Content

Geld verdienen met je podcast: 5 belangrijkste verdienmodellen

0

Ik weet wel zeker dat het mogelijk is om geld te verdienen met je podcast. Simpelweg omdat ik heel veel voorbeelden om me heen zie in Nederland en natuurlijk over de grenzen. Maar je hebt er wel kennis en een flinke dosis ondernemerschap voor nodig. Daarom lees je in dit artikel de 5 belangrijkste verdienmodellen voor je podcast.

Geld verdienen met je podcast? Kan dat wel? Er valt toch geen droog brood te verdienen met podcasten? Alhoewel ik vaak twijfels hoor als het gaat om geld verdienen met je podcast, zie ik heel andere dingen gebeuren als podcastmakers podcasten serieus nemen. En daarmee bedoel ik: consistent waardevolle afleveringen maken waar hun luisteraars informatie en/of inspiratie halen.

Nederlands podcastonderzoek

Eerst even wat cijfers: uit Nederlands onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (2019) blijkt dat 65% van de podcastluisteraars nog nooit heeft betaald voor het luisteren van een podcast. Maar 22% heeft wel eens betaald, meestal in de vorm van een donatie. En 13% heeft het overwogen maar niet betaald, bijvoorbeeld omdat het niet zo makkelijk geregeld was. Want wat ook uit het onderzoek naar voren kwam is dat je het vooral gemakkelijk moet maken voor luisteraars om te betalen.

Op een manier die bij je past

Als je geld wil verdienen met je podcast is het belangrijk dat je dat doet op een manier die bij jou past. En dus is het belangrijk om over de volgende vragen na te denken voor je een verdienmodel kiest:

  • Wil je geld verdienen met je podcast?
  • Hoe wil je geld verdienen met je podcast?
  • En hoeveel geld wil je verdienen met je podcast?

Iets doen wat niet bij je past, gaat op enig moment tegen je werken en dat is natuurlijk zonde van je kostbare tijd en energie. Dus door naar die verdienmodellen.

Verdienmodel 1: je podcast zelf

Dit eerste verdienmodel klinkt als een open deur, maar ik zie dat nog veel podcastmakers zich niet realiseren dat hun podcast een duurzaam instrument is waarmee ze een persoonlijke en krachtige band opbouwen met hun luisteraars. Met een podcast creëer je een uniek podium voor jezelf en je boodschap. Hiermee bouw je een trouwe fanbase op.

Dat maakt dat jouw podcast een magneet wordt voor je ideale klanten die vervolgens converteren. Dat werkt niet alleen als je een eigen bedrijf hebt en zzp’er bent. Het kan net zo goed als onderdeel van een groter geheel, zoals een stichting of een groter bedrijf, zijn. Dan heb je ook een unieke boodschap, kennis en/ of expertise die je via je podcast kunt delen en waarmee je van prospects klanten of donateurs kunt maken.

Verdienmodel 2: adverteren en sponsoren

Adverteren

Advertenties plaatsen in je podcast staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar wordt in landen als Amerika al volop toegepast. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Pre-roll – een advertentie voor je podcast start
  • Mid-roll – ongeveer halverwege je podcast
  • Post-roll – na afloop van je podcast

De post-roll wordt door de luisteraars als minst irritant ervaren en de mid-roll als meest irritant. Die is dus minder aan te raden. Om met advertenties te werken, heb je wel een grote podcast nodig. Bereik is namelijk key. De ondergrens voor podcastadvertenties is een bereik van minimaal 20.000 beluisteringen per maand. Deze markt is ontzettend aan het groeien en stijgt jaarlijks met 20% (in tegenstelling tot bijvoorbeeld adverteren in kranten). Nogmaals, genoeg potentie voor groei als je kiest voor dit verdienmodel.

Sponsoring

Dit is de meest gebruikte en oudste manier om geld te verdienen met je podcast. Hij is zeker interessant als je podcast over een specifiek onderwerp of voor een specifieke luisteraarsgroep. Je hebt dan vaak een kleiner bereik, maar wel een heel zinvol bereik voor bepaalde bedrijven met een product of dienst die dichtbij die van jou ligt en aanvullend is. Zo voelt het voor luisteraars als een logische combinatie.

Bijvoorbeeld een podcast over mondhygiëne die gesponsord wordt door een tandpastamerk. Aan het begin van de podcast hoor je dan ‘Deze podcast wordt gesponsord door…’. Hoeft trouwens niet, zo’n bedrijf dat matcht, maar dat is wel wat vaak gebeurt als het gaat om sponsoring. De Manmanman-podcast heeft bijvoorbeeld Miele als sponsor, dat ligt misschien wat minder in lijn met de podcast zelf. Overigens is het niet noodzakelijk om heel veel beluisteringen per maand te hebben om een sponsor aan te haken. Zo had de Paardenpodcast eerst een klein bereik (paar honderd luisteraars per maand), maar werd meteen vanaf het begin gesponsord door een paardenvoermerk.

Illustratie podcast

Verdienmodel 3: product of dienst koppelen

In je podcast deel je met plezier over een bepaald onderwerp je kennis, ervaringen en inspiratie. Luisteraars vinden het fijn om te weten hoe ze een product moeten gebruiken of ze willen leren wat je moet doen om dezelfde resultaten te halen als jij.

Als je bijvoorbeeld online marketingspecialist bent en je hebt een podcast over social media, dan is het heel makkelijk om daar een training over social media aan te koppelen. En als opticien kun je verwijzen naar een gratis oogmeting in je winkel of een kortingscode delen met luisteraars van je podcast. Met zulke koppelingen kun je flink verdienen als je dat op de juiste manier doet.

Zo lanceerde Kim Munnecom vorig jaar september voor het eerst een online training via haar podcast en behaalde daarmee een omzet van een ton! Dat is nog eens geld verdienen met je podcast.

Verdienmodel 4: online leads verzamelen

Vroeger had je als marketeer een simpele marketingmix vergeleken met nu. Je kent ze nog wel: de 5 p’s. Door het internet zijn er veel meer mogelijkheden bijgekomen om klanten aan te trekken. Zo kun je online leads verzamelen met blogs en online artikelen, een online community starten, social media inzetten en een weggever aanbieden, zoals bijvoorbeeld een gratis e-book.

Door in je artikelen, je community of je social media je podcast te pluggen en door in je podcast je gratis weggever onder de aandacht te brengen, kun je zo’n gratis weggever ook aan je podcast koppelen. Op die manier versterken verschillende kanalen elkaar, waardoor je interessante leads verzamelt. Deze leads kun je vervolgens waardevolle content sturen in de vorm van mails, video’s of audiobestanden. Uiteindelijk zijn deze leads opgewarmd om met je te gaan samenwerken of een product van je te kopen als je een aanbod doet.

Verdienmodel 5: crowdfunding

In Amerika wordt dit vijfde verdienmodel regelmatig toegepast en ook in Nederland zie je het steeds meer. Zo heeft de Amerikaan Mike Schubert een podcast over Harry Potter-boeken. Lekker boeiend denk je misschien. Maar hij heeft enorm veel luisteraars, zijn podcast is inmiddels meer dan 50 miljoen keer gedownload. En door zijn podcast te koppelen aan Patreon (een lidmaatschapplatform) kan hij leven van die podcast. Zo simpel kan het dus zijn!

Denk je: dat kan alleen in Amerika? Ook in Nederland bestaan speciale platforms, zoals ‘Petje Af’ en ‘Vrienden van de show’ waarbij onder andere podcast makers als Giel Beelen, Angelique Houtveen en Sander Schimmelpenninck aangesloten zijn. Sander besloot om te stoppen als presentator en zich helemaal te richten op zijn podcast die hij samen met zijn schoolvriend Jaap heeft. In dagblad Tubantia zei hij: “Ik ga vol voor de podcast, je kunt er serieus geld mee verdienen. Het is het enige medium (…) dat flink groeit.”

Zoals uit het onderzoek van de RUG naar voren kwam, zijn ook Nederlanders bereid om te betalen voor het beluisteren van een podcast. Dat regel je bijvoorbeeld via een crowdfundingplatform. Via zo’n platform kunnen mensen je makkelijk sponsoren voor een bedrag per maand of per jaar. Het zijn vaak kleine bedragen wat de drempel laag maakt. En door sponsors/donateurs iets extra’s te bieden wat gewone luisteraars niet krijgen, trek je ze snel over die drempel. Het gaat er vooral om dat je extra waarde biedt.

Er zijn er nog veel meer

Tot zover de 5 belangrijkste verdienmodellen om aan je podcast te koppelen. En dit zijn er nog een aantal. Want ook het koppelen van merchandise, betaalde gasten in je podcast, podcasten voor de omroep (bij NPO of BNR kun je bijvoorbeeld je pitch indienen), het koppelen van events, affiliate marketing, een community opbouwen en ga zo maar door, zijn manieren om direct of indirect geld te verdienen met je podcast.

Dus, denk jij nog steeds dat het niet mogelijk is om geld te verdienen met je podcast? Lijkt me niet, toch? Ik geloof zelf dat er geen gebrek is aan geld. Maar een gebrek aan kennis en goede voorbeelden.

Ik hoop dat dit artikel een bijdrage heeft geleverd aan het op gang brengen van jouw creatieve brein, zodat ook jij geld gaat verdienen met je podcast.