Social media

Wel of niet Facebook Protect inschakelen? Dit moet je weten

0

Heb jij ook een e-mail van Facebook ontvangen met de boodschap dat je Facebook Protect moet inschakelen? En wel vóór een bepaalde datum, omdat je anders geen toegang meer hebt tot je account? Het is een vraag die ik niet alleen aan jou stel, maar die we hier op de Frankwatching-redactie ook aan elkaar stelden. Want bij zulke opdringerige mails zijn we altijd extra voorzichtig. Wat is Facebook Protect eigenlijk en waarom moet je het inschakelen?

Wat is Facebook Protect?

Een korte zoektocht en analyse vertelt me dat deze mail in elk geval geen scam is. De mail komt van het officiële domein van Facebook (security@facebookmail.com) en bevat geen links (al zijn er oudere varianten met blauwe button), enkel instructies. Ook vind ik de mail terug onder ‘Recente e-mails van Facebook’. Die vind je bij ‘Geavanceerd’ in het menu ‘Beveiliging en aanmelding’ in je Facebook-instellingen.

Verzonden mails van Facebook onder Beveiliging en Aanmelding in instellingen

Ik ben ook niet de eerste die deze mail ontvangt. Facebook Protect is volgens de e-mail ‘een beveiligingsprogramma dat geavanceerde beveiligingsmaatregelen gebruikt om je account te beschermen tegen mogelijke risico’s’. Het voornamelijkste doel is om het gebruik van tweestapsverificatie te stimuleren.

Facebook Protect bestaat al een tijdje. Het werd in 2019 rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen geïntroduceerd. Bedoeld om de accounts van bijvoorbeeld kandidaten, gekozen functionarissen en hun medewerkers beter te beschermen, omdat die in de verkiezingsperiode doelwit kunnen zijn van kwaadwillenden. Denk aan beveiligingsmaatregelen als tweestapsverificatie en het monitoren van potentiële aanvallen van hackers.

Destijds was het programma vrijwillig, maar Facebook Protect wordt inmiddels wereldwijd uitgerold en verplicht voor gebruikers die een verhoogd risico lopen. Daarover zometeen meer.

Hoe moet je Facebook Protect inschakelen?

Als je een mail of melding van Facebook krijgt dat je Facebook Protect moet inschakelen, heb je dus geen andere keus dan eraan te voldoen. Ook al voel je misschien enige weerstand bij iets ‘moeten’, omgekeerde psychologie heet dat. Doe je het niet voor de datum die vermeld wordt, dan heb je volgens de waarschuwing geen toegang tot je account, tot je dat wel hebt gedaan.

Screenshot uit mail over Facebook Protect inschakelen met deadline

Gelukkig is het zo gepiept, daar zorgt Facebook wel voor. Het werkt als volgt:

  1. Ga nadat je bent ingelogd op Facebook via het pijltje rechts bovenin (óf via je profielfoto links bovenin) naar Instellingen en privacy en vervolgens naar Instellingen
  2. Klik in het menu links op Beveiliging en aanmelding
  3. Bovenaan vind je Facebook Protect. Klik op de knop ‘Aan de slag’ en doorloop de stappen

Aan de slag met Facebook Protect

Het is doodsimpel. Tijdens de stappen kun je nog doorklikken voor meer informatie. Zo werd mij tijdens het proces verteld dat mijn account de mogelijkheid heeft om veel meer mensen te bereiken dan de gemiddelde Facebook-gebruiker.

Welkom bij Facebook Protect melding

Vleiend, maar zo belangrijk ben ik niet, dacht ik. Maar tijdens mijn online zoektocht naar meer informatie ontdekte ik dat je die potentie hebt als je:

  • veel volgers hebt
  • een belangrijke/grote Facebookpagina beheert
  • een belangrijke rol voor de gemeenschap hebt of publiek figuur bent

Aangezien ik de Facebookpagina van Frankwatching beheer, verklaart dat waarschijnlijk mijn potentieel. Na een paar klikken kreeg ik de boodschap dat er ‘geen accountkwetsbaarheden gevonden’ waren.

Melding Facebook Protect inschakelen voltooien

Een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie had ik gelukkig al láng, maar het is fijn dat Facebook even bevestigt dat ik goed bezig ben. 😉 Kun jij die twee onderdelen nog niet afvinken, dan kun je daar via de knop ‘Nu oplossen’ direct verandering in aanbrengen.

Je Facebook-account beter beveiligen

Overigens is Facebook Protect dus (nog) niet voor iedereen beschikbaar, maar het instellen van een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie voor je Facebook-account kan natuurlijk nooit kwaad.

Naast deze stappen kan het zijn dat je als paginabeheerder, als je dat nog niet gedaan had, het Page Publishing Authorization-proces moet doorlopen. Hiervoor krijg je een notificatie op de pagina. Naast tweestapsverificatie moet je daarvoor ook je primaire landlocatie(s) bevestigen.

Voor mij verandert er op het oog niet zo veel. Als ik terugga naar mijn instellingen zie ik daar staan dat Facebook Protect is ingeschakeld en altijd actief is om mijn account te beschermen. Bovendien krijg ik de belofte van ‘regelmatige beveiligingsupdates en proactieve prompts’ als er iets nieuws gelanceerd wordt.

Ik ben benieuwd welke updates er volgen. En vooral of ik wat ga merken van het monitoren van potentiële aanvallen van hackers, al hoop ik dat die mijn account niet interessant vinden.