Content

See, think & do: zo haal je alles uit je videocampagne

0

Zet jij online videocampagnes in en wil je hier meer uithalen? Of wil je graag starten en kun je wel wat inspiratie gebruiken? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in de wondere wereld van de videocampagne. Ook deel ik onderaan een aantal inspirerende voorbeelden.

1. Creëer funnels voor je videocampagne

Als eerste tip is het aan te raden om te werk te gaan vanuit funnels (ook wel fases genoemd). Als voorbeeld neem ik je mee in het opzetten van Facebook– en Google Ads-videocampagnes, waarbij je nieuwe gebruikers wil aantrekken naar je website en je een bepaalde actie van ze verwacht.

SEE

Dit betekent dat je eerst mensen wil bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Dit noem je de SEE-campagne. Je kunt hierbij denken aan het targeten van interessegroepen, in-marketsegmenten en look-a-like-doelgroepen. Belangrijk hierbij is dat je hier al eerdere geconverteerde websitebezoekers uitsluit.

In deze SEE-campagne leg je de nadruk op het kennismaken met je product of dienst en laat je vooral je merk zien. Benadruk dus je USP’s! Faqta doet dat bijvoorbeeld zo:See Faqta voorbeeld videocampagne

Toets het succes van deze fase aan de hand van het doel: mensen bereiken met jouw aanbod. Denk hierbij aan KPI’s op basis van het bereik:

  • Weergaven
  • Uniek bereik (personen)
  • Vertoningspercentage
  • Kijkgedrag video (voor bijvoorbeeld 50% of Thruplays: volledig of minimaal 15 seconden afgespeeld)

Je kunt hierin een stapje verder gaan door ook naar interessefactoren te kijken. Zoals het doorklikken naar de website of de interactie met je video. Dit helpt je te bepalen of je video goed ontvangen wordt, maar pin je hier in deze fase nog niet te veel aan vast.

THINK

Door aan je samengestelde SEE-doelgroep een video te laten zien, kun je een doelgroep aanmaken op basis van het kijkgedrag van die specifieke video. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat iemand eerst een video voor 50% (of meer) moet hebben gezien, en dan in de doelgroep valt. Maak hiervoor een aangepaste doelgroep aan.

Aangepaste doelgroep kiezen

Op deze manier creëer je een THINK-doelgroep. Deze doelgroep is erg interessant, gezien iemand vanuit de SEE-stap serieuze interesse toont in je video-ad.

Aangepaste doelgroep op basis van betrokkenheid

In deze THINK-campagne kun je opnieuw een video laten zien. Je kunt nu een stapje verder gaan door wat dieper in te gaan op je aanbod, zoals het verder uitleggen van alle mogelijkheden of features en je doelgroep overtuigen van jouw expertise.

In deze fase ligt de focus op het vasthouden van de gebruiker. Een belangrijke KPI is hierbij traffic naar je landingspagina en de overige betrokkenheid met je video, zoals opgeslagen berichten, likes of comments.

DO

Op precies dezelfde manier kun je aan de slag voor je DO-campagne, waarin je mensen target die uit de THINK-campagne komen en jouw THINK-video voor een bepaald gedeelte hebben gezien.

In deze fase wil je je doelgroep laten converteren, dus maak het de doelgroep zo makkelijk mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een leadformulier binnen Facebook zelf, of een duidelijke verwijzing naar een demo (of andere conversie). De DO-fase reken je dan ook af op conversie.

Google Ads-videoreeks

Je kunt dit ook vertalen naar andere kanalen, zoals Google Ads. Het gebruik van een videoreeks in Google Ads is bijvoorbeeld zeker aan te raden om vergelijkbaar te werk te gaan. In plaats van het los invoegen van video’s, zorgt een videoreeks ervoor dat iemand video’s in een door jouw bepaalde volgorde te zien krijgt.

Videoreeks Google Ads

Er zijn verschillende opties, waarbij de lengte van de video’s de opzet bepaalt. Gelukkig bestaat er ook een aangepaste videoreeks, waarbij je zelf aan de slag kunt zonder template. Je kunt de video’s eenvoudig slepen naar de gewenste plek en de bijbehorende informatie zoals een landingspagina en call-to-action invoegen.

Reekstemplates

Als je de video’s in de volgorde naar wens hebt ingesteld, ziet dat er zo uit in je campagne:

Videoreeks

Dit zorgt ervoor dat je doelgroep een bepaald videopad doorloopt, waarbij je zelf de volgorde in de hand hebt. Je kunt instellen dat iemand de videoreeks bijvoorbeeld maximaal 1 keer in de 7 dagen helemaal kan doorlopen en er geen overmatige vertoningen gaan plaatsvinden bij dezelfde gebruiker.

2. Breid je doelgroep uit

Bedenk bij het instellen van je funnels goed wat voor soort doelgroepen er allemaal mogelijk zijn. Maak bijvoorbeeld ook eens een look-a-like doelgroep aan op basis van jouw huidige klanten of e-maillijst. Of maak een doelgroep binnen Facebook aan waarin je mensen target die al wel betrokkenheid met je ads hebben getoond, maar je Facebookpagina nog niet volgen.

Betrokkenheidsdoelgroepen kunnen erg interessant zijn voor je THINK-campagne bijvoorbeeld. Ga alle opties af en probeer een relevante doelgroep neer te zetten om mensen in contact te laten komen met jouw SEE-boodschap.

3. Stem je call-to-actions per fase af

Verder kun je met het gebruik van funnels niet alleen je boodschap, maar ook je call-to-action en landingspagina per fase afstemmen. Waar je in je SEE-campagne wellicht wat meer op ‘meer informatie’ wilt zitten, kun je in de THINK-campagne al wat meer naar ‘zo werkt het’. Uiteraard kun je in de DO-fase een hardere call-to-action opnemen, zoals ‘uitproberen’ of ‘aanvragen’. Hier kun je je landingspagina’s ook op afstemmen.

Inspiratie voor je videocampagne

Heb jij nog wat meer inspiratie nodig? Bedenk dan eens welke video’s je zelf je nog goed herinnert. Bij mij is bijvoorbeeld de videoreclame van Albert Heijn goed blijven hangen:

Accepteer cookies

Dit vind ik een goed voorbeeld voor de SEE-fase. Deze video is perfect ingespeeld op de tijd van het jaar: op vakantie gaan, en herinnert je eraan dat de producten van Albert Heijn hier uiteraard niet bij mogen ontbreken.

Onderstaande video van Coca-Cola leidt met een mooie aanloop naar een call-to-action en is daarmee een mooie voor de THINK-fase.

Accepteer cookies

Tot slot: Greetz laat met diverse video’s goed zien hoe ze mensen eerst herinneren aan het sturen van een kaartje.

Accepteer cookies

De tweede video benadrukt de actie en is een mooi vervolg op de eerste video. Hierin is het onderscheid SEE/THINK en DO goed te zien.

Accepteer cookies

Op deze manieren bereik je een relevante doelgroep, stem je je content perfect af op de fase waarin iemand zich bevindt en heb je ook nog eens veel meer controle over de volgorde van het vertonen van je content!

Jouw tips voor de ultieme videocampagne?

Heb jij nog meer tips om meer uit je online videocampagne te halen?