Innovatie

5 tech-trends met directe impact op je leven (& hoe je er gezond mee omgaat)

0

De ontwikkelingen in tech-land gaan sneller dan we kunnen bijhouden. Dat is heel spannend, want het brengt ons letterlijk verder dan ooit, en dat is niet alleen de ruimte in. Tech dringt ook onze levens, en zelfs lichamen, binnen. Het maakt het leven veelal makkelijker, productiever en creatiever, maar het is belangrijk te blijven letten op de ongezonde kanten. We moeten als mens balans zien te vinden in de omgang met tech, want voor je het weet houden de algoritmes je non-stop aan het scherm gekluisterd. Op de The Next Web Conference 2022, signaleerde ik 5 tech-trends én verzamelde ik handvatten die je helpen om een gezond evenwicht te behouden.

NFT’s worden gebruiksgoed

Sandra Ro, CEO van Global Blockchain Business Council, vertelt dat er hele praktische toepassingen voor NFT’s gaan ontstaan. Nu is een relatief kleine groep met deze technologie bezig, maar dat gaat veranderen. Ook jij gaat er mee te maken krijgen: of je wilt of niet. Denk maar eens aan je sportschoolabonnement. Als dit een NFT is, dan kan je bijvoorbeeld de laatste zes maanden van je lidmaatschap verkopen als je verder weg gaat wonen. Of gewoon geen zin meer hebt. Zover zijn we nog niet. Nog niet alle partijen zijn er klaar voor en het moet wettelijk nog worden geregeld. Maar dát het gaat gebeuren is zeker, stelt Ro.

Concertticket als nft

Denk aan abonnementen, concertkaarten, de huur van je huis en toegang tot het bedrijf waar je werkt. In de toekomst veranderen dit soort zaken misschien wel in NFT’s. Dat het onvermijdelijk is dat NFT’s gebruiksgoederen worden, zie je nu al in de zakelijke wereld. Er zijn veel bedrijven met een digital twin, denk bijvoorbeeld aan etalages van kledingwinkels waarbinnen je nfts kan gebruiken. Een NFT is die context eigenlijk niets meer dan een uniek identificatiemiddel dat je gebruikt om die metawereld in te komen.

Tech zonder community is waardeloos

Bovenstaande is slechts één van de voorbeelden hoe tech een steeds grotere rol in ons leven gaat krijgen. Wat we alleen niet moeten vergeten, is dat al deze ontwikkelingen zonder community waarschijnlijk nauwelijks van de grond gaan komen. Dat benadrukt Prashanth Chanrasekar, CEO van Stackoverflow. Stackoverflow verwelkomt ruim 100 miljoen bezoekers per maand op hun website en iedere 14 seconden wordt er een nieuwe vraag op diezelfde website gesteld. Bedrijven onderschatten de waarde van een community vaak, maar hoe bouw je er één die zo waardevol is als die van Stackoverflow? Dat doe je door je te richten op deze vijf pijlers:

  • Richt je op een gedeelde identiteit
  • Moedig gebruikers aan en beloon ze
  • Bouw samen met je community aan je community
  • Breek muren af en bouw bruggen
  • Creëer vicieuze cycli

Daarnaast stelt Chanrasekar dat veel van ons vastzitten in een achterhaald proces: we bedenken een product, bouwen aan het merk en als laatste richten we ons op de community. Draai dat eens om. Dat geeft je meer kans op een succesvol product.

2 miljard mensen hebben geen toegang tot het internet

Met alle nieuwe ontwikkelingen in tech,  moeten we niet vergeten dat nog steeds 2 miljard mensen helemaal geen toegang tot het internet hebben. Priscilla Chomba-Kinywa, CTO van Greenpeace International, benadrukt dat deze mensen hun stem niet kunnen laten horen. Daar komt bij dat ze door bedrijven worden vergeten bij de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. We richten ons daarin nog veel te veel op mensen die al toegang hebben tot de tech. Als je iedereen gelijke kansen wil geven, doe het dan. In deze markt ligt een enorme potentie om je bereik te vergroten en daarbij je verkoop te vergroten.

Nieuwe routines in een digital first world

Hoe spannend alle nieuwe tech-ontwikkelingen ook zijn, in een digital first world moeten we op de één of andere manier in balans blijven. “Digital is rewiring your brain and body”, zegt Brian Solis, Global Innovation Evangelist bij Salesforce. We krijgen 200 notificaties per dag en het kost 23 minuten en 15 seconden om na zo’n afleidingsmoment weer in je flow te komen. Daardoor leven we steeds minder in het nu en zijn constant aan het multitasken. Daar zijn we als mens niet voor gemaakt.

Every time that you shift, you shift your attention, from one thing to another, the brain has to engage a neurochemical switch, that uses up nutrients in the brain to accomplish that.

We kunnen de afleidingen die op ons worden afgeschoten niet controleren, maar wel hoe we ermee omgaan. In een digital first world moet je nieuwe routines ontwikkelen die zorgen dat je in balans blijft. “Don’t let society or algorithms strip away your imagination, individuality or potential”, sluit Solis zijn keynote af.

Geluk hebben als vaardigheid

Eigenlijk hebben we ook gewoon een beetje geluk nodig om overeind te blijven als gewone mens in een wereld waarin de tech-ontwikkelingen sneller gaan dan dat ik een zak chips kan leegeten. Wat als geluk hebben niet alleen toeval was, maar een vaardigheid die je onder de knie kon krijgen? Dr. Christian Busch, best-selling auteur, legt uit hoe dat werkt.

Serendipity is unexpected good luck that results from unplannend moments in which proactive decisions and actions lead to positive outcomes.

Je kan sturen op geluksmomenten. Apple faciliteert dit bijvoorbeeld bewust voor hun medewerkers. Dat doen ze als volgt. In het hoofdkantoor van Apple is de koffiecorner in het midden gesitueerd, zodat iedereen uit het bedrijf daar zijn dagelijkse bakkie moet halen. Dit vergroot de kans dat je een collega tegen het lijf loopt die je normaal niet spreekt. Deze toevallige ontmoetingen worden ook gestimuleerd door de indeling van de postvakken. Die is heel random, dus een grote kans dat je tegen een collega aanbotst die je normaal niet of weinig spreekt. Dat creëert allerlei kansen (op meer geluk).

Busch geeft meer tips die je privé en op werk kan inzetten om te sturen op meer geluk. Ik licht er graag twee uit. Eerst de ‘chasing hooks’-tactiek. Als je je voorstelt aan een (nieuwe) zakelijke relatie dan zeg je beiden vaak je naam en je titel. Terwijl de kans heel groot is dat je veel meer voor elkaar zou kunnen betekenen als je meer van elkaar wist. Dus waarom zou je niet wat meer relevante info delen? Je kunt dan de andere partij een grotere kans geven om een haakje te vinden. Een voorbeeld: “Ik ben Kim, marketingadviseur bij een techbedrijf in Veenendaal en freelance tekstschrijver én ik ben nu in een boek bezig over marketing in de gezondheidszorg.” De kans is nu veel groter dat iemand zegt, “Goh, heeft de gezondheidszorg je interesse? Ik heb drie jaar geleden bij een ziekenhuis in Utrecht gewerkt en heb nog veel contact met…”.

De andere tip van Christian Busch waar ik op aansloeg was ‘project funeral’. Als iets misgaat dan delen we dat vaak niet met de wereld, maar willen we het juist snel vergeten. Maar, wat als je er nu eens moment van maakt en even stil staat bij de lessen die je hebt geleerd, dan kan dat zomaar hele mooie kansen bieden. Busch haalt een voorbeeld aan van een wasmachinefabrikant. Het bedrijf kreeg veel klachten van boeren bij wie de wasmachine steeds stuk ging. Wat bleek? De boeren wasten ook hun aardappels in de machine. Aardappels? Dan zou je als fabrikant natuurlijk tegen deze boeren kunnen zeggen dat ze de piepers voortaan uit de trommel moeten laten omdat wasmachines alleen voor kleding zijn bedoeld. Maar dit bedrijf zag in dit onverwachte inzicht juist een kans. Blijkbaar bestond er onder boeren een specifieke behoefte. Zo werd de aardappelwasmachine geboren.

Kortom, we kunne niet om de nieuwste tech-ontwikkelingen heen, dus wie slim is trekt lessen uit de praktijk en zet het op de juiste plek in. NFT’s, algoritmes, ze gaan een steeds grotere rol spelen in het leven van ons allemaal en op de manier waarop bedrijven handelen. Zolang je je er bewust van blijft dat de digital first world om andere routines vraagt en daar actief op anticipeert, geloof ik oprecht dat tech ons leven er makkelijker op kan maken, en onszelf productiever en creatiever.

The Next Web is een jaarlijkse terugkerende conferentie met een focus op de nieuwste technologie en start-ups.