Content

Hoe je sappige content over een saai onderwerp schrijft [13 tips]

0

Ik schrijf regelmatig over saaie onderwerpen. Van het nieuwe pensioenstelsel tot het eigenrisicodragerschap voor de WGA (say what?). Of ik mijn opdrachtgevers hiermee beledig? Ik denk het niet. Zij weten ook wel dat die onderwerpen niet zo sappig zijn. Toch zie ik het als uitdaging hier pakkende én toegankelijke content over te maken. Hoe ik dat doe? 13 lessen.

1. Bewaar ingewikkelde begrippen voor later

Energietransitie is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem.”

Ben ik je aandacht al kwijt? Snap ik. Begin een artikel of video dan ook nooit met een lastige term en de uitleg daarvan. Voor je gevoel is het misschien wel logisch dat te doen. Een lezer moet toch weten waar de content over gaat? Maar dat komt later wel. Eerst trek je je lezer of kijker je artikel of video in. Daarna volgt de rest.

2. Vergeet volledigheid

Pakkende content begint met een duidelijk doel. Eén doel. Houd dat doel in je achterhoofd als je content maakt.

Bij een complexe tekst over het nieuwe pensioenstelsel ben je waarschijnlijk snel geneigd veel uitleg te geven. Uitleg is ook belangrijk, maar blijf wel goed nagaan of het bijdraagt aan je doel. Is het echt relevant voor een lezer om te weten wanneer een bepaalde wet precies in werking is getreden?

Verwijzen naar ander artikel

Voor extra uitleg kun je doorlinken naar een andere pagina op je website. Of je bewaart je uitleg voor een volgend artikel. Zo breng je gelaagdheid aan in je content én voorkom je ellenlange teksten.

Tip: neem je opdrachtgever mee in zulke beslissingen. Zelf merk ik dat een tekst door de feedback van mijn klant vaak ingewikkelder en langer wordt. Dat voorkom je door van tevoren helder te zijn over je doel.

3. Gebruik emotie in je tekst

Voor een pensioenuitvoerder schrijf ik artikelen over de Wet bedrag ineens, die waarschijnlijk per 1 januari 2023 ingaat en onderdeel uitmaakt van het nieuwe pensioenstelsel. Niet heel spannend, inderdaad.

Maar een bedrag ineens betekent eigenlijk gewoon dat je 10% van je pensioen in één keer mag opnemen. Daar kun je bijvoorbeeld mee reizen, of je huis verbouwen. Kijk, dat klinkt al een stuk aantrekkelijker.

Dus laat ik mensen aan het woord die vertellen wat ze zouden doen met zo’n bedrag ineens. En voeg ik daar wat gevoel aan toe. Bijvoorbeeld: “Met 10% van mijn pensioen zou ik mijn kinderen een schenking doen. Zodat ze misschien ooit een keer een huis kunnen kopen. Dat is zó moeilijk, tegenwoordig. Met een schenking kan ik ze een beetje helpen. Dat verdienen ze echt, vind ik.”

4. Houd je moeder of buurman in gedachten

Content maken is empathisch werk. Je moet je namelijk goed verplaatsen in je doelgroepen. Wat willen ze weten? Welke voorkennis hebben ze al over het onderwerp? En op welke vragen zoeken ze een antwoord?

Daarvoor kun je interviews of enquêtes afnemen. Heb je daar geen tijd voor? Doe dan online research. Daarnaast helpt het om iemand in gedachten te nemen die je kent, die onder de doelgroep valt. Je moeder, bijvoorbeeld. Of je buurman. Wat zouden zij over het onderwerp willen weten?

5. Geef concrete voorbeelden

Stel, je schrijft een artikel over de omgevingsvisie van een gemeente. Best abstract. Als je hierop googelt, stuit je op ingewikkelde termen als ‘fysieke leefomgeving’ en ‘strategisch beleid’. Terwijl ‘omgevingsvisie’ simpelweg gaat over onze huizen, straten, stoepjes en speeltuinen.

Gebruik daarom zulke herkenbare woorden, die we allemaal kennen. Ga naar concrete voorbeelden op zoek en geef die een plek in je content.

6. Verdiep je goed in het onderwerp

Denk eens terug aan je middelbare schooltijd. Probeerde je je ook weleens door een geschiedenisproefwerk heen te bluffen door wat ingewikkelde termen op te schrijven? Zodat de leraar dacht dat je er verstand van had? Helaas, het tegendeel is meestal waar.

Behalve in je doelgroep moet je je namelijk ook in het onderwerp verdiepen. Betrap je jezelf erop dat je eigenlijk niet snapt wat je opschrijft? Dan is dat vaak terug te zien in de content. Meestal is die dan vaag of abstract.

Zorg dus dat je precies weet waar een onderwerp overgaat. Heb je zelf nog vragen? Stel die dan aan Google of een expert. De kans is namelijk groot dat lezers dezelfde vraag hebben als jij.

Content schrijven

7. Kies een aansprekende vorm

Saaie onderwerpen geef je meer sjeu door ze te verpakken in aansprekende vormen of formats. Do’s en don’ts werken bijvoorbeeld goed, net als het format 5 redenen waarom… En heb je al eens aan een ABC gedacht om ingewikkelde termen over je product of dienst uit te leggen?

Of misschien breng je je boodschap beter over met een infographic, bijvoorbeeld als je cijfers en feiten wil presenteren. Een grappige animatie werkt weer goed als je wil uitleggen hoe je je huis isoleert of toeslag aanvraagt.

8. Of een spannende invalshoek of statement

Een saai onderwerp maak je aantrekkelijker door een spannende of onverwachte invalshoek te kiezen. Zo koppelt matrassenfabrikant Auping de (praktische) aankoop van een matras bijvoorbeeld aan momenten in de slaapkamer. “Waar je wordt getroost als je hart is gebroken. En waar je het leven viert.” Vul zelf maar in hoe!

Ook een idee: doe een uitspraak die tegen de heersende opvattingen ingaat. Of kies voor een prikkelende vraag of controversieel beeld. Welke (oudere) lezer herinnert zich de verkiezingsposter van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) niet? De partij bestaat niet meer, maar de foto van de naakte vrouw in de wei werd hét beeld van de jaren 70.

9. Haak in op de actualiteit

Vind je het lastig een spannende invalshoek te bedenken voor een droog onderwerp? Gebruik de actualiteit als inspiratiebron. Als verzekeringsmaatschappij kun je bijvoorbeeld inhaken op de schade door storm Eunice. En ICT-bedrijven kunnen veel content maken over hacks en datalekken. Spannend én relevant.

10. Maak het persoonlijk

Het pensioenstelsel verandert. Maar wat betekent het nu precies voor de normale Nederlander? Schrijf dát op. En blijf weg van lange artikelen met feiten, cijfers en producteigenschappen. Maak je verhaal in plaats daarvan persoonlijk. Interview een klant en voeg persoonlijke anekdotes toe. Zodat je potentiële klant zich herkent in je content.

11. Maar schrijf niet te veel over jezelf

Een persoonlijke invalshoek hoeft niet jóuw invalshoek te zijn. Sterker nog: bij voorkeur vertel je als organisatie juist niet te veel over jezelf. Dat wekt namelijk al snel de indruk van zelfpromotie. Bovendien kan een buitenstaander vaak veel beter beschrijven hoe waardevol jouw (ingewikkelde) werk is dan jijzelf.

12. Tease je lezer (met mate)

Bewaar het antwoord op een vraag die je in het begin stelt voor het einde. Let wel: dit werkt niet voor elk merk. Je wil ook niet te lollig overkomen. Of heel random beginnen over bananen als je eigenlijk een boodschap wil overbrengen over blockchain.

13. Sla niet door

Want laten we eerlijk zijn: een saai onderwerp hoef je ook weer niet supersexy te maken. Kan een tekst überhaupt ‘sexy’ zijn? Ja, een bouquetromannetje of erotische thriller wel. Maar de meeste teksten voldoen niet aan het criterium sexy. Gelukkig geeft dat niets: het gaat erom dat je content pakkend is en goed in elkaar zit.

Succes!