Communicatie

5 steengoede campagnes voor meer diversiteit & inclusie

0

Er zijn veel bedrijven die meer diversiteit willen in en rondom hun organisatie. Een onderwerp dat hoog op de agenda staat, maar waarbij je eerst terug moet naar de kern. Inclusieve communicatie speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe zorg je ervoor dat het geen agendapunt meer is, maar voelbaar bij elke medewerker?

In mijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag, kwam ik 5 inspirerende campagnes tegen. Bedrijven die belangrijke stappen durven te zetten. Ik deel deze voorbeelden graag, om je te inspireren.

1. Randstad: een confronterende vraag

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. In het kader van deze dag, heeft Randstad een mooie campagne ontwikkeld: #BreakTheBias.

Eigenlijk is het concept simpel, maar daardoor komt de boodschap extra helder over. Ze vroegen zich af: ‘Wat gebeurt er als je kinderen vraagt om een directeur te tekenen?’ De uitkomst is voorspelbaar, maar drukt je ook met je neus op de feiten. Randstad Groep Nederland strijdt voor inclusief leiderschap, waar deze video een tastbaar onderdeel van vormt.

Accepteer cookies

2. LEGO: ook meiden kunnen bouwen

De campagne ‘Get ready for Girls’ van LEGO loopt al een paar jaar. Deze campagne gaat uit van de filosofie dat meer vrouwelijke posities in design, ontwerp, wetenschap en technologie kunnen zorgen voor een meer inclusieve wereld. Daarom zet LEGO zich in om meer vrouwen als productontwerper aan te stellen binnen het bedrijf. Hierbij werken ze samen met organisaties en rolmodellen die zich inzetten voor de volgende generatie vrouwen.

Together we can get the world ready for girls’ awesome creative power.

Uit onderzoek van de LEGO Groep blijkt dat 3 op de 5 Nederlanders nog steeds vindt dat er beroepen zijn waarvoor mannen beter geschikt zijn dan vrouwen, en omgekeerd. Dat is dan ook de reden voor LEGO om de volgende stap te zetten in hun campagne. ‘Meisjes zijn er klaar voor’.

Speelgoed zou inclusiever zijn als het team van designers achter het product ook inclusief is – Esmee Kuenen, Nederlandse element designer bij LEGO

Accepteer cookies

3. MediaMonks: een inclusieve werkplek

Bij MediaMonks strijden ze voor inclusievere werkplekken. Om dit te stimuleren, hebben ze The Empathy Experiment opgezet: een online ervaring die je meeneemt in bepaalde situaties op werk. Bij de start van het experiment typ je de naam in van  een collega waarmee je het goed kunt vinden. Diegene wordt vervolgens de leidraad van het verhaal, en de persoon waarop jij jouw keuzes baseert.

De game begeleid je door het effect van hoger of lager empatisch gedrag in herkenbare scenario’s. Hierbij geven ze aan: ‘Net als in het echte leven zijn er geen goede of foute antwoorden – alleen verschillende manieren om het gesprek te kleuren.’

Benieuwd? Je kunt The Empathy Experiment ‘spelen’ via deze link.

The Empathy Game.

4. Politie: wervingscampagne voor diversiteit

Als je de video’s van de nieuwe wervingscampagne van de politie bekijkt, is het doel meteen duidelijk: de politie wil diverser worden. Met meerdere persoonlijke video’s van agenten met verschillende achtergronden, zoomen ze in op de obstakels, kansen en mogelijkheden. En de overkoepelende campagnereclame komt ook zeker binnen. Een sterk en eerlijk verhaal, omgezet naar iets positiefs.

Accepteer cookies

5. Hema: inclusieve onderbroekenreclame

Een voorbeeld dat Kim Pot al eerder aanstipte in haar artikel, met een wijze les. Je kunt niet zomaar even een campagne rondom diversiteit of inclusie starten. Deze visie moet tot in de puntjes van je aderen stromen.

‘Een bedrijf dat consistent hetzelfde verhaal vertelt, is Hema. Zij tekende begin dit jaar een intentieverklaring ter bevordering van diversiteit en inclusiviteit. Daarnaast introduceerde Hema eerder al bijzonder geboorteverlof voor iedere medewerker. Zo wil Hema ervoor zorgen dat kinderen die in een gezin worden geboren, waar de moeder die bevalt geen onderdeel van is, even lang de tijd hebben om te hechten aan de ouders.’

Door deze consistentie in het uitdagen van de kernwaarde, werd de onderbroekencampagne met een model met stoma goed ontvangen. Kim: “Dat laat zien dat als je inclusiviteit écht op alle vlakken uitdraagt, het je merk alleen maar versterkt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HEMA (@hemanederland)

Ken je zelf nog een mooi voorbeeld van een soortgelijke campagne? Laat het dan vooral weten in de comments, ik ben benieuwd! En wil je meer lezen over diversiteit in communicatie? Lees dan zeker even dit artikel van John Verhoeven.