Online marketing

Snel groeien als bedrijf? Doe wat je belooft & soms een beetje extra

0

De e-books en online cursussen vliegen je om de oren. Je downloadt een gratis weggever, laat je e-mailadres achter en komt in een mailfunnel terecht. Daar word je in eerste instantie overgehaald tot het kopen van een laagdrempelig product, met het uiteindelijke doel om je in een 1-op-1 traject te zetten van iemand die zich coach noemt. Is dit echt hoe we willen ondernemen tegenwoordig? Ik neem je mee terug naar de kern.

De marketing-FOMO

Toen wij begin 2020 startten met onze onderneming, voelde het bijna als een soort FOMO (fear of missing out) om mee te doen met de hype van wat ik noem ‘irritante Amerikaanse marketing’. Want als iedereen het doet, dan zal het wel werken? En er zijn genoeg bedrijven die ook bewijzen dat het wel degelijk werkt.

Toegegeven, ook ik heb weleens geëxperimenteerd met een weggever en daaraan gekoppelde mailfunnel. Maar toch geldt: been there, done that. De hele flow zat goed in elkaar met alle aspecten die experts aanraden, de weggevers werden goed gedownload en de mails werden goed gelezen. Maar uiteindelijk merkten we (aan het einde van de funnel) dat we vooral korting aan het strooien waren aan klanten die anders ook klant waren geworden.

Natuurlijk leverde het ook nieuwe klanten op, maar vergeet dit ook niet af te wegen tegen de kosten van de e-mailmarketingsoftware en bijbehorende advertenties. Dit bleek verre van rendabel, en eigenlijk stonden we er ook niet achter. En als we ons zelf zo ergeren aan deze vorm van marketing, hoe kun je dan verwachten dat het bij je klanten gaat werken? Schrappen dus! Als jij er ook zo over denkt…

Terug naar de kern

In 2,5 jaar tijd zijn we gegroeid van 0 naar ruim 800 jaarlijkse klanten. Zonder coaches, en met amper betaalde marketing. Het bewijs dus dat het écht wel kan op een andere manier. Soms staan we erbij stil en vragen we onszelf af: “Hoe dan? Wat is onze marketingstrategie nou eigenlijk?”. En dan lijkt het niet zoveel bijzonders. We “doen gewoon ons ding”. Misschien groeien we júist wel omdat we niet meedoen met marketinghypes waar de meeste mensen inmiddels toch een beetje allergisch voor zijn geworden.

Inmiddels is er het besef: eigenlijk hoeft marketing helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Kies voor een heel duidelijke positionering. Onze kern: we wilden een ‘moderne boekhouder’ zijn. Geen formeel en moeilijk taalgebruik, geen stapels papierwerk en geen ouderwetse systemen. De boekhouding is voor veel ondernemers al vervelend genoeg, fiscale termen en ingewikkelde systemen maken het er niet beter op. Toch zagen we dat de gemiddelde website en uitstraling van boekhoudkantoren daar niet op inspelen. En dáár – eigenlijk precies in de kern van onze missie – zagen wij een kans.

Tips voor jouw positionering

Om je goed te kunnen onderscheiden, is het belangrijk dat jij ook weet waar je voor staat. Denk eens terug:

  • Waarom ben of wil je gaan ondernemen?
  • Waarom doe je hetgeen wat je nu doet?
  • Waarom wil je dit zelf doen, en niet ergens anders?

Grote kans dat je daarmee al een antwoord krijgt waarmee jij je onderscheidt. Toets dit vervolgens ook bij je ideale klant:

  • Is jouw onderscheidend vermogen ook wel iets dat een probleem bij je klanten oplost?
  • Waarom zouden zij naar jou gaan, en niet naar je concurrent?
  • Is er wel degelijk (genoeg) vraag naar dat wat jij bedacht hebt?

Ook wij hebben dit onderzocht met polls en interviews bij tientallen (jonge) ondernemers in de creatieve sector. Superbelangrijk! Want voor je het weet zit je in je eigen tunnelvisie.

groeien

Je strategie uitwerken

Het begon voor ons met het rebranden van de boekhouder. En aangezien het beroep van een boekhouder dusdanig wordt geassocieerd met ‘stoffig’, was voor ons stap 1 om die hele term te skippen. We noemden onszelf ‘cijferbazen’. Een meer hedendaagse term die meteen laat dat cijfers – in tegenstelling tot onze klanten – wel óns ding zijn.

Daarnaast richten wij ons in vergelijking met een ‘traditionele’ boekhouders meer op advies, en minder op verwerking van bonnetjes. Samen met een UX-designer hebben we de app een simpele en moderne uitstraling gegeven. Alle ingewikkelde fiscale termen hebben we geschrapt, of omgevormd tot begrijpelijke informele taal. Deze stijl hebben we consistent doorgevoerd van app, tot website en tot social media. Hoe pas je dit zelf toe?

Huisstijl en uitstraling

Zorg ervoor dat je ideale doelgroep zich aangetrokken voelt tot je huisstijl en algehele uitstraling. Voor jonge mensen is dat anders dan voor een wat oudere doelgroep. Maar denk ook aan bijvoorbeeld verschillen tussen creatieve beroepen en formele beroepen, goedkope producten of luxe producten.

Gebruik geen vaktermen

Voer dit ook door voor al je tekstuele communicatie. Ook hiervoor geldt dat elke doelgroep graag op een andere manier wordt aangesproken. En misschien wel het belangrijkste: vermijd vaktermen! Laat je teksten eventueel lezen door een ideale klant, en toets heel bewust of je misschien bepaalde termen gebruikt die zij lastig vinden.

Kies bewust je platformen

Bedenk op welke platformen je potentiële klanten actief zijn. Op welke social media? Op welke websites? Bestaan er communities waarin je doelgroep actief is? Kies vervolgens heel bewust met welke platformen je actief aan de slag wil. En misschien nog wel belangrijker: kies ook bewust welke social media of platformen je (in elk geval op  het begin) even links laat liggen. Je kunt niet alles doen!

Globale strategie op platformen

Werk een globale strategie uit voor de social media en/of platformen waar je aanwezig wil zijn. Hoe wil jij jezelf laten zien op dit kanaal? Hoe zorg je ervoor dat je herkenbare branding ook daar zichtbaar wordt?

Een goede eerste indruk

Zorg vanaf de start voor een professionele uitstraling. Zorg voor een goed gevoel op de communicatiekanalen en voor een goede eerste indruk.

Je eerste klanten werven

Het vergt natuurlijk nog steeds aanvullende methoden om daadwerkelijk je eerste klanten binnen te halen. In plaats van investeren in dure coaches en betaalde advertenties, kun je kiezen voor actieve betrokkenheid in online communities. Het internet staat vol met ondernemersgroepen waar iedereen bereid is elkaar te helpen. Niet alleen konden wij daar bijvoorbeeld sparren met andere ondernemers zonder daar meteen duizenden euro’s voor neer te tellen, ook werden we steeds zichtbaarder door zelf actief deel te nemen.

Je kunt actief reageren op allerlei vragen, en zo je waarde én expertise laten zien. Dit, in combinatie met je positionering, trekt uiteindelijk klanten aan die echt bij je passen. Als jouw klanten zich ook in communities bevinden waar jouw expertise veelbesproken is, dan is het zeker de moeite waard om je hier ook in te verdiepen. Daag jezelf eens uit om voor een bepaalde periode elke dag een uurtje actief te zijn. Interacteer met andere content in de community, en maak jezelf zichtbaar. Let daarbij wel op ongevraagd reclame maken door bijvoorbeeld linkjes  naar je website te spammen. Dat is niet alleen meestal niet toegestaan, het werkt ook averechts.

Doe wat je belooft, en soms een beetje extra

Toen de basis eenmaal stond en de eerste klanten binnen druppelden was het eigenlijk heel basic: doen wat we beloven, met soms een beetje extra. Dat extraatje is bij ons bijvoorbeeld een welkomstpakketje dat we versturen na aanmelding als klant, een attentie met kerst, maar ook hier en daar grapjes verstopt in de app of in onze communicatie. Bijvoorbeeld een animatie van ons logo die een knipoog geeft, en vervolgens zegt dat we bezig zijn met het bij elkaar rapen van alle bonnetjes als mensen eventjes moeten wachten. Simpele extra’s, maar heel belangrijke bonuspunten voor de klanttevredenheid! Wat kan voelen als gewoon je werk doen, kan wel degelijk een strategie zijn.

Maak marketing niet te ingewikkeld

Laat je dus niet gek maken door wat je om je heen ziet en hoort. Doe niet mee aan de marketing-FOMO en ga geen marketingstrategieën kopiëren waar je zelf eigenlijk niet achter staat. Besteed ook niet gelijk duizenden euro’s aan coaches. Denk eerst na over wat jij te bieden hebt, wat bij jou past en hoe je dit consistent kunt uitdragen. Als je dit doet op je eigen originele manier, dán pas val je op. En groei je misschien nog wel veel harder!