Social media

LinkedIn Conversation Ads verdwenen, wat nu?

0

LinkedIn Conversation Ads zijn in 2020 geïntroduceerd door LinkedIn als reactie op de verschuiving richting meer persoonlijke, één-op-één-marketing. Ideaal voor websitebezoeken en leadgeneratie. Helaas is het sinds afgelopen maand niet meer mogelijk om Conversation Ads te draaien in de EU vanwege privacywetgeving. Voornamelijk B2B-bedrijven die Conversation Ads gebruikten voor leadgeneratie zullen dit in hun portemonnee voelen. Ik leg je uit hoe je in 2022 kunt voortborduren op je LinkedIn Ads-strategie zonder de kosten uit de klauwen te laten lopen. Ook licht ik een tipje van de sluier op, LinkedIn is namelijk bezig met een vervanger.

Verloren waarde van Conversation Ads

In het kort: LinkedIn Conversation Ads zorgden ervoor dat een gesprek in de private-messaging tab volledig geautomatiseerd was. Net als bij een chatbot-tool, creëer je een gespreksflow voor de ontvanger voor verschillende call-to-actions. Zoals een lead gen form, externe link en volgende bericht in de flow. De verbeterde personalisatie zorgde voor een verhoogde CTR (click through rate), lage cost per send, en tot slot een verlaagde cost per lead.

Met lead gen forms op de feed als enige alternatief, ziet de toekomst er niet bepaald rooskleurig uit, toch? Niet helemaal waar, als je het maar juist aanpakt! Een nieuwe strategie is genoodzaakt om stijgingen in kosten en verminderde effectiviteit van LinkedIn-campagnes te voorkomen. En daar help ik je met onderstaande tips mee.

Cost per lead laag houden met A/B-testing

Relevantie is key. Hét doel van jouw leadgeneratie-strategie op LinkedIn voor 2022 moet een zo relevant mogelijke boodschap voor jouw doelgroep creëren zijn. Wat zijn de focuspunten voor A/B-testing?

  • Gebruik je voordeel. Ondanks dat de Conversation Ads niet meer mogelijk zijn, kun je nog wel gebruikmaken van de doelgroep-statistieken. Je kunt nog inzien welke functies, functietitels, bedrijven en bedrijfstakken het meeste interesse toonden in jouw Conversation Ads op basis van klikgedrag. Deze informatie moet je dus zeker in je voordeel gebruiken om je doelgroeptargeting scherper te maken.
  • Spring eruit. Test de specificaties van je advertentie. Gebruik eens een 1:1 of 4:5 formaat op LinkedIn, in plaats van het standaard liggende formaat. Pak de scroller zijn/haar aandacht door eens van het veel bewandelde pad af te wijken. Een Instagram Story-formaat bijvoorbeeld.
  • Vertel een verhaal. Test met advertentieformaten (images en carrousel) voor leadgeneratie. Wil jouw doelgroep liever één pakkende afbeelding, of meegenomen worden in jouw verhaal door middel van een carrousel of video? Zorg er wel voor dat je video niet langer dan 30 seconden duurt om je VTR (view through rate, de ratio voor het compleet bekijken van de video, red.) hoog te houden.
  • Leef je in de doelgroep in. Je leest dit waarschijnlijk vaker, maar leef je écht in je doelgroep in. Wat lokt de interesse van jouw lezer: het downloaden van een whitepaper of een e-book? Een e-book is vaak luchtiger en speelser van design en bevat minder formeel taalgebruik. Een whitepaper kent vaak een formele opzet, een zakelijke lay-out en wordt geschreven in vakjargon. Een klein woordverschil wekt dus al een heel andere indruk! Reden voor wat A/B-testing, dus.

Extra kansen

Leadgenform-remarketing

Zonder dat je het misschien door hebt, zijn er nog wat incomplete leadformulieren van vorige campagnes. Om deze mensen toch over de streep te trekken en een warme lead binnen te slepen, helpt remarketing. Ga efficiënt met je targeting om en niet overmatig op zoek naar nieuwe personen.

Maak een retargeting-doelgroep ‘iedereen die uw leadformulier heeft geopend’ aan en voeg deze toe aan de campagne. Maak vervolgens een doelgroep ‘alleen personen die uw leadformulier hebben ingediend’ aan en sluit deze uit de campagne. Slimme zet!

Converterende power words

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je je doelgroep bepaalde acties laat uitvoeren. Dit doe je met power words in je copy. Experimenteer eens met de volgende typen power words:

  • Urgentie: nu, snel, exclusief, meteen, direct, mis het niet.
  • Oorzaak-gevolg: daarom, door, hoe, omdat.
  • Emotie: inspireert, ontdekken, opmerkelijk, origineel, zie, zien, bespaar.

Daarnaast zijn er altijd nog de algemene power words, zoals: begrijpen, beste, eerste, tips, resultaten, uitdaging, et cetera.

Nieuw op LinkedIn: Click-to-Message Ads

Newsflash: LinkedIn werkt aan iets nieuws! Namelijk Click-to-Message Ads. Hoe het werkt? Eigenlijk kun je het zien als Conversation Ads, maar met een extra privacy-laagje. De nieuwe berichtentool stelt een adverteerder in staat om de doelgroep via hun feed te bereiken met een CTA-button. Klik je op de button, dan moet je eerst toestemming geven dat ze jouw persoonlijke gegevens gebruiken om een bericht in je LinkedIn-inbox te sturen. Eerst consent, dan actie: zoals het hoort.

Deze nieuwe mogelijkheid zou de voordelen van Conversation Ads overnemen, maar de privacywetgeving in acht houden. Consideration en conversie bij high-intent-doelgroepen te stimuleren om een lage CPL te behalen. In het eerste kwartaal van 2022 gaan verschillende LinkedIn-partners van start om de bèta-functie twee maanden lang te testen en feedback te geven. Tot die tijd kun jij uit de voeten met bovenstaande tips ;).