Content

Samen schrijven met een robot? Deze 4 AI-tools helpen je op weg

0

Het schrijven van teksten is een zeer complexe en ingewikkelde taak, zeker wanneer je het liefst zo efficiënt mogelijk te werk gaat. Het is immers niet gemakkelijk om aan de lopende band teksten te produceren die aan alle eisen voldoen. Tegenwoordig wordt er steeds meer werk gedaan door kunstmatige intelligentie en is de samenwerking tussen een menselijke en een robot-copywriter zo gek nog niet. Het verschil: teksten die worden geschreven door mensen hebben vaak een persoonlijke touch die bots (nog) niet kunnen kopiëren. Toch zijn er een heleboel voordelen aan een samenwerking met AI die ik je graag zou willen vertellen. In dit artikel kom je erachter welke AI-tools je het beste kunt gebruiken, zodat jij de robot een stapje voor blijft.

Wat vind je van deze intro? Leuk feitje, die heb ik geschreven in samenwerking met de tool Writesonic. Wil je meer weten over dit soort handige AI-tools, lees dan vooral verder.

Samenwerken met een robot-copywriter: 4 AI-tools getest

Er zijn allerlei programma’s ontwikkeld waarmee jouw werk als copywriter steeds makkelijker wordt. Maar welke tool gebruik je hiervoor en hoe begin je? Ik heb me verdiept in verschillende tools, zodat jij direct aan de slag kunt met AI. Concurreren met een robot, dat is gelukkig nergens voor nodig. Maar je kunt je er gerust op voorbereiden dat je straks gaat samenwerken met een robot.

De contentgenerators die momenteel op de markt zijn, werken op basis van GPT-3. GPT-3 is een taalmodel dat teksten genereert op basis van AI, waarbij het niet veel verschilt van een tekst geschreven door een mens. Het enige wat jij hoeft te doen, is het aanleveren van een klein stukje context.

1. AI Writer

Naast de AI-tools waar je direct je betaalgegevens moet invullen, zijn er ook gratis tools of tools met een gratis proefversie zodat je kunt ervaren hoe het is om te werken met een contentgenerator. AI Writer is een tool waarbij je een gratis proefversie kunt uitproberen. Deze proefversie geldt 7 dagen en je hebt daarbij een beperkt aantal credits.

AI Writer is vooral een snelle tool voor het schrijven van een tekst. Zo kan ik bij AI Writer enkel de titel van mijn toekomstige stuk intypen en de tool genereert binnen 3 minuten een volledig artikel. Helaas niet Nederlandstalig, maar genoeg informatie om te gebruiken als research voor mijn tekst. Het artikel is vanuit verschillende bronnen samengesteld en je kunt eenvoudig markeren welke zinnen nog niet herschreven zijn vanuit de oorspronkelijke bron. Vervolgens kun je bij de functie text rewording (een deel van) het artikel laten herschrijven door de tool.

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

Een pluspunt van de tool, is de functie SEO Editor, waarbij je op basis van de juiste zoekwoorden het artikel kunt optimaliseren. Tijdens het verbeteren van je conceptversie, pak je gemakkelijk nieuwe zoekwoorden mee zodat jouw artikel nog beter vindbaar zal zijn in de zoekmachine.

+ Snel veel informatie, goed voor research
+ SEO Editor voor het gebruik van zoekwoorden
Geen Nederlandstalige content
Beperkt aantal credits (proefversie 7 dagen)

Screenshot van AI Writer - SEO Editor

Screenshot van AI Writer – SEO Editor

2. Rytr

Rytr is net als AI Writer eenvoudig in gebruik. Deze tool biedt in tegenstelling tot AI Writer wel Nederlandstalige content en ik testte de tool om productomschrijvingen te genereren. Erg handig is het kiezen voor een specifieke tone of voice, zodat de tekst direct beter aansluit bij jouw doelgroep. De tool geeft overigens veel verschillende opties en kan meerdere omschrijvingen of alinea’s per keer produceren.

Rytr vraagt om meer informatie dan enkel de productnaam of titel, waardoor de tekst de informatie bevat die jij belangrijk vindt. De omschrijvingen die de tool als optie geeft, vind ik zeker bruikbaar en de informatie sluit goed aan bij het onderwerp. Herschrijven is wel nodig, maar je maakt eenvoudig een goede tekst. Een prettige tool om mee te experimenteren. Daarnaast blijft de gratis versie ook gratis, maar je hebt per maand een beperkt aantal credits en met een beetje uitproberen, ben je daar zo doorheen.

+ Nederlandstalige content
+ Makkelijk in gebruik en biedt veel opties
+ Tone of voice kiezen
Herschrijven is noodzakelijk
Per maand 5K credits te besteden (gratis versie)

Screenshots van Rytr - selecteer de tone of voice & product omschrijvingen

Screenshots van Rytr – selecteer de tone of voice & product omschrijvingen

 3. Copysmith

Copysmith is een gebruiksvriendelijke tool waarmee je eenvoudig kunt experimenteren. Tijdens de 7 dagen free trial kun je de tool ontdekken en ook Nederlandstalige content laten genereren. Net als bij Rytr kun je hier kiezen voor een specifieke tone of voice en de tool biedt veel opties die aansluiten bij het onderwerp. Helaas zijn de opties niet allemaal in het Nederlands, maar je krijgt gegarandeerd nieuwe informatie. Ik vind het prettig dat je bij Copysmith in verschillende documenten kunt werken en je voegt gemakkelijk nieuwe regels toe aan je stuk. Per alinea kun je de tekst weer laten herschrijven, je kunt titels en intro’s toevoegen en zelf input blijven geven door het gebruik van onder andere bulletpoints.

Mijn input:

  • Een AI-copywriter schrijft sneller
  • Beschikt over meer data
  • En is niet snel moe

De tool ging aan de slag met bovenstaande bulletpoints en kwam met meerdere alinea’s tekst. Wat mij direct opviel was dat de tekst al menselijker is dan die van andere AI-tools. De samenhang tussen de verschillende zinnen is nog niet helemaal logisch en hier en daar is er wat herhaling te zien. Het is daarom belangrijk voor jou om de tool goede en volledige input te geven. Mijn laatste bulletpoint zegt in geen van de alinea’s namelijk iets over een robot en in dit geval kan de tool het verband tussen de punten nog niet leggen.

+ Nederlandstalige content
+ Menselijk geschreven, veel variatie
+ Tone of voice kiezen
+ Gebruiksvriendelijk
Volledige input nodig
Herschrijven is noodzakelijk

Screenshot van Copysmith - na input bulletpoints

Screenshot van Copysmith – na input bulletpoints

4. Writesonic

Een andere tool die ik heb uitgeprobeerd, is Writesonic en ook hierbij kun je Nederlandse content genereren. De tool is enorm gebruiksvriendelijk en neemt je in vier stappen mee tot het creëren van een artikel. Zo gaf ik de AI Article Writer 2.0 de opdracht om een tekst te genereren met het onderwerp ‘het verschil tussen een menselijke copywriter en een robot copywriter’. Helaas waren de titels die daarbij naar voren kwamen drie keer hetzelfde als dit onderwerp, plus een Engelstalige titel en één andere optie. Niet heel spannend als je het mij vraagt.

Bij de tweede stap werd ik toch wel verrast en kon ik kiezen uit meerdere intro’s die passen bij mijn gekozen titel. De intro’s sluiten goed aan bij het onderwerp, maar je kunt duidelijk zien dat dit nog geen bruikbare tekst is, te herkennen aan de niet afgeronde en onsamenhangende zinnen.

Screenshot van Writesonic - stap 1

Screenshot van Writesonic – stap 1

Screenshot van Writesonic - stap 2

Screenshot van Writesonic – stap 2

Tussenkopjes en opbouw

Wat ik wel prettig vind, is het kiezen van de tussenkopjes in de derde stap. Waar wil je dat jouw artikel uit bestaat en welke onderwerpen komen aan bod? Ik herschreef direct de intro, zodat het allemaal iets beter op elkaar aansluit en koos vervolgens de opbouw voor de rest van het artikel.

Tot slot was daar het eindresultaat en kun je naast deze downloaden, de tekst ook nog aanpassen of herschrijven. Over het gehele artikel valt nog voldoende te zeggen, maar als inspiratie of eerste opzet is dit zeker heel handig. Wat mij opviel was dat een alinea in het stuk precies dezelfde tekst bevatte als de intro en ook in de laatste alinea stonden zinnen die je normaal gebruikt in de introductie (in dit artikel lees je alles over…). Klinkt nog niet als een bedreiging voor ons toch?

+ Nederlandstalige content
+ Gebruiksvriendelijk
+ Veel ruimte voor eigen input
Herschrijven noodzakelijk
Beperkt aantal credits (proefversie)

Screenshot van Writesonic - stap 3

Screenshot van Writesonic – stap 3 

Screenshot van Writesonic - stap 4

Screenshot van Writesonic – stap 4

De toekomst van een copywriter

Zoals je hebt gelezen, is jouw baan als copywriter nog niet in gevaar met een AI-tekstgenerator. Het is vooral belangrijk dat je hier goed mee kunt samenwerken in plaats van het enkel voor je te laten werken. Het is aan jou om de tool te voorzien van goede informatie en daarin ook nauwkeurig te blijven controleren. Gebruik de tool in je voordeel en doe er inspiratie mee op of versnel je research. Experimenteren en de content herschrijven om er uiteindelijk een relevant artikel van te maken, daar lenen deze AI-tools zich goed voor. Zoals de intro van dit artikel, die ik heb geschreven in samenwerking met de tool Writesonic.Voorbeeld van een introductie gegenereerd door AI-tool Writesonic en de door een mens herschreven versie

Zelf ook ontdekken hoe het werkt? In de proefversie van Writesonic heb je een beperkt aantal credits die je kunt inzetten. Zo krijg je alvast een voorproefje van wat er allemaal mogelijk is met AI. Naast de tools die ik voor dit artikel heb getest, zijn er natuurlijk nog een heleboel andere AI-tools die je kunt gebruiken voor het genereren van content. Er zijn verschillende betaalde varianten te vinden of tools waarbij je ook voor een proefperiode je betaalgegevens moet delen, zoals;

  • Artical Forge
  • AX Semantics
  • Frase.io
  • GrowthBar
  • Jarvis
  • Kafkai

Wat denk jij, zit er toekomst in een samenwerking met AI-tools? Of ben je bekend met een vergelijkbare tool? Ik lees het graag terug in de reacties.