Online marketing

Mag ik je even storen? Interruption versus permission marketing

0

Beeld je eens in dat je een leuk programma of spannende film op tv aan het kijken bent. Je zit middenin het verhaal wanneer je plots wordt onderbroken door een reclameblok. Vervelend hè? Je wordt direct uit het verhaal getrokken. Dit is een goed voorbeeld van interruptie-marketing. In dit artikel leg ik je uit wat interruptie-marketing en permission marketing zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Ook vertel ik je wat het verschil is tussen B2B- en B2C-organisaties in dit verhaal.

Wat is interruptie-marketing?

Zoals ik in het voorbeeld deelde, gaat interruptie-marketing over een marketingactiviteit die de potentiële klant onderbreekt. Dit kan voorkomen tijdens het kijken van een film, het luisteren naar de radio, scrollen op Facebook en Instagram of tijdens het lezen van een artikel.

Ook pop-ups op websites zijn een vorm van interruptie-marketing. De potentiële klant wordt onderbroken in wat hij of zij doet door een advertentie of reclame. Laten we eerlijk zijn, onderbroken worden door reclames tijden het lezen van een artikel of luisteren naar de radio kan als ontzettend vervelend worden ervaren.

De voor- en nadelen van interruptie-marketing

Toch is interruptie-marketing erg normaal in outbound marketing. Het levert namelijk snelle resultaten op. Als je doel is om je sales zo snel mogelijk te verhogen, is interruptie-marketing een manier om dit te doen.

Het is alleen niet meer van deze tijd. Een onderbreking kan leiden tot een negatief gevoel. Zo kan er onbewust ook een negatieve associatie ontstaan tegenover de organisatie die de persoon onderbreekt. Je zou de aandacht van de persoon moeten verdienen in plaats van opeisen.

Organisaties moeten daarnaast grote budgetten opzij zetten om te adverteren. Advertenties in een magazine, de krant, tv en radio met veel bereik zijn vaak ontzettend duur. Vooral als je het vergelijkt met online adverteren, waar je veel meer mensen kunt bereiken voor kleinere budgetten.

Meestal is het rendement op de investering van advertentiecampagnes ook vrij laag, vanwege de enorme hoeveelheid middelen die gedurende een beperkte tijdsperiode worden gebruikt.

Een ander nadeel is dat er geen personalisatie is. Iedereen die onderbroken wordt krijgt de advertentie te zien. Zelfs als dit niet de juiste doelgroep is. Terwijl je bij andere vormen van marketing vaak je exacte doelgroep kunt selecteren.

interruptie-marketing televisie

Wat is permission marketing?

Maar hoe moet het dan wel? Ik vertel je graag hoe, want er is een veel betere optie om je doelgroep effectief te bereiken. Namelijk, permission marketing.

Permission marketing is het tegenovergestelde van interruption marketing. Bij permission marketing gaat het erom dat je potentiële klanten de mogelijkheid geeft om zelf aan te geven of ze informatie willen ontvangen, gepersonaliseerd en relevant. Bij deze vorm van marketing krijgt je organisatie toestemming van de klant om hun vertrouwen en betrokkenheid bij je organisatie te vergroten. Het gaat hierbij dus om toestemming krijgen in plaats van aandacht opeisen zoals bij interruptie-marketing.

Je respecteert je potentiële klanten en hun tijd. Het idee is dat je effectief contact maakt en waarde levert. In plaats van dat klanten klagen dat ze worden gebombardeerd met ongewenste berichten, worden ze aangetrokken door de geweldige content die je levert.

Voorbeelden van permission marketing zijn nieuwsbriefaanmeldingen, blogabonnees, volgers op social media en website-aanmeldingen. Doordat mensen besluiten zich aan te melden, abonnee te worden of volger te zijn geven ze toestemming om nieuwe content te zien vanuit je organisatie.

Contentmarketing is een vorm van permission marketing

Je zou dus kunnen stellen dat contentmarketing valt onder permission marketing. Je weet vast al wat contentmarketing is, maar om het verschil met interruptie-marketing te schetsen herhaal ik het nog even.

Contentmarketing is een manier om waardevolle content te creëren voor je publiek. Het doel is om het publiek te boeien, informeren, entertainen, relaties op te bouwen en aan te zetten tot actie. Bij contentmarketing spreek je de taal van je publiek.

De vele voordelen van permission marketing

Het nadeel van permission marketing is dat het lang duurt voordat je resultaten ziet. Dit is vrijwel het enige nadeel wat er is.

Permission marketing heeft vooral ontzettend veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je een langdurige relatie opbouwt met potentiële klanten. Omdat ze er zelf voor kiezen om jouw content te zien, zal de relatie steeds sterker worden als je ze in hun informatiebehoefte voorziet.

Het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit bij je doelgroep is iets waar veel marketeers naar streven. Door het aanbieden van waardevolle content draag je direct bij aan de merkloyaliteit van je doelgroep. Het geeft ze een vertrouwd gevoel als je het hebt over zaken die hen aangaan of problemen waar ze mee worstelen.

Ook is het kosteneffectief in vergelijking met tv, radio en print. Vooral voor kleinere organisaties die niet kunnen concurreren met de grote marketingbudgetten van grote organisaties is dit fijn. Je kunt de kennis en creativiteit binnen je organisatie gebruiken om interessante content te maken voor je publiek.

Permission marketing is ook een goede manier om je sales een boost te geven. Als je doelgroep meer wil weten over een onderwerp zullen ze direct een zoekopdracht op het internet uitvoeren. Als je interessante content deelt met goede SEO, kan het zomaar zo zijn dat ze bij jouw website of kanalen uitkomen. Zelfs als ze op dit moment in de buyer journey alleen op zoek zijn naar informatie, zal je een belangrijke bron zijn in het latere koopproces. Je hebt hun op het juiste moment nuttige informatie gegeven.

B2B vs. B2C-organisaties

Maar wat is dan het verschil tussen B2B en B2C in dit verhaal? Zelf heb ik gemerkt dat interruptie-marketing niet meer werkt voor B2B-organisaties. B2B-kopers zijn vaak op zoek naar langdurige relaties met organisaties. Het gaat niet om een handcrème die je even snel koopt omdat je handen droog zijn. De organisatie die ze het beste voorziet in hun informatiebehoefte, die gezien wordt als expert door de kennis die ze in huis hebben en een échte thought leader is, daar gaan ze mee in zee. Schreeuwerige onderbrekende advertenties werken niet voor B2B-organisaties.

Voor B2C kan ik me voorstellen dat interruptie-marketing wel werkt. Vooral omdat het doel bij B2C vaak veel sales is en niet per se langdurige relaties opbouwen. Het is dan een snelle manier om bijvoorbeeld je handcrème te verkopen.

Kies ik voor interruptie-marketing of permission marketing?

Uiteraard ligt dit aan meerdere factoren. Bevind je je in de B2B- of B2C-omgeving? Wat voor product of service bied je aan? Heeft wat je doet veel toelichting nodig? Bevind jij je in een complexe branche? Dit zijn allemaal vragen die meespelen in jouw strategische keuzes. Succes!