SEO

Horizontale SEO: focus je op onderwerpen, in plaats van keywords

0

Op nummer 1 in Google. We willen het allemaal, maar het is voor weinig weggelegd. Als je al weet dat je die nummer 1-positie niet gaat halen, hoe zet je SEO dan wel in om er toch wat mee te bereiken?

15% van de maandelijkse zoekopdrachten in Google is nieuw

Chantal Smink pleit voor horizontale SEO. Ze vertelt uitgebreid waarom dit een slimme SEO-strategie kan zijn in ‘Het Handboek SEO en Contentstrategie’.

Maar laten we eerst beginnen bij het begin: wat is horizontale SEO? Het gaat hierbij om zo breed mogelijk ranken op zoveel mogelijk verschillende zoekopdrachten. Er wordt namelijk naar nog veel meer gezocht in Google dan keyword-tools ons vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat maandelijks 15% van de zoekopdrachten nieuw is voor Google?

Dat is interessant voor jou om te weten, want…

  1. we slagen er dus met z’n allen in om steeds weer nieuwe zoekvragen in Google in te voeren. Het kunnen short tail-zoekopdrachten
    zijn van één of enkele woorden, maar die zou Google inmiddels wel allemaal moeten kennen, toch? De kans is groot dat het vooral om
    zoekopdrachten gaat die langer en specifieker zijn.
  2. deze nieuwe zoekopdrachten kunnen niet op voorhand gevonden worden in keyword-tools.
  3. we bereiken mogelijk nooit een punt waarop we alleen nog maar bekende zoekopdrachten voorbij zien komen. In 2007 meldde
    Google dat 25% van de maandelijkse zoekopdrachten nieuw was. In 2013 werd dit cijfer bijgesteld naar 15%. In 2017 en 2018 bevestigde
    Google deze 15% en nu in 2022 is het nog steeds 15%.

Google schijnt zo’n 5,6 miljard zoekopdrachten per dag te behandelen stelt Smink in haar boek. Als 15% daarvan nieuw is, dan gaat het om 840 miljoen zoekopdrachten per dag. Stel dat Nederland 1% aandeel hierin zou hebben, dan zijn dat nog steeds 8,4 miljoen zoekopdrachten per dag waar Google nog geen tot weinig informatie over heeft. Daar liggen kansen!

Geen keywords als uitgangspunt, maar onderwerpen

Tools zoals de Keyword Planner zijn vooral ontwikkeld voor SEA-campagnes: op welke trefwoorden kunnen bedrijven advertenties inkopen? SEO-specialisten gebruiken de tool vaak ook, maar Smink zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid hiervan. Zo geeft ze een voorbeeld over de lekkerste Franse witte wijn. Volgens de Google Keyword Planner zit daar geen zoekvolume op. Of dit écht klopt, weet je pas zeker als je er een contentitem over gaat maken. Hoogstwaarschijnlijk komt er wel degelijk verkeer op binnen. Niet via de zoekterm ‘lekkerste Franse witte wijn’, maar wel op allerlei combinaties daarvan. Denk aan specifieke Franse wijnen, druivensoorten, streken of châteaus. In een artikel over de lekkerste Franse wijn is het logisch dat je daarover vertelt. Bij horizontale SEO zijn keywords niet het uitgangspunt, maar onderwerpen. Binnen die onderwerpen maak je content over alles wat er logischerwijs bij hoort.

Binnen SEO blijft gelden dat je moet schrijven over dat waar je op gevonden wil worden, maar het omgekeerde is ook waar. Alles waar je over schrijft, daar kun je op gevonden worden. Als je je hierin laat beperken door de informatie van keyword tools, dan mis je mogelijk een hoop kansen op vindbaarheid.

Binnen de visie van horizontale SEO maak je content over alles waarvan je denkt dat jouw potentiële klant het interessant zou kunnen vinden. Een aandachtspunt hierbij is wel de verdeling van de informatie per pagina. Welke informatie bundel je op één webpagina en welke informatie spreid je uit over meerdere pagina’s? Het gaat bij SEO om de relevantie van elke afzonderlijke pagina. Door een goede pagina te maken over een specifiek onderwerp, kan die op legio zoekopdrachten gevonden worden. Vaak ook op zoekopdrachten die je van tevoren niet had bedacht.

Long tail versus horizontale SEO

Waarschijnlijk heb je binnen SEO ook weleens gehoord van de term long tail. Dit zijn specifieke zoekopdrachten met minder zoekvolume. Je zou misschien denken dat een horizontale SEO-strategie hetzelfde is als een long tail-strategie. Dat is maar ten dele waar. Long tail is zeker een manier om vindbaar te worden, maar horizontale SEO gaat verder dan enkel long tail. Zo ga je ook kijken naar interesses van je doelgroep en de klantreis die wordt afgelegd. Je komt dan vaak op andere ideeën dan long tail-zoektermen.

Voorbeeld

Short tail: voerbak kat
Long tail: voerbak kat met chip

Horizontale SEO:

  • Hoe voer ik meerdere katten apart?
  • Hoe kan ik bijhouden hoeveel elke kat eet?
  • Kat met dieetvoer apart voeren
  • Kat eet brokken andere kat op
  • Katten vechten om eten

Voor- en nadelen van horizontale SEO

Elke SEO-strategie heeft z’n voor en nadelen, ook horizontale SEO.

(-) Geen zoekvolumes

Je weet niet hoe groot het zoekvolume is en het is dus lastig om prioriteiten te stellen.

(-) Niet altijd directe omzet

Als je content maakt op basis van een horizontale SEO-strategie, voor zoektermen met een laag zoekvolume of content die vooral informatie geeft, dan kan het lastig zijn om te meten wat je content oplevert. Dit betekent dat je een andere aanpak moet bedenken om de resultaten te meten. Denk aan het aanbieden van een gratis magazine, het aanvragen van een proefpakketje of een aanvraag voor een telefonisch advies. Als iemand op die manier converteert, kun je dat wel meten en daar een waarde aan toekennen. Je hebt dan geen omzet of een transactie maar wel een soft conversie of microconversie.

(+) De markt ligt open

Vaak kun je met het maken van een goede pagina al vindbaar worden en dat betekent dat de drempel om horizontale SEO uit te proberen heel laag is. Vooral voor wat kleinere ondernemingen die niet op kunnen boksen tegen de marketingteams én bijbehorende budgetten van de grote jongens.

(+) De contentstrategie is jouw strategie

Aangezien je zelf hebt nagedacht over je onderwerpen en de behoeftes van je klant, heb je de beschikking over informatie die je concurrenten niet hebben. Dit betekent dat je een voorsprong kunt opbouwen.

Over het boek

Handboek SEO & Contentstrategie door Chantal Smink. Het Handboek SEO en Contentstrategie is een praktische gids voor iedereen die wil beginnen met SEO. Smink legt duidelijk en eerlijk uit hoe SEO in elkaar zit. Het boek is interessant voor junior marketeers en ondernemers die zelf aan de slag willen met SEO, maar ook als ervaren marketeer heb ik er nog wat van opgestoken. Ze heeft me aan het denken gezet. Ik ben helemaal voor data, maar we moeten ons er niet blind op staren.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.