Online marketing

5 manieren om alles uit e-mailmarketing te halen

0

Elk jaar zijn er weer nieuwe trends en ontwikkelingen in de wereld van e-mailmarketing. Maar wat zijn nou de zaken waarop je moet letten bij het toepassen van e-mailmarketing en hoe kun je dit het beste doen? Laten we beginnen met een kijkje naar de cijfers van de Nationale E-mail Benchmark 2020*.

De Confirmed Open Rate (COR) bedraagt het percentage van het aantal unieke personen dat een e-mail opende, gedeeld door het aantal succesvol geleverde e-mails. Dit percentage is 40,7%.

Vervolgens kijken we naar de Click Through Rate (CTR). Dit is het aantal mensen dat op een link klikt binnen een e-mail, gedeeld door het aantal succesvol geleverde e-mails. Dit percentage bedraagt 7,9%.

Ten slotte de CTO of Click to Open Rate. Dit bedraagt het aantal uniek personen dat op een link klikt binnen een e-mail, gedeeld door het aantal unieke personen dat een e-mail opent. Dit percentage bedraagt 17,6%.

Laten we nu doorgaan op de ontwikkelingen binnen de wereld van e-mailmarketing.

1. Meer dan personalisatie

Met alle hedendaagse mogelijkheden vinden ontvangers van e-mailmarketing het steeds belangrijker dat jouw mails gepersonaliseerd zijn. Dit is al een tijdje zo, maar we spreken ondertussen van hyperpersonalisatie, een soort vergrotende trap. Maar wat houdt deze hyperpersonalisatie precies in?

Met gepersonaliseerde e-mails vergroot je de kans om leads om te zetten naar klanten. Of zelfs klanten om te zetten in echte merkambassadeurs. Klinkt goed toch? Ja, zeker!

Uit onderzoek van Instapage blijkt dat de Return on Investment (ROI) van gepersonaliseerde e-mails 122% is. Ook is volgens Salesforce de kans dat een gepersonaliseerde mail überhaupt geopend wordt, ook wel de Open Rate, zo’n 29% hoger dan wanneer dat niet zo is. Ten slotte, blijkt uit research van CM Group dat 67% van de ontvangers verwacht dat een e-mail gepersonaliseerde content bevat. En dat 42% van de ontvangers geïrriteerd blijkt te raken wanneer er geen gepersonaliseerde content in een e-mail verwerkt is.

De weg naar hyperpersonalisatie

Tegenwoordig bieden tools voor e-mailmarketing veel mogelijkheden op het gebied van personalisatie. Als alle vormen van personalisatie worden toegepast, spreken we van hyperpersonalisatie. Ook is het makkelijk (en vooral ook heel nuttig) om bij e-mailmarketing A/B-testen in te zetten om zo erachter te komen wat de doelgroep het liefst wil ontvangen.

  • Het eerste doel dat je wil bereiken bij het versturen van een e-mail is dat deze daadwerkelijk geopend wordt. Daarom is het van groot belang om de onderwerpregel te personaliseren, om zo een hogere Open Rate te bereiken. Bijvoorbeeld: “Bram, we hebben de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet!”
  • Vervolgens is het van belang dat je de content in de e-mail personaliseert. Op deze manier sluiten de berichten beter aan op de doelgroep die je wil bereiken. Dit kan door middel van dynamische contentblokken. Hierbij laat je per doelgroep verschillende content zien die specifiek op hen aansluit.
  • Verwijs in de e-mails naar relevante landingspagina’s voor de specifieke doelgroep of ontvanger. Op deze manier geef je de ontvanger het gevoel dat er werkelijk aan hem of haar wordt gedacht.
  • Een voorbeeld van nog meer personalisatie is wanneer je ontvangers echt speciaal kunt laten voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op hun verjaardag een kortingscode aan te bieden die alleen voor hun is bedoeld.

2. Automation is onmisbaar in e-mailmarketing

Langzaam maar zeker wordt het steeds minder gebruikelijk om handmatig e-mailmarketing te bedrijven. Automation van e-mailmarketing is dan ook iets wat steeds meer naar de voorgrond trekt. Logisch, want het werkt niet alleen goed, je kunt er ook een hoop tijd mee besparen.

Bij automation van e-mailmarketing wordt een e-mail gestuurd op basis van het gedrag van de toekomstige ontvanger. Bepaalde acties op bijvoorbeeld jouw website kunnen een bepaalde e-mail triggeren. Dit dient van te voren zo ingesteld te worden. Als het dus blijkt dat een bezoeker, lead of klant veel tijd doorbrengt op bepaalde pagina’s of op bepaalde buttons klikt, dan zal er automatisch (na opzetten van automation) een e-mail gestuurd worden met relevante content voor die desbetreffende persoon.

Uit onderzoek van Epsilon blijkt dat geautomatiseerde e-mails een hogere klikratio hebben van 76.7%. Een goede reden dus om automation in te zetten. Wat betreft de tijdsbesparing: vanzelfsprekend duurt het langer om dit geautomatiseerde proces op te zetten en in te richten. Maar op de langere duur kun je wel een hoop tijd besparen. Zie het dus als een effectieve investering!

3. Interactiviteit voor de ontvanger

Er zijn veel mogelijkheden om een e-mail interactief te maken. Uit onderzoek van Martech Advisor blijkt dat interactieve e-mailcontent de click-to-open rate verhoogt met maar liefst 73%. Natuurlijk moet de e-mail client deze interactiviteit wel ondersteunen, maar dit zie je gelukkig steeds vaker. Wanneer een e-mail client dit niet ondersteunt, zal dit herkend worden en krijgt de ontvanger een alternatieve e-mail te zien. Dit wordt ook wel de fallback genoemd. Op deze manier hoeft de e-mail niet alle effectiviteit te verliezen en zullen er visueel geen problemen ontstaan.

5 voorbeelden van interactieve toepassingen binnen e-mail

  • Pop-ups: hierbij krijg je een bewegend beeld met een GIF in de vorm van een pop-up via icoontjes. Dit werkt helaas niet bij alle e-mail clients, zoals Gmail en Outlook.com / Office 365. Wel werkt dit bij Thunderbird, iOS-, Apple- en Android Mail.
  • Tap/hover: wanneer je je muis over een bepaald gebied houdt, zal bijvoorbeeld de kleur veranderen of komt er een afbeelding tevoorschijn. Ook dit werkt alleen bij dezelfde clients als de eerder genoemde pop-ups.

 

  • Formulier: een formulier waarbij de ontvanger gelijk via de e-mail zich kan inschrijven voor bijvoorbeeld extra content. Het veelgebruikte Gmail ondersteunt deze vorm van interactiviteit ook.
  • Slider: soms kun je in een afbeelding niet genoeg van jouw producten of diensten laten zien. Aan de andere kant wil je niet dat de ontvanger een half uur van boven naar beneden aan het scrollen is om toch alles te kunnen zien. In dit geval is een slider ideaal. Hier zullen verschillende afbeeldingen automatisch voorbijkomen van links naar rechts en vice versa. Helaas ondersteunt Gmail deze vorm van interactiviteit wederom niet, maar de meeste andere e-mail clients wel.
  • Carrousel: dit lijkt erg veel op de slider. Het verschil is dat het wel een actie vereist van de ontvanger. De lezer navigeert via pijltjes tussen verschillende afbeeldingen waarop je bijvoorbeeld producten en diensten showcased. Waar je vervolgens ook weer kunt verwijzen naar een landingspagina. Dit werkt bij dezelfde clients als de pop-ups en de tap/hover.

Er zijn nog meer mogelijkheden op het gebied van interactiviteit binnen een e-mail, zoals games en een quiz. Deze zijn wel minder gebruikelijk maar kunnen zeker effectief zijn.

4. Inspelen op de gevoelens van de ontvanger

Mede dankzij corona is het steeds minder gepast om via e-mail commerciële boodschappen te versturen, aangezien het face-to-face contact sterk verminderd is. Het wordt steeds belangrijker om in een e-mail empathie te verwerken. Op deze manier versterk je de relatie met de ontvanger. Wat vervolgens kan leiden tot meer klantloyaliteit en het genereren van meer omzet. Aangezien er nu veel minder face-to-face contact is, waarbij het makkelijker is om empathie te uiten, is het belangrijk om te proberen dit op digitale wijze zo goed mogelijk over te brengen.

Je moet dus goed letten op de balans tussen het tonen van empathie en het verkopen van je producten of diensten.

5. Artificial Intelligence: de toekomst van e-mailmarketing?!

Artificial Intelligence (AI) is een begrip wat je de laatste jaren vast wel vaak voorbij hebt horen komen. Dit biedt ook aansluiting op het gebied van e-mailmarketing. De AI kan verschillende aspecten binnen een e-mail (zoals de onderwerpregel) analyseren en voorspellen wat de open ratio hiervan is. Op deze manier kun je maximaal resultaat behalen uit een bericht. Deze AI wordt echter nog niet door veel partijen aangeboden. Enkele partijen waarbij dit wel het geval is zijn ESP (E-mail Service Provider) Clang en MailBlue. De AI kan ook analyseren wat het beste tijdstip is om een bepaalde e-mail te versturen. Dit kun je doen per individuele ontvanger, wat leidt tot maximale effectiviteit binnen e-mailmarketing. De AI werkt op basis van een eigen profiel, waardoor het first-party is en er geen data van andere profielen wordt gebruikt (third-party).

Is e-mailmarketing hét kanaal?!

Door de ontwikkelingen omtrent privacy en wetgeving wordt het steeds moeilijker om een specifieke doelgroep te kunnen bereiken. Dit met name doordat in 2022 wordt verwacht dat third-party cookies geblokkeerd zullen worden. E-mailmarketing daarentegen, maakt gebruik van first-party cookies. De data die je uit deze first-party cookies verzamelt, kun je vervolgens analyseren en gebruiken om e-mails te versturen die persoonlijk en relevant zijn voor de specifieke doelgroep.

* Bron intro: DDMA.nl