Online marketing

Haal meer uit je marketingbudget met joint promotions

0

Heb je extra ambitieuze targets voor 2022? Zonder dat hier extra budget tegenover staat? Neem dan joint promotions op in je (online) marketingplan!

Het verbaast me dat veel marketeers deze mogelijkheid onbenut laten. Mijn e-mail box stroomt over met nieuwsbrieven die elke week dezelfde aanbiedingen en content bevatten. Terwijl ik als marketingmanager in onder andere auto- en reisbranche juist vaak succes wist te boeken met een joint promotion.

Volgens Wikipedia is een joint promotion: “een promotie opgezet door twee of meer merken waarbij een tijdelijk voordeel aan de consument wordt geboden”. Ik hanteer een bredere definitie: gezamenlijke promotie. Tijdelijk voordeel of wie er communiceert is daarbij niet van belang. Het enige dat belangrijk is: twee organisaties werken samen en dit brengt voordeel voor beide merken én hun klanten.

In dit artikel lees je 5 redenen om met joint promotions te starten. En een aantal praktische tips om de slagingskans te vergroten.

Waarom een joint promotion optuigen?

  1. Groter bereik zonder extra kosten
  2. Beter gevonden worden
  3. Versterking van je merk
  4. Extra inkomsten
  5. Vergroting van je netwerk

Graag leg ik de vijf redenen uit aan de hand van voorbeelden:

1. Groter bereik zonder extra kosten

Stel je verkoopt tuingereedschap en stuurt maandelijks een e-mail-nieuwsbrief uit naar een beperkte groep klanten. Zeker weten dat de overlap in nieuwsbriefabonnees van een niet-concurrerend tuinmeubelmerk beperkt is. Toch hebben jullie een grote overlap in doelgroep. Door het delen van e-mailcontent met verwijzingen naar elkaars website bereiken jullie nieuwe potentiële klanten. Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat de info past in je nieuwsbriefconcept en relevant is voor de ontvanger. Je vergroot dan je bereik, zonder extra kosten.

2. Beter gevonden worden

Los van algoritmes die je SEO-positie bepalen, geldt: als je ergens geen content over hebt, word je er ook niet op gevonden. Als reisorganisatie is het superrelevant om een blog te schrijven over hoe je kinderen rustig houdt tijdens een reis. Hoe leuk is het om te verwijzen naar een leverancier van reisspellen? De leverancier van reisspellen geeft je reisspellen in ruil voor de exposure. Die jij weer cadeau kunt geven bij het boeken van een specifieke vakantie. Afhankelijk van de inhoud van je blog kun je voortaan worden gevonden op “kids rustig op achterbank”. Ofwel, je wordt op meerdere soorten zoekvragen gevonden in Google.

3. Versterking van je merk

Er zijn altijd mensen die je merk lastig weten te plaatsen, tenzij je Coca-Cola of Tesla heet. Ben je een merk voor de massa? Of sta je voor exclusiviteit? Ben je goedkoop of van hoge kwaliteit? Door samen te werken met een merk met vergelijkbare waarden kun je je eigen merk versterken.

Als je werkt voor een duurzaam Nederlands kledingmerk dat zich primair richt op stedelingen van 25-40 jaar, zou je de samenwerking eens moeten opzoeken met een duurzaam Nederlands fietsenmerk dat zich richt op dezelfde doelgroep. Doordat je beide duurzaam en Nederlands bent, versterk je deze elementen van je merk-DNA. Hoe beter jij je doelgroep kent, hoe makkelijker het is om een geschikte joint promotion-partner te vinden. Vind je het lastig een match te vinden? Waarschijnlijk adverteert het merk in precies dezelfde magazines en online platformen als jullie en vind je veel gelijkenissen in de merkfotografie.

4. Extra inkomsten

Genereert jouw website een onevenredig hoog bereik voor de partner? Dan kun je een advertentievergoeding vragen! Maak hiervoor een presentatie van je merk, je doelgroep, aantal bezoekers en het succes (omzet, groei, tevredenheid) van je website. Laat zien hoe je potentiële partner op dit succes mee kan liften. Bijvoorbeeld door de plaatsing van een klikbare banner in de rechter-bovenhoek van je website gedurende twee weken die hem extra exposure en traffic zal opleveren.

Als je gaat voor maximale advertentie-inkomsten uit je website, kun je deze ook aanmelden bij het Google AdSense-netwerk. Als Google jouw website goedkeurt, worden er third-party advertenties op getoond en ontvang je daarvoor een vergoeding. Nadeel van Google AdSense is dat je beperkt invloed hebt op welke advertenties exact worden getoond. En je loopt andere genoemde voordelen van joint promotions mis, zoals een groter bereik via een partner. Ook mis je mogelijke offline inkomsten.

Zo maakte ik ooit inspiratiemagazines waarmee ik mijn marketingbudget wist te verhogen: de totale bijdrage van partners bedroeg meer dan de totale kosten. Ik had hiervoor een flyer met de verschillende advertentiemogelijkheden, doelgroep, oplage en tarieven gemaakt en potentiële partners heel gericht één-op-één benaderd met een voorstel. In dit voorstel nam ik meteen de andere samenwerkingsvoorstellen mee, zoals participatie in de nieuwsbrief en bannering op de website.

5. Vergroting van je netwerk

Het aangaan van samenwerkingen met organisaties met een overlappende doelgroep is niet alleen goed voor je merk en bereik. Ook voor jezelf is het goed. Je komt in contact met vakgenoten, je leert van elkaar en elkaars branche. Dat is ook weer goed voor je expertise en loopbaan. Ik denk dat ik met alle joint promotions (en pogingen) mijn netwerk met ruim 10% heb vergroot.

Kortom, genoeg redenen om met joint promotions aan de slag te gaan! Maar voorkom dat de samenwerking op een teleurstelling uitloopt en maak gebruik van de volgende drie tips:

Zoek een joint promotion-partner met hetzelfde belang

Stel je wil een groter publiek bereiken. Dan lijkt het voor de hand te liggen om een partner te zoeken die al een heel groot bereik heeft. Bijvoorbeeld een radiostation of een supermarktketen. Maar “what’s in it for them?” Je zult merken dat dergelijke organisaties bereik als verdienmodel hebben. Wil je meeliften op hun bereik, moet je gewoon betalen. Het is veel beter om een gelijkwaardige partner te zoeken. Van vergelijkbare omvang en met een vergelijkbaar belang. Als de ander net zo enthousiast als jij is over de samenwerking, is de kans op succes het grootst.

Begin klein, zet geen hoge targets

Als je start met een joint promotion is het lastig te bepalen wat het gaat brengen. Begin daarom klein: wissel producten uit voor een winactie, ruil nieuwsbriefadvertenties uit, reageer op elkaars socialmediaposts. Als dit goed gaat kun je altijd nog ingewikkelde kortingsacties opzetten. Zet niet al te hoge doelstellingen, bij lagere doelstellingen is de kans op succes (en uitbouw van de samenwerking) groter.

Maak de organisatie deelgenoot

Omdat je een joint promotion klein wil beginnen, ben je misschien geneigd om niet de hele organisatie erbij te halen. Toch is het verstandig om andere disciplines (customer service, juridische zaken, finance) erbij te betrekken. Die kunnen adviseren bij de omschrijving van eventuele actievoorwaarden en administratieve verwerking van de samenwerking.

Als je de tips hanteert kun je via joint promotions meer halen uit je (online) marketingbudget. Stel daarom niet uit: met welke merk zou jij vandaag al een joint promotion kunnen optuigen?