SEO

Handig! De beste 22 gratis SEO-tools op een rij 🛠️

0

Het gebruik van SEO-tools is onmisbaar voor het maken van goede analyse of monitoren van voortgang en resultaten. Deze tools kunnen het werk van een SEO-specialist of marketingprofessional makkelijker en efficiënter maken. Maar sommige van deze tools kunnen flink in papieren lopen, met name als je een ZZP’er bent. Ahrefs, SEMrush en MOZ zijn enkele van deze tools die bij veel marketingspecialisten populair zijn.

Als een Google core-update bijvoorbeeld een negatieve impact op je website heeft gehad, is het tijd om eens goed naar je SEO-strategie te kijken. Hier kunnen SEO-tools dus goed van pas komen, maar dit hoeft dus niet altijd betaald te zijn.

SEO-tools in verschillende categorieën

In dit artikel bespreek ik de beste gratis SEO-tools van dit jaar. Deze zijn opgedeeld in verschillende categorieën: van on-page SEO tot linkbuilding en zoekwoordenonderzoek. Achterin dit artikel staan tools die buiten deze categorieën vallen. Staat jouw favoriete tool er niet tussen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel en licht toe waarom iedere SEO’er deze tool volgens jou moet gebruiken.

🧐 On-page SEO-audit

Als je begint met een analyse, begin je vaak met het analyseren van de website zelf. Je kijkt naar de techniek, content, websitestructuur en gebruiksvriendelijkheid. Is de laadtijd van sommige pagina’s bijvoorbeeld heel lang of zijn er veel 404-links? Vanzelfsprekend ga je niet elke link op de website handmatig checken of dit een 3XX, 4XX of server error geeft. Ik deel hieronder zeven handige SEO-tools.

Google Search Console

Laten we bij het begin beginnen, namelijk Google Search Console. Afgezien van het feit dat de data van Google komt, geeft Google Search Console onder andere informatie over trefwoord en URL-prestaties, indexatieproblemen, mobiele bruikbaarheid, crawl-data en sitemap-status.

Google Search Console voorbeeld.

Google Chrome’s Lighthouse

Om nog even bij Google te blijven is Lighthouse van Google Chrome onmisbaar tijdens een technische SEO-analyse. Dit is Google’s open source hulpprogramma voor sitesnelheid. Lighthouse biedt audits van prestaties, toegankelijkheid, webapps, SEO, en nog veel meer. Deze tool maakt het dus mogelijk om zonder externe partijen of software direct een on-page audit uit te voeren.

Google Chrome Lighthouse.

Screaming Frog

Met de tool Screaming Frog kun je een website crawlen, vergelijkbaar met hoe een Google-spider een website zou crawlen. Laat de tool de website crawlen en vervolgens laat het verschillende metrics zien zoals 404-links, metadata, headers, alt-teksten, canonicals en pagespeed insights. Je kunt de tool verbinden met verschillende API’s zoals Analytics, Ahrefs en Search Console. De gratis versie geeft je mogelijkheid om maximaal 500 URL’s te laten crawlen. Mocht dit een beperking voor je zijn, dan kost de betaalde versie slechts £149,- per jaar.

Accepteer cookies

Seo Site Checkup

Met SEO Site Checkup kun je zonder je in te schrijven of aan te melden een snelle site audit doen.

De tool geeft aan welke problemen er op de website zijn gevonden, zoals problemen met afbeeldingen of render blocking. De tool geeft tips voor optimalisaties voor snelheid, content en techniek. Het geeft niet zo’n gedetailleerde scan als Screaming Frog, maar het geeft een goed beeld over de gezondheid van de website.

SEO Site Checkup.

Broken Link Checker

Als je alleen de gebroken links op je website wil controleren, dan kun je de Broken Link Checker gebruiken. Het laat het aantal gebroken links zien, welke dat zijn en op welke pagina de gebroken link staat. Je kunt maximaal 3000 URL’s scannen, maar wel een onbeperkt aantal links.

Broken link checker.

Seobility

Seobility is een goede gratis website-crawler. Het laat je zien welke metatitels of -beschrijvingen missen of duplicate zijn. Maar het geeft ook informatie over header tags, interne linkstructuur en duplicate-contentproblemen. Het heeft soms wat beperkingen (want voor niks gaat de zon op), maar het geeft een goed overzicht van de on-page SEO. De tool is vergelijkbaar met Screaming Frog.

Seobility.

SEO Minion

Met SEO Minion voer je een on-page SEO-analyse uit, controleer op gebroken links, bekijk een voorbeeld van de SERP en nog veel meer. Het enige nadeel met deze Chrome-extensie is dat de analyse alleen per pagina uitgevoerd kan worden.

Accepteer cookies

🔎 Zoekwoordenonderzoek

Na een on-page SEO-analyse wil je weten hoe de doelgroep zoekt naar je producten of diensten. Zoekwoordonderzoektools (keyword research tools) kunnen je helpen bij het analyseren van zoekwoordmogelijkheden en -optimalisaties die je kunt doen om je pagina beter te laten ranken.

Om dit te doen moet je een zoekwoordonderzoek uitvoeren. Niemand wil geld uitgeven aan het analyseren van zoekwoorden die geen resultaten zullen opleveren. Gelukkig hoef je dat niet te doen. Met deze gratis SEO-tools kun je waardevolle zoekwoorden inzichten krijgen zonder een cent uit te geven.

Google Keyword Planner

Met Google Keyword Planner kun je zoekwoorden onderzoeken en gebruiken voor PPC Ads-campagnes. Het is een handige gratis tool waarmee je snel zoekwoorden kunt zoeken die gerelateerd zijn aan je bedrijf of onderwerp waar je over wil gaan schrijven. Je kunt de geschatte maandelijkse zoekopdrachten zien, mate van concurrentie en de gemiddelde kosten per klik.

Deze tool kun je alleen gebruiken als je een actief Google Ads-account hebt. Het maakt niet uit of dat voor de website is waar je een onderzoek voor wil doen, of een andere website.

Google Trends

Bekijk de populariteit van een bepaalde term van slechts een uur geleden tot zelfs 2004 met Google Trends. Sorteer op categorieën, land en type zoekopdracht. Bekijk gerelateerde onderwerpen, populariteit per regio, de nieuwste meestgezochte termen en vergelijk met andere termen. Zo kun je kijken in welke delen van Nederland, Europa of de wereld jouw zoekwoorden populair zijn in een bepaalde periode.

Google Trends voorbeeld.

AnswerThePublic

Met behulp van AnswerThePublic kun je zoektermen en vragen zoeken van wat mensen zoeken in zoekmachines. Deze tool is een goede manier om je zoekwoordenonderzoek aan te vullen. Met behulp van Google Keyword Planner kun je de zoekvolumes zoeken van de combinaties die AnswerThePublic geeft.

Het enige dat je hoeft te doen, is de taal veranderen naar Nederlands en het zoekwoord intypen in de balk waar je inspiratie voor wil opdoen.

Keywords Everywhere

Keywords Everywhere is een extensie voor Chrome en Firefox. Het toont je maandelijkse zoekvolume, kosten per klik (CPC), en concurrentie-info voor verschillende API’s. De gratis versie stelt gebruikers in staat om eenvoudig gerelateerde zoekwoorden op te vragen en andere interessante inzichten te krijgen, maar geen zoekvolume.

Je moet betalen om de andere functies te krijgen en om maandelijkse zoekvolume, CPC, en concurrentiegegevens voor Google en alle andere API’s te zien.

Keywords Everywhere.

Ahrefs Keyword Generator

Met deze gratis tool van Ahrefs kun je 100 zoekwoordideeën zien. Deze lijst zal metrics laten zien zoals de moeilijkheidsgraad en het volume van elk trefwoord, en ook de laatste keer dat ze werden bijgewerkt in Ahrefs’ index. Je kunt ook op de vragentab klikken om 50 vragen te zien die mensen stellen over je zoekwoord. Als je meer dan 100 zoekwoordideeën (of 50 vragen) wil zien, kun je kiezen voor een zevendaagse proefversie of om ​​$99,- per maand te betalen.

Ahrefs keyword generator.

🔗 Linkbuilding

Hoewel Google steeds slimmer wordt in het herkennen van black hat- en zelfs grey hat-linkbuilding loont het nog altijd om linkbuilding-outreach te doen. Bij voorkeur wel zo natuurlijk mogelijk uiteraard.

Er zijn veel verschillende linkbuilding-tools beschikbaar, maar niet alle tools zijn van dezelfde kwaliteit. Door de jaren heen zijn sommige tools blijven evolueren en de favoriete SEO-tools van de specialist geworden. Deze tools kunnen helpen bij elke stap in het linkbuildingproces, van research voor nieuwe backlink-mogelijkheden tot e-mail outreach-automatisering, backlink-tracking, en nog veel meer.

Moz Link Explorer en MozBar

MozBar is een Chrome-extensie van de populaire tool Moz. Om de extensie te gebruiken moet je eerst een (gratis) account aanmaken bij Moz. Met deze extensie bekijk je het backlink-profiel en de domeinautoriteit van elke URL. Het kan je helpen bij het uitvoeren van een SEO-analyse en om linkmetrics en SERP’s van de pagina’s te bekijken.

Je kunt ook pagina-analyses uitvoeren en een uitsplitsing krijgen van de soorten links die op een bepaalde pagina voorkomen. De betaalde versie kost $179, maar je kunt een gratis trial aanvragen en deze 30 dagen uitproberen.

Ahrefs Backlink Checker

Gebruik de Ahrefs Backlink Checker om alle backlink gegevens over een bepaalde URL te achterhalen. Bekijk het aantal verwijzende domeinen, het aantal backlinks, de domein- en URL-rating, de Ahrefs Rank en de positie van een domein in Ahrefs.

Fatrank

Fatrank is een geweldige Google Chrome-extensie om huidige posities te controleren. Als je op een site bent, kun je de Fatrank-extensie openen en een zoekwoord intypen. Het zal je dan vertellen voor welk zoekwoord die site rankt en welke bijbehorende pagina’s daarvoor ranken. Het is wel een handmatig onderzoek, maar geeft je een goed inzicht zonder dat je het in Google hoeft op te zoeken.

Hunter

Als je website hebt gevonden waar je graag een link op zou willen, wil je liever niet oneindig zoeken naar een e-mailadres of contactgegevens om deze te benaderen. Hunter maakt het makkelijk voor onder andere sales- en SEO-specialisten om de juiste persoon te vinden in een organisatie. Als je Hunter.io wil gebruiken, moet je eerst een account aanmaken en de extensie downloaden. Je kunt dan vervolgens gratis 100 aanvragen per maand doen. Mocht dit te weinig zijn, dan zijn verschillende betaalde plannen: Starter, Growth, Pro en Enterprise.

Streak

Wanneer je interessante websites hebt gevonden om te benaderen, kun je op een gegeven moment het overzicht verliezen. Streak helpt je om het overzicht te bewaren. Het is een CRM-extensie die je binnen Gmail kunt gebruiken of met andere Google Workplace (voorheen G Suite) apps. Het is een ideale CRM voor freelancers, startups en kleine bedrijven. Vooral omdat er een gratis optie is en een versie die heel betaalbaar is. Wat CRM-oplossingen betreft… Als je een Gmail-gebruiker bent, is dit een geweldig hulpmiddel om je linkbuilding-outreach te stroomlijnen.

Accepteer cookies

⚒️ Overige SEO-acties

Niet alle SEO-tools passen in een bepaalde categorie. Zo ook de SEO-tools hieronder. Je kunt ze voor verschillende analyses gebruiken zoals een zoekwoordenonderzoek, linkbuilding of technische SEO. Ze zijn zeker het benoemen waard omdat ze zomaar eens ergens van pas kunnen komen.

Quick Javascript Switcher

Zoals veel SEO-specialisten weten, gaan Javascript en de Google crawler niet altijd door een deur. Als content of links met Javascript op de website zijn geplaatst, kan het zo zijn dat Google de content of links niet crawlt en indexeert of dit kan langer duren dan normaal. Met het blote oog kun je niet altijd zien of het component op de website in Javascript is opgemaakt. Met de Quick Javascript Switcher-extensie kun je eenvoudig Javascript van een pagina verwijderen en weer terugzetten.

Robots Exclusion Checker

De Robots Exclusion Checker is een extensie die je direct vertelt of de pagina is geblokt door de robots.txt, noindex-tag of een canonical naar een andere pagina heeft. Wanneer je door de website aan het heen klikken bent, kun je dus snel zien of zoekmachines de pagina kunnen crawlen.

Robots Exclusion Checker.

Web Vitals

Een extensie die alle SEO-specialisten moeten hebben is Web Vitals van Google. De Web Vitals-extensie voor Chrome toont prestatiegegevens over de pagina’s die je bezoekt. Deze prestatiegegevens zijn essentieel voor alle sites om een goede en snelle gebruikerservaring te bieden. Het gaat om de volgende 3 belangrijke Core Web Vitals:

  • Largest Contentful Paint
  • Cumulative Layout Shift
  • First Input Delay

Web Vitals extensie.

Sheets for Marketeers

Dit is geen tool zoals de voorgaande tools, maar wel heel behulpzaam bij bijvoorbeeld een zoekwoordenonderzoek of het schrijven van meta titels en beschrijvingen. Op Sheets for Marketeers vind je verschillende tips om werken met Excel en formules sneller en efficiënter te maken. Daarnaast kun je ook verschillende templates voor Google Data Studio en Google sheets downloaden.

Sheets for marketeers.

Ken jij nog andere handige SEO-tools?

Of je nou de betaalde of gratis versie gebruikt, met deze tools kun je een goed beeld krijgen van hoe de website presteert en functioneert. Daarnaast kun je processen zoals linkbuilding en een zoekwoordenonderzoek beter stroomlijnen.

Mis jij een van jouw favoriete tools of extensies in dit artikel? Laat het in een reactie hieronder weten. Zo kunnen we elkaar helpen om analyses en processen te verbeteren en te versnellen.