk je databundel) kun je al je verhaal vertellen. Maar ‘live’ betekent in het geval van slim opgezette streams niet ‘ongescript’. Ook je live uitzending kun je enorm punctueel voorbereiden en professioneel maken.

Wil je als merk onderscheid maken in je livestreams, behandel je streams dan als een professioneel webinar, waarin je vrijwel niets aan het toeval overlaat en je apparatuur de standaard zet die je als bedrijf uit wil stralen. Geen bibberende telefooncamera met een vinger in beeld, maar haarscherpe visuals met geruisloze audio. Daar wil je als bedrijf mee geassocieerd worden. Zelfs, of juist vooral, in een livestream waar middelmatigheid nog vaak de norm is. Neem bijvoorbeeld Crossfit, één van de hardst gegroeide sportmerken (en sporten) van de afgelopen jaren. Zij produceerden onlangs een livestream rond één van hun events die in een halve dag tijd ruim een half miljoen kijkers trok.

Accepteer cookies

Tip: maak een checklist, laat niets aan het toeval over en klik pas op ‘uitzenden’ als je de kwaliteit van je live video kunt garanderen.

4. De wereld is je studio

Niet iedere contentmaker heeft de budgetten om een complete studio rond zijn of haar idee in te richten of een locatie te huren – en dat is geen probleem. Producties vinden méér dan ooit op verschillende plekken plaats, in een omgeving die niet is ingericht op het gebruik van veel videoapparatuur. De markt ontwikkelt daarom steeds meer formats waarmee je met beperkte, relatief goedkope oplossingen de meest trendy (en trending) content kunt maken.

Tim Hofman’s #BOOS viel vorig jaar bijvoorbeeld in de prijzen als beste online videoserie. De reeks, die op YouTube verschijnt, is feitelijk niet meer dan een registratie door een mobiele camera crew, aangevuld met beelden van Hofman en zijn assistent Marije voor een blue screen. Het vakmanschap zit hem ook hier niet alleen in gebruik van professionele apparatuur, maar in een goed idee, aangevuld door sublieme voorbereiding en het slim samenbrengen van goede vakmensen.

Tip: breng je contentidee terug naar de essentie en vraag jezelf af welke onderdelen vaststaan, en je dus niet anders in kunt vullen. Voor de randzaken: wees creatief, durf te experimenteren en ga op zoek naar wat goed en ‘anders’ voelt. Je zult zien dat je vaste opnameplek misschien een upgrade kan gebruiken, en dat je ergens anders een betere setting kunt vinden.

5. Mixed Reality

Hoe toegankelijker het publiceren van videocontent wordt, des te moeilijker is het op te vallen met je producties. In 2019 uploadden YouTube-gebruikers elke minuut voor 500 uur aan content: dat is méér dan 700.000 uur per dag. Het is natuurlijk niet eenvoudig om daartussen te komen.

Gelukkig is er een iets minder toegankelijke markt op komst: die van Augmented Reality (AR). In de komende jaren zullen top contentmakers zich (nog) méér op AR richten, om zo een opvallende vis in een wat kleinere poel te zijn. Overweeg daarom, als je een nieuw format verzint, of het zin heeft voor jouw idee om in AR beschikbaar te zijn. Deze innovatieve vorm van contentcreatie is niet voor iedereen geschikt, maar heeft een misschien een hoger potentieplafond dan meer traditionele vorm van videoproductie.

Tip: besteed méér tijd aan je huiswerk om je kans van slagen te vergroten. Om op te vallen tussen de onvoorstelbare hoeveelheden video’s op internet is een gedegen plan noodzakelijk. Elk uur dat je verspilt aan een (achteraf gezien) saaie video is een uur dat je ook in een strategie had kunnen steken. Denk na over je mogelijkheden en ga aan de slag met een strijdplan.

Video: de juiste technologie & originele creaties

De wereld van online video is constant in beweging. Tien jaar geleden kon niemand zich het absurde succes van Instagram voorstellen, en waren spin offs als TikTok nog volledig onbekend. Mediabedrijven en contentmakers bewogen lang niet altijd snel genoeg mee met de markt. Om in een veranderende markt, waarin het steeds moeilijker is in positieve zin op te vallen, mee te gaan is belangrijk te blijven innoveren en investeren.

Door de juiste technologie, originele creaties en de beste faciliteiten in huis te halen ben je in staat te doen wat anderen niet doen, om zo de resultaten te behalen waar anderen alleen van dromen.