Marketing technology

Dataverschillen tussen Google Analytics en Google Ads: dit moet je weten

0

Heb jij ook last van verschillen in data? Campagnes die je draait in Google Ads, die andere resultaten weergeven dan in Google Analytics? In dit artikel leg ik je uit waar de verschillen vandaan komen. Dit heeft namelijk meerdere oorzaken.

Wat meet Google Analytics anders dan Google Ads?

Hoe ontstaan de verschillen in data? Dit heeft meerdere oorzaken.

1. Klikken en sessies

Google Ads registreert klikken en Google Analytics sessies. Klikt een gebruiker twee keer op een ad binnen een halfuur zonder de browser te sluiten, dan ziet Google Analytics dit als één sessie. In Google Ads worden twee klikken geteld.

2. Google Ads filtert ongeldige klikken, Google Analytics doet dit niet

In Google Ads worden klikken gefilterd van mensen die bewust meerdere keren achter elkaar op een ad klikken om de kosten en klikfrequentie te verhogen. Voor deze klikken worden geen kosten in rekening gebracht. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

3. Autotagging in Google Ads

Wanneer auto-tagging is uitgeschakeld, komen de klikken in Google Analytics niet binnen onder Google/CPC maar als Google/Organisch. Zorg dus dat auto-tagging is ingeschakeld in het Google Ads-account.

Je kunt auto-tagging inschakelen door de volgende stappen te doorlopen:

  • Log in bij Google Ads
  • Klik in het menu aan de linkerkant op instellingen
  • Vervolgens op account-instellingen
  • Klik dan op Autocodering
  • Vink Tag de URL waarop mensen doorklikken vanuit mijn advertentie aan

Hoe ontstaan de verschillen in e-commerce tracking-data in Google Ads en Google Analytics?

Google Analytics-attributiemodel

In Google Analytics is de standaardattributie ‘Laatste indirecte klik’ actief. Dit betekent dat het directe verkeer buiten beschouwing wordt gelaten en 100% van de conversiewaarde toe wordt geschreven aan het laatste kanaal waarvandaan de klant heeft doorgeklikt, voorafgaand aan de verkoop of conversie.

Voorbeeld: een bezoeker komt de eerste keer op de website via een advertentie in Google. Die avond komt de bezoeker weer via een advertentie naar de site om de reviews van het artikel te lezen. Een dag later gaat de bezoeker direct naar de website en doet een aankoop van €100. De aankoop wordt in Google Analytics volledig toegeschreven aan Google/CPC.

Dus: Google/CPC = €100

Google Ads-attributiemodel 

In Google Ads stel je zelf het attributiemodel in. Laten we er in dit voorbeeld even vanuit gaan dat er gebruik wordt gemaakt van een positie-gebaseerd attributiemodel. Hierin wordt 40% van de aankoop toegeschreven aan de eerste en laatste interactie en 20% aan de interacties ertussenin.

Voorbeeld: dit is hetzelfde voorbeeld als hierboven. Het pad wat de bezoeker bewandelt is dus eigenlijk Google/CPC > Google/CPC > Direct. In het positie-gebaseerde attributiemodel wordt dus 60% aan Google Ads toegeschreven (40%+20%). Dit komt neer op €100 x 60% = €60

Dus: Google/CPC = €60

Hierin zie je dus een verschil van €40. Hierdoor zijn vaak de cijfers in Google Analytics een stuk rooskleuriger dan in Google Ads.

Hoe ga je met deze verschillen in data om?

Dat de data in het ene programma verschilt van het andere programma is dus niet goed of fout, het is een andere manier van meten.

Bij het meten van data is het belangrijk dat je altijd dezelfde data met elkaar vergelijkt. Dus dat je niet de ene keer in Google Analytics kijkt en de andere keer in Google Ads. Kies voor jezelf waar je naar kijkt en maak dat leidend voor jouw strategie.

Samenvattend

  • De data wordt door verschillende oorzaken anders gemeten
  • Dat het anders wordt gemeten is niet erg
  • Zorg dat auto-tagging is ingeschakeld in Google Ads
  • Kies een databron die leidend is voor jouw strategie

Hopelijk geeft dit artikel antwoord op de vraag waar de verschillen van in data vandaan komen tussen Google Ads en Google Analytics en hoe je hiermee om kunt gaan. Heb jij nog een goede aanvulling of tip over de verschillen in data, laat dan een bericht achter in de comments.