Contentmarketing

Toptips om met contentmarketing het meeste uit je website te halen

0

Contentmarketing inplannen voor 2022: dat staat er op de agenda van elke marketingafdeling aan het begin van het nieuwe jaar.

Want contentmarketing is uiterst belangrijk voor je bedrijf, bijvoorbeeld om:

  • de aandacht van de lezers te grijpen
  • potentiële klanten te converteren
  • je merk te positioneren

Contentmarketing staat nooit stil. Bedrijven vinden steeds weer nieuwe manieren om hun website en de online content vorm te geven.

Hoe kun je in 2022 het verschil maken met je content? En wat zijn de belangrijkste trends? Neem een duik in de wereld van contentmarketing en ontdek 3 tips voor jouw bedrijf.

Wat is contentmarketing en een contentmarketingstrategie?

Je bedrijf heeft een eigen website of webshop. En daar komen teksten bij kijken – veel teksten. Van landingspagina’s tot productbeschrijvingen of blogposts: je website staat bol van online content.

Om al die informatie op een aantrekkelijke manier te presenteren, werken bedrijven een contentmarketingstrategie uit. Het is een handleiding voor al hun content of teksten. Dat is niet alleen handig als richtlijn voor de tekstschrijvers. Ook de grafische designers en webdevelopers gebruiken dit document. De online content krijgt zo een uniforme, aantrekkelijke look.

1. Contentmarketing met visuele content

Video door cottonbro via Pexels

Waarom afbeeldingen en video’s?

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. En dat geldt ook voor je contentmarketing. Overtuigende teksten voor je landingspagina’s en socialmedia-posts blijven belangrijker dan ooit. Maar je tekst komt in 2022 pas echt tot leven met een goedgekozen afbeelding of video.

Bedrijven zetten dan ook meer en meer in op de synergie tussen teksten en afbeeldingen. De tekst geeft een extra dimensie aan de beelden. De beelden zorgen dan weer voor een krachtig verhaal en duidelijke merkpositionering. Search Engine Journal daagt je uit om na te denken over de vorm waarin je je content giet.

Afbeeldingen voor contentmarketing

Een professionele tekstschrijver of copywriter stuurt vaak zelf suggesties voor afbeeldingen door. Die zijn afgestemd op het onderwerp, doelpubliek en stijl van je website of webshop. Wil je graag enkele voorbeelden verkennen? Deze blogposts komen tot leven door de foto’s:

Video’s op je website

Met de introductie van 5G worden ook de mogelijkheden voor videomateriaal toegankelijker. Onder andere BlueBillyWig maakte een lijstje van populaire manieren om video’s op je website te verwerken. Denk aan testimonials.  Je interviewt dan enkele tevreden klanten om je services en producten in de kijker te zetten. Je vindt hier een voorbeeld van Sustainable Family met videogetuigenissen over de cursus Duurzame Voeding.

Waar vind je online foto’s en video’s?

Getekende afbeelding van een zoekmachinepagina met mensen.

Afbeelding door pch.vector via Freepik

Je vindt online heel wat tools om je contentmarketing zelf aan te vullen met beelden. Met een grafisch ontwerpplatform zoals Canva kun je afbeeldingen, presentaties en posters maken voor al je webcontent. Ook op Freepik vind je een ruim aanbod aan vectors en grafische hulpmiddelen.

Wil je liever werken met foto’s of video’s? Ga dan voor een platform zoals Unsplash of Pexels. Je vindt er met een eenvoudige zoekopdracht heel wat stockbeelden. Met deze content onderstreep je de verhalen en informatie op je website.

2. Storytelling voor je contentmarketing

Van interieurtrends tot tips & tricks om je hond op te voeden: je vindt online een schat aan informatie in blogposts. Dat is fijn voor de consumenten, want zo vinden ze meteen een antwoord op hun vraag. En bedrijven trekken met SEO-blogs op hun website meer klanten aan.

Maar de markt van blogposts lijkt verzadigd te worden, zoals Marketing Insider Group opmerkt.

Wat kun je dan doen om toch nog op te vallen? In 2022 trekken bedrijven volop de kaart van storytelling. Zowel start-ups als grote bedrijven zetten in op merkherkenning voor hun niche. Vermijd dus algemene informatie. Pas je contentmarketingplan aan aan jouw verhaal en industrie.

Hoe kun je je contentmarketing updaten voor je website?

Afbeelding van webpagina's met een vergrootglas.

Afbeelding door vectorjuice via Freepik

Ga na wat jouw bedrijf speciaal maakt en focus in je content op deze elementen. Verkoop je speciale, handgemaakte materialen? Heb je een klantendienst die net dat ietsje extra doet om klanten te helpen – en daar wat verhalen over te vertellen heeft? Wil je een bijzondere werknemer in de bloemetjes zetten?

Kijk wat je concurrenten doen en hoe jij het verschil met hen maakt. Bestudeer ook het klantprofiel dat jij wil aantrekken, zodat je kunt inspelen op hun behoeften. Maak op basis daarvan getargete content voor je website, zoals een nieuwe landingspagina of enkele blogposts.

Een bedrijf dat socialmedia-posts ontwerpt en schrijft, maakte bijvoorbeeld deze post: The best performing content for the real estate industry. Ze tonen hun expertise en trekken een specifiek doelpubliek aan.

De vele voordelen van SEO spelen natuurlijk ook mee bij het creëren en updaten van je online content. Ontdek hier alles over het belang van SEO.

Waarom moet je je contentmarketing updaten voor je website?

Door deze contentmarketingstrategie toe te passen sla je drie vliegen in één klap met de teksten voor je website, want je:

  • kiest voor unieke content die relevant is voor jouw klantprofiel
  • onderscheidt je van je concurrenten en zet je eigen merk in the picture
  • toont je vaardigheden en kennis van de sector

Een tekstschrijver doet zelf research om jouw nieuwe topics aan te bieden. Je website blijft zo up-to-date met relevante, informatieve content.

3. Automatisch geschreven teksten

Een lange tijd werd artificial intelligence of AI erg stiefmoederlijk behandeld – ook in de wereld van contentmarketing en contentcreatie. Het nieuwe jaar zou echter wel eens de doorbraak kunnen worden van teksten die online geschreven worden.

artificial intelligence en contentmarketing

Hoe maak je teksten online?

Een bekende copywriting-tool is Anyword.com. Je kiest er een onderwerp, enkele keywords en beschrijving. Je kunt dan zelf je titels of subtitels toevoegen. Op basis van jouw input gaat de computer aan het werk. In geen tijd staan er automatisch geschreven teksten op je scherm.

De problemen met AI-teksten

Maar… met teksten maken online komt het belang van tekstoptimalisatie en -verbetering. Deze teksten zijn geschreven door robots, en dat merk je. Het is dan ook aan jou om de content verder aan te passen aan je merk, doel en doelpubliek.

Het belang van een goede copywriter

Zorg dat je een goede copywriter in huis hebt die ervaring heeft met lokalisatie en transcreatie van teksten. Daarmee worden geschreven en vertaalde teksten verbeterd en geoptimaliseerd voor jouw doelpubliek. Ze klinken niet alleen een heel pak vlotter, ze zijn ook aangepast aan jouw bedrijf en website.

Visueel, specifiek en gepersonaliseerd

In 2022 spelen we voluit met de nieuwe mogelijkheden voor contentcreatie. Met het gebruik van afbeeldingen en video’s maak je je teksten visueel aantrekkelijker. Lezers zoeken meer dan ooit naar de kennis van experts. En automatische geschreven teksten maken hun opmars.

Content marketing with blogger working on laptop

Deze punten maken 2022 het jaar van het evenwicht tussen automatische acties, zoals robotteksten, en gepersonaliseerde storytelling. Maak volop gebruik van de gratis en geautomatiseerde tools, maar pas elke tekst aan met je unieke tone-of-voice en merkstijl om je bedrijf in the picture te zetten.