Marketing technology

Je businessmodel ontwikkelen of versterken? 5 bewezen patronen op een rij

0

De wereld verandert niet meer lineair, maar exponentieel en verstoring van markten is aan de orde van de dag! Je businessmodel aanpassen is belangrijk om succesvol te zijn en te blijven in deze wereld.

De toekomst is steeds lastiger te voorspellen. Externe factoren zoals digitalisering, veranderend klantgedrag & COVID-19 zorgen ervoor dat veel bedrijven met de neus op de kwetsbaarheden van hun bedrijf worden gedrukt. Ze staan voor de uitdaging zichzelf opnieuw uit te vinden en hun businessmodel te vernieuwen. Hoe doe je goede ideeën op om een nieuw businessmodel te ontwikkelen of bestaande businessmodellen te versterken?

Maak slim gebruik van bewezen elementen

De meeste succesvolle nieuwe businessmodellen zijn helemaal niet zo nieuw als we aanvankelijk denken. Onderzoek uitgevoerd door St. Gallen Universiteit heeft uitgewezen dat 90% van alle geslaagde businessmodel-innovaties van de afgelopen 50 jaar een nieuwe combinatie van bestaande elementen zijn. Het vernieuwende is dat je de ‘patronen’ uit succesvolle businessmodellen begrijpt, vertaalt, opnieuw combineert en toepast binnen je eigen sector.

Waarom zou je zelf het wiel opnieuw uitvinden? Laat je inspireren door de patronen uit een ander businessmodel en doe er je voordeel mee. Gebruik de inzichten om betere, veerkrachtigere businessmodellen te ontwerpen voor je bedrijf.

5 patronen die je inspireren

Om te verduidelijken wat patronen in een businessmodel zijn en om je te inspireren hieronder 5 voorbeelden. In ieder voorbeeld beschrijf ik wat het patroon is en wat mogelijke voor- en nadelen zijn. Ook worden er inspirerende voorbeelden gegeven van bedrijven die het patroon geïntegreerd hebben in hun businessmodel.

1. Bundel losse elementen

Maak meer kopen makkelijk voor de klant door aan elkaar gerelateerde producten bij elkaar te verpakken.

Voordelen:

 • Manier om klanten te verleiden om meer aanbod af te nemen.
 • Mogelijkheid om aanbod te personaliseren voor specifieke doelgroepen.
 • Meer kopen makkelijker maken doordat de afnemer minder afwegingen moet maken.
 • Goed samengestelde bundels zorgen ervoor dat er meer waarde wordt gecreëerd voor de klant.

Uitdagingen:

 • Sterk sturen op afname van een bundel kan te commercieel overkomen.
 • Bij inzet van prijskorting wordt er een stukje marge weggegeven.

Voorbeeld Bundel: Philips Hue-starterspakket met Google Home

bundel

Wie de aanschaf van een Google Home overweegt, vindt het waarschijnlijk ook interessant om de lampen via de Google Assistent te besturen. Al deze onderdelen los zijn redelijk duur. De Google Home Mini, de Philips Hue-Bridge en dan nog de Philips Hue-lampen. Philips biedt voor een gereduceerde prijs een bundel aan met 3 Hue-lampen erin. Als iemand eenmaal een paar Hue-lampen in huis heeft, is de kans groter dat ook andere lampen in de toekomst vervangen worden door Hue-lampen.

2. Crowdsourcing

Een taak, een probleem of een vraagstuk neerleggen bij derden en ze een vergoeding bieden voor het leveren van een oplossing.

Voordelen:

 • Crowdsourcing kan het innovatievermogen vergroten en verrassende inzichten opleveren.
 • Het kan een goede manier zijn om te co-creëren met toekomstige klanten.

Uitdagingen:

 • Vraagstuk zo concreet mogelijk formuleren en rol crowd afbakenen.
 • Heldere en transparante selectiecriteria communiceren.
 • De juiste incentives kiezen om de crowd te activeren.
 • Als iedereen mag participeren kunnen veel bijdragen van een lage kwaliteit zijn.
 • Het selecteren van de beste ideeën kan tijdsintensief zijn.

Voorbeeld crowdsourcing: Threadless – unieke ontwerpen en inzicht in klantwensen

Voor Threadless vormt crowdsourcing de fundering van het bedrijf. Het bedrijf nodigt ontwerpers over de hele wereld uit om T-shirt te laten ontwerpen en die op het platform in te dienen. Klanten kunnen stemmen op de ontwerpen die zij het mooist vinden. De T-shirts met de meeste stemmen worden geproduceerd en in de markt gezet. Ontwerpers krijgen een vergoeding als hun ontwerp in productie wordt genomen.

3. Custom Design

Het volledige focussen op op-maat-gemaakte producten en diensten. Het ontwerp, de productie en de verkoop is op maat en naar gelang de wensen van de klant.

Voordelen:

 • Aanbod beter laten aansluiten bij individuele klantwensen.
 • Mogelijkheid om een koopkrachtige groep aan te spreken die meer willen betalen voor maatwerk.
 • Besparing op voorraadkosten. Er is geen voorraad eindproducten en ook is de grondstoffenvoorraad vaak gering.

Uitdagingen:

 • Productie is vaak arbeidsintensief en fors duurder.
 • Lagere levercapaciteit dan massa productie.
 • Kans op lange levertijden.

Voorbeeld custom design: Rolls Royce – Handgemaakt kunstwerk, afgestemd op klantwensen

custom design

Bij Rolls Royce, het Britse prestigieuze automerk is de klant koning. Wie een ‘normale’ Rolls Royce te gewoontjes vindt kan zich helemaal uitleven op de Bespoke-afdeling. Op deze afdeling worden auto’s volledig naar de wensen van de klant aangekleed, waarbij geen wens te gek is. Ongeveer 95% van de verkochte auto’s gaat langs de Bespoke-afdeling wat Rolls Royce een mooie extra inkomstenstroom oplevert.

4. Decoy-pricing

Het fenomeen waarbij in de keus tussen twee alternatieven er een grotere consumentenvoorkeur ontstaat voor een van deze twee opties, als gevolg van het toevoegen van een derde lokoptie.

Voordelen:

 • Kan een krachtig middel vormen om klantkeuze te beïnvloeden.
 • Kan een krachtig middel vormen om winst te maximaliseren.
 • Decoy-pricing kan klanten helpen om sneller en makkelijker een beslissing te maken.

Uitdagingen:

 • Averechts effect als klant doorheeft dat decoy-pricing wordt toegepast.

Voorbeeld decoy-pricing: Armani – de geheime strategie om T-shirt verkoop te boosten

decoy-pricing

Als je in een Armani-winkel komt, dan valt je op dat er T-shirts verkocht worden voor $150,-. In de buurt van het T-shirt ligt op een andere plek een T-shirt voor $75,- net achter een broek van $450,-. Het T-shirt van $75,- lijkt nu een goede deal, het is tenslotte een Armani T-shirt. Armani weet dat weinig mensen het T-shirt van $150,- gaan kopen. Wel zorgt deze lokoptie ervoor dat het T-shirt van $75,- voor de meerderheid van de klanten een aantrekkelijkere optie wordt.

5. Forced Scarcity

Gedwongen schaarste gaat over het uitbrengen van (exclusieve) producten in een gelimiteerde oplage. De vraag is vaak groter dan het aanbod. In sommige gevallen kan niet iedere geïnteresseerde het product kopen, maar dienen de kopers te voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Voordelen:

 • Een gelimiteerd opgave kan het aanbod waardevoller maken voor klanten.
 • Een bedrijf kan in veel gevallen een hogere prijs rekenen voor gelimiteerd aanbod.
 • Het kan klanten triggeren om sneller tot aankoop over te gaan.
 • Het kan een bijdrage leveren aan het versterken van het merk.
 • Het regelmatig uitbrengen van gelimiteerde opgaves kan klanten nieuwsgierig maken, waardoor ze het aanbod regelmatig in de gaten houden. Dit kan weer diverse commerciële kansen kan opleveren.

Uitdagingen:

 • Om forced scarcity met succes toe te passen moet een bedrijf vaak een grote groep fans hebben.
 • Door de schaarste kan niet iedereen het aanbod afnemen, wat kan leiden tot teleurstelling.
 • Het kan ervoor zorgen dat normale versies minder waardevol worden voor klanten.
 • Het kan handelaren aantrekken, die het exclusieve product direct na aanschaf voor een hogere prijs willen verkopen.

Voorbeeld forced scarcity: Supreme – van een kleine skateboardwinkel tot een gevestigd fashion-merk

Het kledingmerk Supreme verkoopt veel producten in een beperkte oplage. Doordat de vraag veel groter is dan het aanbod ontstaat er een ware run op de producten van Supreme. Hierdoor wordt er een enorme resell-markt gecreëerd en krijgt het merk een exclusief imago. Zodra een item in de store uitverkocht is, stijgt de waarde van de producten direct. Soms worden gelimiteerde producten naderhand verkocht voor meer dan 30x de oorspronkelijke waarde.

Klaar voor actie?

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met de 5 bovenstaande voorbeelden. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er veel andere patronen waar te nemen in succesvolle businessmodellen. Ga op onderzoek uit, ontdek de patronen en doe er je voordeel mee!

Laat het weten in de comments als je hier meer artikelen wil lezen over het innoveren van businessmodellen