Customer experience

Toe aan een nieuwe website? Zo vind je een webbouwer die bij je past

0

De kogel is door de kerk: je wil een nieuwe website. Tof! Maar hoe pak je dat nou aan? Je hebt ongetwijfeld in je hoofd waaraan jouw nieuwe website moet voldoen. Je wil namelijk niet zomaar een nieuwe website.

Misschien…

  • … werkt de huidige website niet zoals je zou willen (denk: niet responsive, te langzaam, te beperkt voor wat je wil vertellen, etc.)
  • … past het design niet meer bij wie je bent (lees: oubollig of niet meer in lijn met je huisstijl)
  • … wil je jouw concurrenten omver blazen met iets unieks (wie wil dat nou niet?)

Wat de reden ook is, je hebt een goede partner nodig waarmee je jouw website gaat ontwikkelen. Een goede website is namelijk niet te koop, maar creëer je samen met jouw webpartner. Maar hoe vind je de perfecte partner in het oerwoud van freelance webbouwers, internetbureaus en digital agencies?

Weet wat je vraagt (ook als je het eigenlijk niet weet)

Als je weet wat je nodig hebt, is het makkelijker om een keuze te maken tussen verschillende partners. Maar bepalen wat je nodig hebt, is vaak lastig. Want als je alles al weet, dan heb je geen partner meer nodig toch? Desondanks helpt het om voor jezelf op te schrijven wat je wensen, met betrekking tot jouw nieuwe website, zijn. Denk daarbij aan:

  • Doelgroep: voor wie maak je een website?
  • Doel: wat wil je bereiken met de website (denk: informeren, enthousiasmeren, verkopen, etc.)?
  • Merkverhaal: welk verhaal moet jouw website vertellen?
  • Content: heb je content beschikbaar (zijn er al teksten, heb je bruikbare fotografie, video’s, etc.) of wil je dat jouw partner hier ook bij helpt?
  • Functionaliteiten: zijn er specifieke functionaliteiten die erin moeten (bijvoorbeeld een nieuws- of blogfunctionaliteit, inschrijfproces of bepaalde koppelingen met andere systemen)?
  • Overige wensen: alles wat je maar kunt verzinnen dat belangrijk is voor jouw website.
  • Budget: wat mag een nieuwe website kosten?

Het is vaak lastig om vooraf goed antwoord te geven op deze vragen. Een goede partner helpt je hier dan ook bij. Maar als je jouw budget zo efficiënt mogelijk wil inzetten, helpt het om voor je aan de slag gaat, je wensen scherp te hebben.

Een goede website is niet te koop, die creëer je samen met een partner.

Freelancer, klein internetbureau of grote(re) digital agency?

Welke type partner bij jou past, hangt van verschillende dingen af. Waar een freelancer al voor relatief kleine budgetten een website kan ontwikkelen ben je bij grotere bureaus al snel een groter bedrag kwijt. Aan de andere kant hebben deze vaak wel meerdere expertises in huis en een grotere ontwikkelcapaciteit. Daarnaast kan ook de afhankelijkheid van jouw website bepalen door wie je jouw website laat ontwikkelen. Is jouw website ‘maar’ een digitaal visitekaartje, of vinden al jouw verkopen online plaats? Een groot verschil, waar een verschillende partner bij hoort.

Om je op weg te helpen, som ik een aantal voor- en nadelen op van werken met de verschillende type partners. Hoewel ik mezelf vanuit Tweekoppig onder het ‘kleine internetbureau’ schaar, heb ik ook 8 jaar ‘aan de andere kant gezeten’. Vanuit grotere corporate organisaties werkte ik samen met verschillende grote ‘digital agencies’. Ik geloof dan ook oprecht dat niets zo belangrijk is als een goed gevoel bij de club waarmee je werkt en dat op ieder potje een dekseltje past.

Keuze maken.

De freelancer voor de kleine, statische website

Perfect voor zelfstandigen of kleinere mkb’ers die niet afhankelijk zijn van hun website voor hun inkomen. Freelancers werken snel, hebben geen overhead en je schakelt altijd direct met de bouwer. Geen ruis op de lijn dus. Ze werken vaak op basis van een template of door jou aangeleverd design. Als jij goed kunt vertellen wat er gebouwd moet worden, heb je snel en voor een relatief klein budget al een mooie website.

Het nadeel? Een freelancer is alleen (duh?!) en moet dus focus aanbrengen. Je kunt niet verlangen dat een freelancer zowel een kei is in het bouwen van een betrouwbare website, het ontwerpen van een gelikt design en het optimaliseren van jouw content. Er zijn niet voor niets ook designers, SEO-specialisten, contentmarketeers, copywriters, etc.

Persoonlijke aandacht & een uniek design? Kies een klein internetbureau

Een website die echt voor je spreekt, verdient een uniek design. In dit geval volstaat een template al gauw niet meer. Een klein internetbureau is je perfecte go to. Doordat je een klein team van experts inschakelt, geniet je vaak van zowel de benodigde technische kennis om een website te bouwen als de knowhow om een passend design te maken. Vaak hebben ze zelfs nog een (aantal) extra expertises in huis. Denk daarbij aan copywriting, campagne management of contentcreatie. Perfect als je jouw website echt gaan inzetten als marketingtool die bijdraagt aan het behalen van jouw doelstellingen.

Daarnaast zijn kleine bureaus vaak flexibel. Een extra functionaliteit nodig die jullie niet hadden voorzien? Ze kunnen hem vaak nog wel ‘in de planning proppen’. Wel zo fijn, want een perfect ontwerp bestaat niet, je leert gaandeweg.

Zijn er ook nadelen? Tja, die zijn er altijd. Je hebt hier toch te maken met een klein team. Dat maakt je kwetsbaar. Is jouw business in grote mate afhankelijk van de website, bijvoorbeeld omdat je een webwinkel hebt? Dan raad ik je zeker aan om voor een groter bureau te kiezen waar je 24/7 op kunt terugvallen en niet afhankelijk bent van ‘die ene specialist’.

Webwinkel, meerdere doelgroepen bedienen of complexe back-end koppelingen? Ga voor een grote ‘digital agency’

Je hebt duizenden bezoekers per dag, bedient meerdere doelgroepen en biedt informatie aan in meerdere talen. Allemaal ingrediënten die je website complex maken. Voeg daar nog een paar koppelingen met backend-systemen aan toe, en je hebt een website met een grote afhankelijkheid. In dit geval loont het echt om met een grotere partner te werken. Deze bureaus hebben vaak meerdere experts op hetzelfde vakgebied, een groot team van developers en strategen om te helpen de juiste richting te kiezen. Nu en in de toekomst. Ideaal toch?

Toch is er een maar. Hoewel instaptarieven misschien ‘te doen’ zijn, kunnen de kosten snel oplopen. Een extra functionaliteit? Was niet begroot en niet gepland. Dus extra kosten en een langere doorlooptijd. Ook zijn planningen vaak minder flexibel. Je moet dus goed vooruit denken en op tijd ‘tijd kopen’. Ook als je nog niet precies weet wat je wil laten maken, moet je toch je sprint vaak al vastleggen. Logisch als je aan grote projecten werkt, maar het voelt vaak toch minder flexibel en persoonlijk.

Onderbuikgevoel: vertrouw erop!

Het vergelijken van verschillende partijen blijft lastig. Ook als je goed denkt te weten wat je wil, zijn offertes nooit een-op-een te vergelijken. De belangrijkste tip die ik je dan ook wil meegeven: vertrouw op je gevoel! Een nieuwe website ‘trek je niet van de plank’. Uitpluizen wat je precies nodig hebt en hoe je dit vorm wil geven, kost tijd. Je gaat dan ook een intensieve samenwerking aan met jouw webbouwer. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat jullie een goede klik hebben en elkaar kunnen vertrouwen.

Veel plezier met het ontwikkelen van jouw website!