Samenwerken

Het werkgeluk daalt & andere gevolgen van de pandemie [infographic]

0

De corona-pandemie heeft voor belangrijke veranderingen gezorgd. Onze manier van leven én werken is veranderd. We zijn meer thuis gaan werken, of op zoek gegaan naar een (betere) balans tussen werk-privé. En vergaderingen wonen we niet meer alleen fysiek bij. Heeft het ook de manier waarop we naar onze carrière kijken veranderd? En zijn er ook veranderingen zichtbaar in de manier hoe we op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging?

The Great Reshuffle Report

LinkedIn heeft onderzoek verricht naar de wijze hoe de corona-pandemie het wereldwijde werkgelegenheidslandschap heeft beïnvloed. Wat zijn belangrijke elementen? En hoe kijken mensen naar (het verloop van) hun carrière? De veranderingen zijn niet alleen op langere termijn te ervaren. Nu al zijn de verschuivingen groot, zo concludeert LinkedIn in het rapport ‘The Great Reshuffle’. Een samenvatting van het onderzoek hebben zij visueel weergegeven in onderstaande infographic.

Werkgeluk onder werknemers gedaald

Een van de resultaten uit hun onderzoek is dat werknemers niet gelukkig zijn met hun baan. De pandemie was voor veel werknemers het moment om de balans op te maken en te evalueren waar ze staan, waar ze hun energie uithalen en wat hun dromen zijn. In de periode oktober 2020 tot oktober 2021 is het werkgeluk wereldwijd gedaald met 3,5 procent.

Grote verschuiving in de marketingbranche

Een grote verschuiving is het hoogst waar te nemen in de marketingbranche. Het platform LinkedIn zag een groei van 31 procent in LinkedIn-leden die jaar na jaar van baan veranderen. Om de kans op een nieuwe baan te vergroten, zorgen marketingprofessionals ervoor dat hun kennis en vaardigheden verbeteren of dat ze daarin groeien. De meeste vaardigheden waarin de professionals zich bijscholen zijn socialmedia-advertising, Instagram-marketing, presentatievaardigheden en contentmarketing.

Ondertussen is de vraag naar marketeers in 2021 met maar liefst 374 procent gestegen en verschenen er vorig jaar ruim 1,3 miljoen marketing-vacatures op LinkedIn.

Flexibiliteit van groot belang

Maar wat zijn belangrijke redenen van werknemers om te kijken naar een andere baan? Een gebrek aan een balans tussen werk en privé, een goede compensatie en arbeidsvoorwaarden en de cultuur binnen het bedrijf zijn de belangrijkste argumenten waarom werknemers vertrekken bij een werkgever.

Sterker nog, de balans tussen werk en privé is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Maar liefst 87 procent van de werknemers geeft aan voornamelijk op afstand te willen blijven werken. Die flexibiliteit blijft dus een belangrijke factor. Dat is ook te zien aan de wereldwijde zoekopdrachten naar werk op LinkedIn. 65 procent daarvan is gericht op ‘remote-only‘ banen.

Meer lezen over het onderzoek ‘The Great Reshuffle’ van LinkedIn? Scrol naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day.