Innovatie

Van membership tot collectors-item: dit kun je als bedrijf met NFT’s

0

De gold rush op NFT’s is begonnen. Sinds corona is het langzaam aan het exploderen, lijkt wel. Messi verdiende miljoenen met een eigen NFT-collectie. Snoop Dogg bouwde een villa in de metaverse. Zelfs McDonald’s heeft Big Macs en frietjes omgetoverd tot pixel art. Als bedrijf kun je niet achterblijven.

Een NFT is een contract dat vastgelegd is op de blockchain. Met zo’n contract kunnen we voor het eerst in de geschiedenis eigendom vastleggen van digitale content. NFT staat voor Non-Fungible Token. Non-Fungible hierin betekent dat een item uniek en onvervangbaar is. Een token staat voor het stukje code die het item representeert op de blockchain.

Hoe kun jij NFT’s inzetten voor jouw bedrijf?

Er is een reden waarom er nog steeds lp’s worden verkocht. Het is een conceptueel kunstwerk, waarbij de hoes en de inhoud een complete ervaring bieden voor een ieder die het koopt. NFT’s zie ik als dezelfde toegevoegde waarde. Ze maken het mogelijk om op een nieuwe, andere manier te interacteren met je publiek. Want wat verbindt nu meer dan gezamenlijk bezit?

Ze vragen merken om op een andere manier na te denken over de relatie met je fans, of klanten. Zij zijn nu namelijk niet meer slechts passieve consumenten, maar veranderen in actieve ambassadeurs en investeerders.

Daarnaast doen NFT’s een beroep op onze creativiteit. Ze vragen ons af te stappen van karige klantervaringen en roepen op tot boeiende (‘engaging’ is wellicht een mooier woord) interactie die uitlokt tot bepaalde handelingen. Mensen kunnen nu onderdeel worden van jouw stam. Mensen kunnen verbinden met een gemeenschap van gelijkgestemden. En ze kunnen nu ergens van genieten in plaats van het simpelweg te gebruiken.

Een ticket kan ineens een kunstwerk zijn

Neem bijvoorbeeld een concertticket. De meeste blijven een saaie verzameling symbolen op wit papier (en dan heb ik het niet over een whitepaper). Dat is functioneel, maar vooral een gebrekkige ervaring. Nu, met de komst van NFT’s, zijn de mogelijkheden eindeloos. Een ticket hoeft niet zomaar meer ‘een ticket’ te zijn.

Een ticket kan zomaar eens een kunstwerk zijn, gebaseerd op het thema van het concert. Dat kunstwerk is gemaakt door een ground-breaking of upcoming kunstenaar. Een ticket, dat kunstwerk, is maar één keer verkrijgbaar: in aanloop naar het concert. One-of-a-kind. Het is de herinnering aan een concert, altijd aanwezig in je digitale wallet. Een verzamelobject, jouw ‘tribal sign’ waarmee je je verbindt met je groep.

En daarnaast kan iedereen met een NFT hem natuurlijk ook gewoon weer doorverkopen. Win-win.

De NFT is een nieuwe manier van interactie met je publiek. Ik deel hieronder 4 voorbeelden waarmee ik hoop je creativiteit te prikkelen en manieren voor te leggen waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Membership cards

De naam alleen klinkt al sexy: een membership card. Mensen hebben een natuurlijke drang ergens bij te horen. Zich geliefd te voelen. Een membership card kan hierbij helpen.

Deze NFT-strategie kan voor elke business werken. Daar ben ik heilig van overtuigd. Als horecazaak kun je onbeperkt gratis koffie aanbieden aan je ‘VIP members’. Als sanitairwinkel bied je gratis installatie van badkamers aan je ‘gold members’.

Zie je wat ik doe? Ik pas al die bekende marketingstrategieën toe die je al kende, maar stop ze in een nieuw jasje. Dat is hoe simpel je kunt beginnen. De kennis die je al hebt op een creatieve manier inzetten voor jouw bedrijf. Het gaat in dit voorbeeld om het creëren van exclusieve klantervaringen. Het aanbieden van diensten of kortingen waarvan mensen nog niet wisten dat ze het wilde hebben. Door ze op een unieke manier aan te bieden als exclusief item, kun jij mensen altijd warm maken voor deze extra features.

Laten we eens kijken naar een praktijkvoorbeeld.

Membership deals van website FlyFish Club

Membership-deals van website FlyFish Club

Voorbeeld: Flyfish Club

In 2022 opent Flyfish Club (FFC) haar deuren. Dit NFT-restaurant, opgericht door onder andere Gary Vaynerchuk, verkocht membership cards die nodig zijn om überhaupt binnen te komen. Mensen kunnen kiezen voor de ‘Flyish’ (FF) token, waarmee je toegang krijgt tot de events, outdoor lounge, cocktail lounge en main dining room. Heb je geld over en wil je een nog exclusievere ervaring? Dan koop je de Flyfish Omakase (FFO) token. Daarmee kun je ook nog eens de Omakase room bezoeken, waar sushi geserveerd wordt door de beste sushi master van Amerika.

Je snapt wellicht wel dat die mix van nieuwsgierigheid en verlangens het perfecte fundament vormen van dit bedrijf. Als je het geld hebt, moet je toch gewoon een keer de sushi proberen in de Omakase room?

Wat maakt zo’n membership nu eigenlijk anders dan wat bedrijven nu al konden aanbieden? Nou, dat de NFT een membership is. Dat betekent dat iemand van ‘member’ verandert in een aandeelhouder. Zo’n membership card kun je nu ineens doorverkopen als jij geen zin meer hebt in de sushi uit de Omakase room. Volgens de website van de Flyfish Club kun je de token zelfs ‘leasen’ op de secundaire markt. Kortom, jouw klanten kunnen investeerders worden in jou!

2. Collectors-item

Maak van je members collectors. Laten we eerlijk zijn, de meeste bedrijven gaan geen 10.000 dollar dure memberships verkopen. Stel je voor. Jouw gemiddelde klant betaalt wellicht eerder 100 euro aan zo’n token. Toch kun je ook hier weer extra ervaringen bieden.

Maak van je NFT’s een collectable. Mensen willen niet alleen ergens bij horen, maar hebben ook een natuurlijke verzameldrang (die gestild moet worden). Daar kun jij gebruik van maken.

Denk wel eerst na of deze strategie bij de identiteit van je merk past. Ik zie een horecazaak gemakkelijk aan de slag gaan met unieke NFT-collectibles. Een fietsenwinkel heeft misschien meer moeite om zijn klanten te activeren tot het kopen van NFT’s. Aan de andere kant kun je genoeg manieren bedenken om dit de moeite waard te maken. Een praktijkvoorbeeld lijkt me weer beste illustratie bij deze strategie.

McLarens 'goal car' te winnen als NFT

McLarens ‘goal car’ te winnen als NFT

Voorbeeld: McLaren

McLaren, het automerk, lanceerde in 2021 de McLaren Racing Collective. Fans konden op dit digitale platform auto-onderdelen verzamelen van ‘hun favoriete automerk’. Als je alle 22 onderdelen van de McLaren bezat, kreeg je de volledig geassembleerde, interactieve 3D-auto van McLaren naar je wallet gestuurd. Eenmaal begonnen aan deze reis kon je dus niet anders dan doorsparen. Een interessante zet van McLaren. 

Zelf kun je ook ideeën bedenken voor unieke collectibles. Vooral als je deze ook nog eens koppelt aan een membership. Bedenk een brand story waar mensen onderdeel van willen uitmaken, creëer een serie NFT-collectibles die mensen kunnen sparen en koppel de opbrengst van de spaaractie aan een membership card. Ik weet niet of je dit ook voelt, maar ik zie alleen maar potentie.

3. NFT’s koppelen aan fysieke objecten

Je bent nog lang niet te laat met het instappen in NFT’s. Toch voelt dit soms wel zo. In 2019 vroeg Nike al patent aan voor ‘Cryptokicks’. Daarmee koppelen ze fysieke Nike-schoenen aan een cryptografische sleutel. Zo kun je het eigendom van je Nikies tracken en tegelijkertijd werken aan authenticiteit.

Credits: US Patent Office

Credits: US Patent Office

Ik moet eerlijk toegeven dat deze strategie wellicht minder interessant is voor de meeste bedrijven. Je wil je klanten waarschijnlijk niet opzadelen met crypto wallets en digitale keys. Toch is dit het overwegen waard.

Het koppelen van een NFT aan een fysiek product kan namelijk waarde toevoegen aan de fysieke items. Het maakt het namelijk mogelijk om de vorige eigenaren te achterhalen. Bedenk eens hoe interessant een kringloopwinkel zou zijn als je dit kon doen?

Ik weet het. Het klinkt allemaal onnodig en misschien extreem kapitalistisch. Je moet alleen kunnen beseffen dat de waarde van vrijwel elk onderdeel sociaal wordt bepaald. Er is een reden dat Louis Vuitton-sjaals worden verkocht voor duizenden euro’s. Mensen geven die waarde eraan omdat ze onderdeel willen worden van het verhaal dat het merk heeft gecreëerd.

Door aan te kunnen tonen dat een schoen een daadwerkelijke Nike Official is, heeft het extra waarde. Door aan te kunnen tonen dat je de nummer 1 hebt van de gehele Nike-collectie, of bijvoorbeeld nummer ‘69’, creëer je extra waarde. En door aan te kunnen tonen dat jouw paar Nikies ooit door Ronnie Flex zijn gedragen, creëer je extra waarde. En ga zo maar door.

4. NFT’s voor de metaverse

We nemen nog even een korte duik in de metaverse. De virtuele wereld waar steeds meer mensen samenkomen voor concerten of business meetings. Dat meen ik echt. Laatst liep ik zelf bijvoorbeeld al in de metaverse voor een een netwerkevent voor blockchain-enthousiastelingen.

De metaverse gaat grote impact hebben op onze maatschappij. Althans, daar lijkt het op nu steeds meer mensen de space betreden. Zo heb je inmiddels een fashiondesign-bureau dat niks anders meer produceert dan virtuele kleding. En bouwen architectenbureau’s inmiddels huizen en villa’s in de metaverse. Zelfs de bestverkochte concerten werden hier in 2021 gehouden.

De metaverse wordt volgens sommigen vergeleken met de nieuwe ‘gold rush’. Ik blijf er zelf bij dat we aan het begin staan van een internetrevolutie. Shoppen, concerten en zelfs netwerken gaan we steeds vaker zien in de online wereld. Het enige dat straks echt belangrijk wordt, is je nieuwe digitale identiteit.

Als bedrijf kun je hier geweldig op inspelen. Er wordt nog relatief weinig mee gedaan door bedrijven, waardoor je al snel onderscheidend kunt zijn. Maar, of je je gaat onderscheiden of niet, het lijkt dé tijd voor experimenten. Bedenk of jouw bedrijf virtuele producten gaat verkopen, online events organiseren of een autolease-service begint. Alles lijkt nog mogelijk in deze enorme verschuiving.

Creatief naar een volgend niveau

Uiteindelijk draait deze nieuwe wereld om hoe jij er creatief mee omgaat. Er komen steeds meer mogelijkheden om jouw business naar een volgens niveau te tillen. De vraag is: wat doe jij?