Content

E-learningtools: LearnDash, Kajabi, Huddle & WishList member vergeleken

0

E-learning of een online cursus ontwikkelen is voor veel bedrijven en ondernemers de oplossing om passief inkomen te genereren naast hun bestaande werkzaamheden. Een manier om de werkdruk te verminderen door geautomatiseerd mensen op te leiden in jouw vakgebied, én je expertstatus te verhogen door een professioneel platform aan te bieden waar je jouw kennis deelt. Welke tool kies je hiervoor?

In de afgelopen jaren is de vraag naar een eigen e-learning enorm toegenomen. Door de recente crisis is thuiswerken, maar ook online leren een nieuwe norm geworden die veel mensen omarmen en waar een enorm infrastructuur voor is aangelegd in een korte tijd. Consumenten en bedrijven omarmen steeds meer het idee om online nieuwe kennis te vergaren en het vertrouwen in online cursussen is daarbij ook toegenomen.

Dus stel je voor dat jij klaar bent om jouw kennis of cursus online te delen. Dan sta je voor een hoop keuzes. Het aanbod voor platformen om jouw online cursus in op te gaan bouwen is enorm. Iedere salespagina presenteert een berg aan functionaliteiten en binnenkort zie je door de bomen het bos niet meer. Dan stel je jezelf de vraag: welk e-learningplatform past bij mijn behoeftes? Hierbij een uiteenzetting van dingen die je graag wil weten voordat je een platform voor jouw online cursus kiest.

Welk platform of LMS?

Welk e-learningplatform of LMS (Learning Management System) is aan te raden? Dat is een simpele vraag. Met oog op de toekomst en groei wil je altijd kiezen voor een bewezen platform waarvan je weet dat deze up-to-date is en waar een team aan werkt dat constant nieuwe trends en ontwikkelingen integreert in het systeem. Niemand wil graag een e-learningomgeving neerzetten die over enkele jaren weer op de schop moet, omdat de aanbieder het niet onderhoudt.

Er zijn diverse vertrouwde aanbieders die hieraan voldoen. Uiteraard zijn er nog honderden aanbieders, maar dit zijn enkele uitschieters in het aanbod. Vier totaal verschillende systeem, verschillende kostenplaatjes en functionaliteiten. Maar wat sluit aan bij hetgeen wat jij wil aanbieden?

Logo LearnDashLearnDash

Een WordPress-plugin om naast jouw gebruikelijke website ook een LMS aan te bieden. Een flexibel systeem met enorm veel mogelijkheden en wellicht de meestgebruikte van de wereld op dit moment.

Investering voor LearnDash

  • Licentiekosten: 159 dollar per jaar.
  • Jaarlijkse hostingkosten (die je waarschijnlijk al betaalt voor je reguliere website).
  • Kosten voor een webdeveloper voor het eenmalig opzetten van je leeromgeving.

Voordelen van LearnDash

Learndash is een plugin in WordPress waarmee je ontzettend veel kanten op kan. Certificaten uitgeven, toetsen opstellen, automatiseringen inbrengen, betalingen ontvangen, de eventuele uitbreiding naar een community én je kunt zelfs een app van je leeromgeving laten maken. Het platform draait op open source-software, dus de customisation laat nooit te wensen over.

Nadelen van LearnDash

Er is een kleine eenmalige investering nodig om de online omgeving op te zetten.

Logo KajabiKajabi

Een platform dat je e-mailfunnels, website, betaalsysteem en leeromgeving onder één dak plaatst. Met een maandelijkse investering mag jij alle tools gebruiken die Kajabi aanbiedt. Hiermee geef je op simpele wijze invulling aan jouw marketingfunnel, website en leeromgeving.

Investering voor Kajabi

Je betaalt vanaf 119 dollar per maand voor de licentie. Het opzetten van de online cursus en de invulling ervan is gemakkelijk zelf te doen. Mocht je niet handig zijn met computers, dan moet je alsnog iemand inhuren om dit voor je te doen.

Voordelen van Kajabi

Het is gemakkelijk zelf in te richten en te gebruiken. In het pakket van Kajabi zit een app inbegrepen. Updates en onderhoud worden voor je gedaan.

Nadelen van Kajabi

Kajabi heeft geen integratie met Mollie. Oftewel: het is niet mogelijk om met iDeal te betalen. Dit is eventueel wel op te zetten, maar hier komt een developer aan te pas. Ook bij Kajabi zijn de mogelijkheden beperkt tot dat wat Kajabi aanbiedt. Het is een mooie blueprint om mee aan de slag te gaan, maar het laat te wensen over je iets voor ogen hebt wat niet binnen hun kader past. Bij zowel Kajabi en Huddle zul je altijd vastzitten aan de maandelijkse kosten. Heb je een e-learning hebt die je de komende 10 jaar zult gebruiken, dan lopen de kosten wel verder op vergeleken met het eenmalig opzetten van je eigen omgeving.

Logo HuddleHuddle

Een e-learning- en communityplatform, ontwikkeld door IMU. Met een maandelijkse investering ontwikkel je in simpele stappen een e-learning in combinatie met een social platform.

Investering voor Huddle

Je betaalt 70 euro per maand voor de licentie. Het opzetten van de community en content is gemakkelijk zelf te doen. Mocht je niet handig zijn met computers, dan moet je alsnog iemand inhuren om dit voor je te doen.

Voordelen van Huddle

Huddle is onderdeel van IMU uit Amsterdam en zodoende bieden zij een Nederlandstalige helpdesk aan. Het is gemakkelijk zelf op te zetten. Updates en onderhoud worden voor je gedaan. Ook hier zit een app van je leeromgeving en community al inbegrepen in het pakket.

Nadelen van Huddle

Je zit vast in hetgeen Huddle aanbiedt. IMU heeft ontzettend goed nagedacht over welke tools aan jou beschikbaar gesteld worden om een complete community en e-learning op te zetten. Daar zijn zij ongetwijfeld een expert in. Het nadeel is dat als je wil afwijken van deze vaste modules, tools en functionaliteiten, hier geen ruimte voor is. Je bent niet heel flexible in de vormgeving aanpassen bijvoorbeeld en ook integraties met andere platformen waar je mee werkt is niet altijd mogelijk. Denk jij dat Huddle iets voor jou is, bestudeer dan goed wat ze aanbieden en vooral ook wat ze niet aanbieden binnen het pakket.

Logo WishList memberWishList member

Een WordPress-plugin gemaakt om content af te schermen voor groepen mensen die bij jou een account hebben. Zo ben je flexibel in het maken van online lessen of blogs die je gebruikers met een (betaald) account in kunnen zien.

Investering voor WishList member

  • Licentiekosten: 147 dollar per jaar.
  • Jaarlijkse hostingkosten (die je wellicht al betaalt voor je huidige reguliere website).
  • De kosten voor een webdeveloper voor het eenmalig opzetten van je leeromgeving.

Voordelen van WishList member

Een developer heeft dit zo voor je op touw gezet. Als je content wil afschermen of via content dripping beschikbaar wil stellen, dan is dit ontzettend snel opgezet, makkelijk te beheren en heel flexibel. In dit platform maak je gemakkelijk online cursussen. Je kunt ook blogs, artikelen of andere waardevolle pagina’s afschermen, zodat alleen (betalende) gebruikers toegang hebben (of wellicht iemand die eenmalig een bedrag betaalt om de les of pagina in te mogen zien).

Nadelen van WishList member

Vooralsnog is het niet mogelijk om je e-learning in een app over te zetten. Het is officieel geen LMS waarbij wordt bijgehouden hoever een deelnemer is in de cursus. Dit is iets dat je eventueel ook als voordeel kunt zien. Je hoeft je met dit systeem niet alleen te richten op online cursussen, je kunt ook andere content aanbieden. Ook zijn de uitbreidingen naar een community (buiten een forumfunctie) niet mogelijk.

Prijs moet niet leidend zijn

Er zit een ander prijskaartje aan alle verschillende leersystemen. Wellicht wil je gaan voor maandelijkse kosten en daarbij het gemak hebben dat je het meeste zelf kunt doen? Of wellicht maak je liever eenmalig een grote investering en kies je ervoor om het te laten bouwen.

Als je een keuze maakt, zou de prijs niet leidend moeten zijn. Stel dat je een leeromgeving maakt in een systeem van Huddle, dan sta je voor jaarlijkse kosten van zo’n 840 euro, tegenover een eigen leeromgeving laten bouwen wat wellicht 1500 euro eenmalige kosten met zich meebrengt. Als je je leeromgeving 2 jaar online hebt, kom je ongeveer op dezelfde kosten uit. Daarentegen zijn er wel veel factoren die zwaarder kunnen wegen in het maken van je beslissing. Hieronder een opsomming van enkele voor- en nadelen van de verschillende systemen.

Marketingvereisten

Uiteraard is de content van je online training ontzettend belangrijk. Maar het heeft geen zin om een prachtige cursus te hebben als niemand deze gaat doen of erover weet. Marketing is daarom minimaal even belangrijk om alvast over na te denken. Niet alle e-learning platformen zijn compatible met alle marketingtechnieken. Bij sommige platformen kun je bijvoorbeeld geen pixels installeren of kun je geen connectie maken met je marketing automation.

Heb je dus speciale wensen voor je marketing? Hou daar dan nu al rekening mee! Enkele vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een beslissing neemt zijn de vragen in de checklist hieronder. De marketingvragen zitten hierin verwerkt.

Checklist e-learning

Deze checklist bestaat uit vragen die je het beste al kunt beantwoorden voordat je een beslissing neemt over welk platform bij je past.

Infographic: een checklist voor het bepalen welke tool je kiest voor je e-learning.

Alternatieven

In bovenstaande paragrafen heb ik veel gezegd over de grote spelers in de wereld als het gaat om onlineprogramma-ontwikkeling, maar uiteraard heb je meer mogelijkheden om je online cursus aan te bieden. Zo zijn er tegenwoordig al aardig wat bedrijven en websites die hele selecties aan cursussen aanbieden die gemaakt worden door verschillende instructeurs.

Heb je bijvoorbeeld als eens gedacht aan Soofos? Dit platform bevat Nederlandstalige online cursussen, gemaakt door honderden verschillende trainers. Ook jij kunt je aanmelden als trainer voor dit platform. Het voordeel is dat ze het platform en de leeromgeving kant-en-klaar voor je hebben staan en dat je commissie krijgt over alle cursussen die je verkoopt. Daarbij maak je ook gebruik van hun netwerk om nieuwe klanten voor je cursus te vinden en kun je uiteraard ook jouw Soofos-cursus aan je eigen relaties aanbieden. Nadelen? Je zit vast aan het stramien waarin cursussen worden aangeboden bij Soofos en je hebt het niet in eigen beheer.

Wat wil je?

Kijk naar je wensen en eisen voordat je beslist met welk systeem je gaat werken. Wil je graag alles zelf kunnen beheren? Of zou je dat graag willen uitbesteden? Welke toolsheb je nodig om je online cursus te verkopen?

Denk hier van tevoren over na, en maak op basis daarvan je beslissing. Hoe meer je weet voordat je begint,  hoe beter je in je hoofd hebt hoe het product eruit moet zien, wat de mogelijkheden zijn en hoe beter je voorbereid bent op groei!

Ik hoop dat dit artikel je enigszins inzicht heeft gegeven in waar je rekening mee kunt houden als je aan dit avontuur begint. Ik wens je heel veel succes!