Loopbaan

6 manieren om je zakelijk zelfvertrouwen een boost te geven

0

Hoe belangrijk is het hebben van vertrouwen voor het behalen van succes? Onderzoek wijst keer op keer uit: enorm. Helaas blijkt, ook uit wetenschappelijk onderzoek, dat met name vrouwen last hebben van verminderd zakelijk zelfvertrouwen. En dat dit hun ambities en resultaten erg in de weg staat. Gelukkig is dit zelfvertrouwen heel goed te verbeteren.

Zelfvertrouwen is de grootste voorspeller van zakelijk succes. Het bepaalt wat je dromen en ambities zijn, hoe hoog je de lat legt, hoe je je strategie bepaalt, tijdig bijstuurt als nodig en of je vervolgens ook doorzet tot het je is gelukt. Jikkie Has, ondernemer en empowerment-spreker heeft haar onderzoek en expertise op papier gezet en in een praktisch handboek gegoten: ‘Zakelijk Zelfvertrouwen: Durf succesvol te zijn (affiliate).

Dit artikel somt 6 belangrijke tips voor je op, maar wil je er serieus mee aan de slag? Schaf vooral het boek aan.

Belang van hogere doelen stellen: de high-performance loop

Natuurlijk is succes niet enkel opgebouwd uit een grote wolk zelfvertrouwen maar vooral ook de onderliggende skills. Toch bezitten veel mensen, en met name vrouwen, genoeg vaardigheden maar wordt het (ontbrekende) zelfvertrouwen als problematisch ervaren. Op die manier staat het het stellen van torenhoge ambities in de weg.

Wat niet meehelpt is dat we, onder het mom van ‘bescheidenheid’, het heel normaal vinden om onze ambities onder stoelen of banken te steken. We stellen hierdoor ‘better safe than sorry’-ambities en -doelen.

Empirisch onderzoek laat een significant verschil zien tussen de manier waarop vrouwen en mannen doelen bepalen en actie ondernemen, maar ook hoe zij hierop afgerekend worden. Vrouwen lijken vaker te kiezen voor de sociale, ‘kan iedereen zich hierin vinden’-benadering, waar mannen vaker een individualistische methode aanwenden.

Daarnaast toont onderzoek aan dat vrouwen minder risico’s nemen en voor een veilige optie te kiezen, om zo eventueel falen te voorkomen. Hoewel uiteraard niet altijd negatief, kan dit alles wel betekenen dat iemand eerder gehoor geeft aan (al dan niet realistische) onzekerheden of mogelijke kritiek van anderen bij het bepalen van ambities en doelen.

Ambities uitspreken

Toch zijn ambities en het uitspreken ervan van fundamenteel belang voor het behalen van succes. Naast dat ambities vorm geven aan de richting van je eigen gedrag, houd je jezelf verantwoordelijk en kan je omgeving je ook in het zadel helpen als ze weten wat jij wil bereiken.

Daarnaast is er óók nog eens zoiets als ‘high performance cycles’: hoge ambities leiden tot hoge doelen, welke leiden tot hogere resultaten, wat weer leidt tot meer zelfvertrouwen, want, ‘hoe mooi dat je zulke toffe dingen hebt bereikt!’.

Zelfvertrouwen en het uitspreken en serieus nemen van (hoge) ambities heeft dus invloed op succes.

Hoe signaleer je je verbeterpunten?

Hoe herken je een zakelijk zelfbeeld met groeipotentie? Iedereen heeft toch last van twijfels en onzekerheden? Klopt, en dat is zeker ook iets om van te houden. Het maakt je een fijn mens en gewichtig in je beslissingen.

Maar als je je twijfels en onzekerheden je pad en volgende stappen laat bepalen, ontneem je jezelf veel groei en mogelijkheden.

Negatieve gedachtes en emoties herken je vast wel. Het zijn gedachtes over je eigen effectiviteit, zoals:

 • Straks val ik door de mand
 • Wie ben ik nou?
 • Wat zullen anderen wel niet denken?
 • Anderen zijn veel beter
 • Krijg ik het niet veel te druk?

Natuurlijk zijn dit heel normale gedachten, die iedereen wel eens heeft. Dit soort gedachtes kunnen zelfs een aandrijver voor succes zijn. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je je best doet, snel aan de slag gaat of je agenda extra goed indeelt.

Desalniettemin worden dit soort gedachtes óók door veel mensen (onbewust) aangewend om ergens niet aan te beginnen, niet een promotie aan te gaan of geen loonsverhoging te bewerkstelligen. Zonde!

Gelukkig is er ontzettend veel aan te doen, in de volgende paragraaf gaan we aan de slag met 6 manieren om direct je zakelijk zelfvertrouwen te verbeteren.

Aan de slag: 6 manieren om je zakelijk zelfvertrouwen een boost te geven

Zelfvertrouwen om je dromen na te jagen, moeilijke opdrachten aan te nemen en ja, op je bek te durven gaan, kun je gelukkig heel goed aanleren.

1. Identificeer je groeikansen en vergelijk jezelf met jezelf!

Je zelfbeeld is de basis van je eigenwaarde en bepaalt voor een groot deel hoe je denkt, voelt en wat je doet. Ideeën die je van kind af aan hebt aangeleerd en sturing geven aan je overtuigingen en gedrag:  je kunt jezelf bijvoorbeeld zien als zorgzaam, daadkrachtig of behulpzaam. Maar ook bescheiden, rustig en afwachtend. Dit soort overtuigingen bepalen wat je doet (en niet doet) en hebben zo een invloed op je successen en eigenwaarde.

Probeer dus te identificeren welke gedachten of aannames aan je gedrag ten grondslag liggen en probeer er stoïcijns verandering in te brengen. In het begin zal het onwennig voelen maar al snel zul je er de vruchten van gaan plukken.

Een persoonlijk voorbeeld. Ik ben freelancer en heb waardevolle skills. Ik opereer in een enorm groeiende markt waar veel vraag is naar de diensten. Reden genoeg om mijn uurprijs hoog te houden, of misschien zelfs nog wat op te schroeven. Echter word ik tijdens mijn zakelijke onderhandelingen geteisterd door een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik vooral niet het risico kan nemen als ‘duur’ te worden gezien. Dit kan kan leiden tot veel ‘ehh’s en ongevraagde onderbouwingen richting de klant. En dat terwijl ik ieder ander zou adviseren jezelf hoog in te schalen en je vooral te focussen op de kwaliteit die je levert.

Toen ik me realiseerde dat ik hier een flinke groeimogelijkheid te pakken had, ben ik stoïcijns gaan oefenen met onderhandelingen en het zelfverzekerd benoemen van mijn uurprijs. In het begin behoorlijk onwennig maar binnen no time was het ongemak ervan af!

Nadat je aan de slag bent gegaan is het tijd om jezelf te gaan vergelijken.

 • Hoe breng je het ervan af sinds je regelmatig op LinkedIn bent gaan publiceren waar je altijd tegen opzag?
 • Of aan het netwerken bent geslagen?
 • Of je uurtarief hebt verhoogd?

Hoogstwaarschijnlijk ben je trots en voel je je geïnspireerd om vol vertrouwen verder te werken. Zie daar: je zelfvertrouwen is gegroeid!

Focus je op je groeicurve en vergelijk jezelf met de jou van een aantal jaar geleden. Wees trots op je groei en gebruik dit om je vertrouwen in je verdere groei te bestendigen.

2. Zoek constructieve gedachten op (zodat je de destructieve kunt laten passeren)

Negatieve gedachten, angstscenario’s, en overtuigingen die helemaal niet waar hoeven te zijn maar wel keer op keer je gedrag beïnvloeden. Ermee stoppen is vaak niet mogelijk, hoe hard je het ook probeert. Denken dat je er niet aan mag denken heeft weinig zin. Jikkie stelt voor een brainhack te gebruiken. Door actief gedachtes om te buigen naar scenario’s waarin je wél succesvol bent geweest, of die wel kloppen met je eigen overtuigingen, kun je makkelijk je angstgedachten ditchen en in een sfeer komen van vertrouwen.

Stel, je bent een ontzettend leuk bedrijf tegengekomen waar je graag voor zou willen werken. Hoewel de fit tussen jou en het bedrijf evident is, word je toch geteisterd door gedachten als ‘Ze zitten vast niet op me te wachten’ of ‘Straks word ik afgewezen, wat dan..’. Het heeft in dit soort gevallen dus geen zin om heel hard te gaan denken dat je deze dingen niet mag denken. Wat wél zin heeft, is gedachten op te roepen die ‘waar’ zijn en je je goed bij voelt. Voorbeelden die Jikkie geeft (en ik ook meteen een blij gevoel van krijg!):

 • Ik heb expertise over dit onderwerp: ik weet meer dan mijn klanten en kennissen.
 • Dit heb ik al vaker gedaan: toen waren mijn klanten ook blij
 • Ik mag blijven leren en groeien in mijn vak

Je ziet het: ingaan op wat ook waar is versus proberen angstgedachten te ontkrachten, kan je helpen om met meer zelfvertrouwen actie te ondernemen.

Negatieve overtuigingen die je belemmeren? Bedenk de dingen die óók waar zijn: successen uit het verleden, recente trainingen of ontvangen positieve feedback en trick je brein tot het geloven van je capability!

Iemand die zelfvertrouwen uitstraalt

3. Visualiseren en manifesteren: (hoe) werkt dat in je voordeel?

Jikkie Has is er heel duidelijk over. Het visualiseren van succes kan, wanneer niet goed toegepast, je succes in de weg zitten. Je hersenen weten namelijk niet het verschil tussen echt en gevisualiseerd succes. Visualiseren leidt dan wel tot een verhoogde staat van energie en blijdschap, maar niet per definitie tot een plan van aanpak, strategische actie en eventueel bijsturen van je aanpak. Allerlei dingen die je nodig hebt om succesvol doelen te bereiken.

Visualiseren heeft dus wel een hele goede motiverende werking: de verbeelding van succes of behaalde doelen kun je aanzetten om bepaalde doelen te stellen of ambities te formuleren.

Negatief visualiseren heeft dus overigens ook een grote invloed. De gewoonte hebben je negatief uit te laten over je eigen succes of simpelweg veel te doemdenken leidt tot vervelende gevoelens, weinig energie en nul motivatie om met je doelen aan de slag te gaan. Niet doen dus!

Wat dan wel te visualiseren? Onderzoek heeft aangetoond dat het heel zinnig is na te denken over de manier waarop je doelen gaat bereiken. Hoe je je werkkamer afleidingsvrij krijgt en gefocust een paar uur aan de slag gaat. Of de skills die je jezelf aanleert om je doelen te bereiken. Jikkie noemt dit een brug bouwen tussen je realiteit en je doelen, en hierbij realistisch zijn over eventuele tekortkomingen of uitdagingen. Tijdig, want alleen op deze manier kun je er rekening mee houden en hoeven ze je succes niet te bepalen!

Visualiseer je pad naar succes en stel je brein in op de juiste actie: je schema’s, je training en oefening en de verschillende stappen die leiden tot je doel.

4. Ontketen een positieve vicieuze cirkel met actie

Actie leidt tot zelfvertrouwen en oefening baart kunst. Want, door jezelf toe te staan fouten te maken, en ‘falen’ proberen te zien als een mogelijkheid tot opwaartse verbetering kun je daadwerkelijk ervaring opdoen en beter worden in datgene wat je doet. Dit is wat wetenschappers de ‘Competence-Confidence loop’ noemen: het goede gevoel wat voorkomt uit actie en (geleerde) competentie.

Maar hoe kom je dan in actie als je je lamgeslagen voelt? Jikkie draagt een aantal hacks aan:

 1. Begin met mini-habits en het opbreken van je doelen in hele (makkelijke) subdoelen.
  Meer sporten? Begin met één push-up, 3 x per week voor een paar weken en bouw langzaam uit. Meer klanten binnenhalen? Bel één mogelijke klant per week.
  Door je doelen kleiner te maken vergroot je de kans op succes en kom je makkelijker in de bovengenoemde competence-confidence loop!
 2. Leer jezelf aan snel te starten met je taken: de 5-seconden-regel. Hoeveel tijd zijn we wel niet kwijt aan uitstelgedrag? Een simpel trucje wat Jikkie Has noemt is aftellen van 5 naar 0. Begin altijd binnen 5 seconden met je volgende taak of (sub)doel.

Definieer mini-doelen en leer jezelf binnen 5 seconden te starten met taken om zo een staat van zelfvertrouwen en actie aan te zwengelen!

5. Autoriteit, netwerk en kleding

Set up for success! Omgeving, omstandigheden en context kunnen je enorm helpen bij het behalen van je successen. Zelfvertrouwen ontstaat ook vaak genoeg door en tijdens het contact met anderen. Praat dus met andere experts over je ambities, kennis en kunde. Zoek netwerk-events op, oefen op je pitch (ook die zal in het begin onwennig kunnen voelen – maar oefening baart kunst!) en zorg er (gaandeweg) voor dat je je kundig weet te presenteren.

En hoewel het je misschien oppervlakkig in de oren kan klinken – zorg voor een krachtige outfit! Met name in deze tijden van thuiswerken is de kans dat in je ‘homewear’ thuiswerkt groter. Kleding draagt ontzettend bij aan je gevoel van eigenwaarde, autoriteit en kunde. Dit effect heet ‘enclothed cognition’ en is wetenschappelijk bewezen. Belangrijkste is dat je jezelf kleedt naar het beeld dat jij hebt bij de doelen die je wil bereiken. Mocht je je echt geen raad weten hoe je te kleden en welke stijl bij je doelen past, kun je altijd een professioneel stylist inschakelen.

Omring je met mensen die je netwerk aanvullen, richt je omgeving (interieur) goed in en dress for success. Zoals Samantha Jones stelt: If you want the life, you have to look the part. 😉

6. Bonuspunten: sport, voeding en self care

Fysieke en mentale gezondheid zijn fundamenteel voor je succes. Geen nice-to-have, maar een absolute must-have zoals Jikkie stelt. Dagelijkse self-care, contact met je familie en vrienden, beweging en gezondere keuzes zijn voor veel mensen een uitdaging op zich maar kunnen je helpen om op een blije manier je doelen te bereiken.

Probeer je sociale, fysieke en mentale fitheid te zien als middel maar ook vooral als doel op zich. Iets wat jij jezelf gunt. Voorkom dat je dit thema aanwendt als een zoveelste maatschappelijke verwachting waar je aan zou moeten voldoen, maar echt als iets dat jij voor jezelf en jouw doelen doet.

Het belangrijkste is: een geliefd, uitgerust en gezond mens is minder gestrest, heeft meer energie en is simpelweg gelukkiger. Haal er je voordeel uit.

Over het boek

Zakelijk Zelfvertrouwen: Durf Succesvol te Zijn (affliate) van Drs. Jikkie Has is een prettig geschreven en praktisch boek over (het boosten van) zakelijk zelfvertrouwen. Drs. Has biedt een toegankelijke wetenschappelijke benadering van zakelijk zelfvertrouwen, de effecten ervan en de oefeningen om eraan te werken.

Het boek is een schatkist voor iedereen die zich herkent in de luisterrijke wereld van persoonlijke down talk en hier iets aan wil doen. Het is duidelijk gericht op vrouwen, maar het is meer dan geschikt voor iedereen die meer zakelijk zelfvertrouwen kan gebruiken. Ieder hoofdstuk gaat gepaard met oefeningen en reflectie-opdrachten. Het leest lekker door en helpt je meteen een verschil te maken. Een aanrader!