Content

Hoe verdien je geld met je eigen boek?

0

Ik weet zeker dat je er weleens van hebt gedroomd: een boek schrijven. En dan het liefst een bestseller natuurlijk. Wat komt daar allemaal bij kijken? En hoe zorg je dat je er ook geld aan verdient?

Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit vertellen in hun nieuwste boek ‘Het Bestsellerboek’ wat er komt kijken bij het schrijven van een bestseller. Voor de duidelijkheid: ze vertellen je niet hoe je een boek schrijft, maar wel wat jij kunt doen om te zorgen dat je boek een bestseller wordt.

Wat is een bestseller?

In de praktijk wordt een boek een bestseller genoemd als er veel van worden verkocht of als het boek hoog scoort in de ranglijsten. Wat veel is, daar zijn we het nog niet over eens. Of het boek succesvol is hangt af van het doel. Wil je dat zoveel mogelijk mensen je boek kopen, zodat het hoog in de lijsten scoort? Of wil je dat mensen je boek daadwerkelijk lezen en er vervolgens iets mee gaan doen, zodat het je meer bekendheid of nieuwe klanten oplevert?

Of jouw boek een bestseller wordt, hangt dus van verschillende factoren af, maar bepaal je uiteindelijk zelf.

Een boek schrijven begint met een helder doel

Om te zorgen dat je jouw boek uiteindelijk verkoopt, moet het aansluiten op de markt, op de vraag die er al is. Als het dat niet doet is er geen marketingtruc die van jouw boek een beststeller gaat maken.

Er zijn heel veel mensen die een boek willen schrijven, maar weinig doen het ook echt, want het is een flinke investering in tijd. Je wil wel dat die zich terugverdient. Daarom is het belangrijk om naast een onderwerp dat goed op de markt aansluit ook een helder doel en duidelijke doelgroep te kiezen. Dat heeft twee grote voordelen:

  • Je bent veel gemotiveerder om je boek te schrijven
  • Je boek bereikt beter het beoogde effect, zodat het de tijd en moeite die je erin hebt gestoken waard is.

Leven van de opbrengsten van een boek schrijven?

De kans dat dat je gaat lukken is klein. Nihil eigenlijk. Je hebt dus naast je boek een ander verdienmodel nodig. Daarom is het belangrijk dat het onderwerp van je boek ook aansluit op de rest van je bedrijf.

Over het algemeen is het verstandig om voor je boek ook dezelfde doelgroep te kiezen als voor je bedrijf. Die is immers al geïnteresseerd in het onderwerp en in jou, of in jouw bedrijf. Dat zijn de mensen die jouw boek waarschijnlijk graag kopen. Het gaat je misschien niet de grootste verkoop opleveren, maar wel hele relevante verkopen en daarmee kun je jouw doel zeker bereiken.

Geld verdienen met je boek volgens drie modellen

Nu we het gehad hebben over het onderwerp, het doel en de doelgroep kun je aan de slag. Meindersma en de Wit geven in hun boek heel veel tips over de cover, de titel en de inhoud. Wij gaan het nu hebben over hoe je daadwerkelijk geld gaat verdienen met jouw boek.

geld verdienen met jouw boek

In de reguliere boekenwereld wordt de verkoopprijs van een boek meestal gebaseerd op het kostprijsmodel, waarbij de productiekosten het uitgangspunt zijn om de verkoopprijs te bepalen. Wil je dat je boek een bestseller wordt? Dan moet je een stap verder gaan en komt er meer kijken bij het berekenen van de prijs. Hoe dat zit laat ik zien aan de hand van drie modellen:

  • Het kostprijsmodel
  • De prijs op basis van prijsperceptie
  • Het funnelboek

De prijs die je voor je boek zou moeten vragen hangt immers samen met het doel ervan. Wil je in de eerste plaats zoveel mogelijk boeken verkopen of is je primaire doel om meer bekendheid te krijgen en autoriteit op te bouwen?

Inkoopkosten of investering?

Voordat je de verkoopprijs van je boek berekent, moet je eerst afwegen of je de productiekosten van je boek ziet als investering of als inkoopkosten. Dat klinkt hetzelfde, maar is het niet. Als je van het kostprijsmodel uitgaat, dan beschouw je de kosten voor de productie van je boek meestal als inkoopkosten voor je bedrijf. Inkoopkosten zijn de kosten voor alles wat je nodig hebt voor dagelijks gebruik in je bedrijf. De opbrengst van de ingekochte artikelen draagt in dat geval rechtstreeks bij aan je omzet of vormt zelfs je volledige omzet. Kies je voor dit model? Dan is je doel om zoveel mogelijk boeken te verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs en/of met een zo hoog mogelijke marge.

Zie je je boek als investering? Dan zie je je boek als marketingtool. Het draagt uiteindelijk ook bij aan het verhogen van je omzet, maar dan strategisch, op de langere termijn. Dat sluit niet uit dat je in dit geval ook zoveel mogelijk boeken wil verkopen, want een grote afzet is ook aan te raden als je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid wil.

Deze afweging bepaalt hoe je de marketing benadert, waar de prijs van je boek een belangrijk onderdeel van is. Hoe je de kosten verder verwerkt, moet je echt met je boekhouder overleggen. Laten we nu de modellen verder bekijken.

Het kostprijsmodel

In het kostprijsmodel worden eerst alle productiekosten (denk aan redactie, ontwerp en drukkosten) bij elkaar opgeteld. De optelsom daarvan wordt door de oplage gedeeld en dan vermenigvuldigd met een marge, die meestal +/- 500% is. Bij de stukprijs die daar uitrolt wordt tenslotte nog 9% btw opgeteld, die na de verkoop moet worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Verder gaat er meestal een marge van 45% naar de boekhandel. Geef je je boek zelf uit? Dan is de rest voor jou. Geeft een uitgever je boek uit? Dan ontvang je royalty’s, meestal zo’n 10% van de netto verkoopprijs.

Prijsperceptie

De prijs van je boek bepalen is meer dan een simpele rekensom. Het is onderdeel van de positionering van je boek. Een boek dat vier keer zo duur is als het gemiddelde boek in dezelfde categorie, komt heel anders over dan een boek van minder dan een tientje. De prijs beïnvloedt bovendien niet alleen hoe mensen je boek zien, maar ook hoeveel commitment ze hebben om er iets mee te doen.

Het is vaak slim om dezelfde prijscategorie te kiezen als de boeken waar je tussen wil komen te staan. Daarmee zeg je dat jouw boek ook ‘zo’n soort boek’ is. Of ga er iets boven zitten om te laten zien dat jouw boek meer waarde biedt dan de rest. Het is de kunst om de balans te vinden tussen wat jij wil dat je boek uitstraalt en opbrengt, en wat consumenten van je boek verwachten en bereid zijn te betalen.

Het funnelboek

Je ziet het steeds vaker: een boek als tiny offer. Oftewel, een laagdrempelig instapproduct om mensen je funnel in te krijgen. De eerste stap is vaak het verzamelen van gegevens, bijvoorbeeld om je maillijst uit te breiden.

Bij prijsperceptie heb ik net nog geschreven dat een goedkoop boek minder serieus genomen wordt dan een duurder boek. Toch is het funnelboek enorm populair. De reden is heel simpel: een boek van een paar euro wordt veel eerder gekocht dan bijvoorbeeld een dure training en zelfs eerder dan een gemiddeld geprijsd boek.

De kans dat iemand na een ja op je boek ook ja zegt op je vervolgaanbod, is reëel, en in elk geval een stuk groter dan een ja op een advertentie met je duurste product of dienst. Maar waarom zou je in hemelsnaam een boek laten drukken? Kun je dan niet veel beter een gratis e-book inzetten? Het korte antwoord is nee. De markt is volledig verzadigd met gratis e-books. Je hebt vast en zeker ervaren dat de kwaliteit van een gratis e-book niet altijd even hoog is. Soms staat er op de afbeeldingen op social media een dikke pil en dan blijkt het in werkelijkheid een flut PDF van 6 A4’tjes te zijn met informatie waarvan je denkt: ‘Dit weet m’n oma nog’.  De neiging om ons e-mailadres te geven in ruil voor een gratis e-book wordt daardoor steeds kleiner.

Je boek laten drukken

Een boek heeft gewoon iets magisch, onafhankelijk van de prijs. Iets wat gedrukt staat is waar, en iemand die een boek op zijn naam heeft staan wordt als een expert beschouwd. Een boek gooi je niet zomaar bij het oud papier. Het is waardevol.

gedrukt boek lezen

Let wel op dat je altijd eerlijk bent over de prijs. Gratis moet écht gratis zijn. Je mag het woord gratis of kosteloos alleen gebruiken als je slechts de ‘onvermijdelijke kosten’ voor het ophalen of verzenden van het boek in rekening brengt.

Nu je weet via welke wegen je geld kunt verdienen met je boek, ben ik benieuwd of je direct na het lezen van dit artikel gaat schrijven aan jouw boek? Ook ik heb weleens gedroomd van een eigen boek, maar het valt me toch een beetje tegen wat er allemaal bij komt kijken als ik ‘Het Bestsellerboek’ van Meindersma en De Wit zo lees. Ik geloof dat we in Nederland het businessboek vooral als slimme marketingtool moeten zien. Dat is prima, maar dan schrijf ik toch liever artikelen op Frankwatching…

Over ‘Het Beststellerboek’

Wat me dan weer niet tegenviel is ‘Het Bestsellerboek’. Ik moet toegeven dat ik licht sceptisch begon met lezen. Hoeveel kun je zeggen over het schrijven van een bestseller? Heel wat, blijkt. Het is een toegankelijk boek met veel waardevolle informatie over écht alles wat er komt kijken bij het schrijven van een boek. Een must voor als je zelf overweegt om een boek te schrijven, maar er staan tussen de regels door ook marketingtips in die nuttig zijn voor iedere ondernemer. Laat je dus niet afschrikken door de titel.