Content

Hoe reanimeer je de bedrijfsblog?

0

Ik kom het net wat te vaak tegen. Bedrijven die een blog op de website hebben, maar waar voor het laatst een jaar geleden een artikel op is geplaatst. Dat doet iedere keer dat ik het zie toch een beetje pijn. Bloggen is nog steeds heel zinvol. Zeker als je goed voor ogen hebt waarom je het doet en je het consistent blijft doen. Het is tijd om de bedrijfsblog nieuw leven in te blazen.

De achterliggende oorzaak

Er is een blogsectie op de corporate website, maar daar is al even niets op geplaatst. Waarom niet? Geen tijd? Geen inspiratie? Tegenvallende resultaten? Het is belangrijk dat je eerst in kaart brengt waarom er geen content meer geplaatst wordt. Zet de websitestatistieken onder elkaar:

 • Hoe goed zijn de blogs die wel geplaatst zijn gelezen?
 • Hoe lang blijven bezoekers op de pagina?
 • Klikken ze daarna door?
 • Zijn er conversies behaald?

Daarna ga je door naar het praktische gedeelte:

 • Hoe verliep het proces van idee tot plaatsing van een artikel?
 • Hoe lang duurde het?
 • Wat was er lastig?
 • Wat ging juist erg goed?
 • Wie was erbij betrokken?

Zet al je bevindingen onder elkaar en bespreek ze met je MarCom-collega’s. Waarom is er in eerste instantie gekozen voor een bedrijfsblog? Wat was het doel? En is dat er één die nog steeds past bij de organisatie? Het kan zijn dat dat zo is. Maar het kan ook zijn dat het doel aangepast moet worden of dat bloggen voor jullie organisatie op dit moment niet haalbaar is. Dan kun je ervoor kiezen, als de artikelen wel goed werden gelezen, om de naam van de blogsectie te veranderen in bijvoorbeeld ‘Kennisbank’. Of om er losse landingspagina’s van te maken. Als het antwoord is dat de blog moet blijven, dan is het tijd om een plan van aanpak te maken. Deze keer gaat het wel lukken!

Verantwoordelijkheid

Wat ik vaak mis zie gaan is dat er niemand verantwoordelijk is voor de blog. ‘Oh, ik dacht dat jij iets zou schrijven deze maand?’, ‘Jij zou dat artikel toch plaatsen?’ etcetera. Dus dat is de eerste stap: maak iemand verantwoordelijk. Die collega hoeft echt niet al het werk te doen, maar houdt wel in de gaten dat afspraken worden nagekomen en spreekt het team aan als dat niet zo is.

Inspiratie

Voordat we over gaan naar de praktische zaken, is het eerst tijd om te brainstormen. Dan weet je niet alleen zeker dat er echt genoeg is om over te schrijven (of niet, dan ga je weer met elkaar in gesprek of jullie echt wel door moeten gaan met bloggen), maar voorkom je ook dat ‘ik heb geen inspiratie’ ooit nog als excuus gebruikt wordt. Voor de brainstorm is het belangrijk dat je er collega’s van verschillende afdelingen bij betrekt. Met z’n allen zetten jullie onder elkaar welke onderwerpen mogelijk interessant zijn voor de lezers van jullie bedrijfsblog.

Ik doe vast wat suggesties:

 • Alle vragen die er via de klantenservice binnenkomen
 • De bezwaren die sales te horen krijgt
 • Kennismaking met collega’s
 • Ontwikkelingen in de markt en jullie mening erover
 • Ontwikkelingen binnen het bedrijf, neem de lezer mee!
 • Terugblikken/vooruitblikken
 • Lijstjes: favorieten, manieren waarop je jullie product kunt gebruiken, dingen die jullie vaak horen maar wat niet klopt…

Laat je vooral ook inspireren door nieuwsbrieven of vakbladen uit jullie branche, van conculega’s en doe online wat onderzoek. Wat voor content komt er omhoog bij bepaalde zoektermen?

Leg het proces vast

Nu duidelijk is waar jullie over gaan schrijven, is het belangrijk om afspraken te maken over het proces. Hoe zorg je ervoor dat die artikelen ook daadwerkelijk op de website komen te staan? Het moet niet te vrijblijvend zijn, maar tegelijkertijd moet je realistisch blijven. Als jullie bijvoorbeeld al 1,5 jaar niks hebben geplaatst, dan is beginnen met ‘iedere maand een artikel’ een prima doelstelling.

Leg daarnaast het proces vast. Werken jullie met een contentkalender? Wie vult deze? Waar staat hij? Wie gaat de artikelen schrijven? Gebeurt dat intern of gaan jullie met een bureau of freelancer werken? Wie moeten er feedback geven? En wie plaats het? Door dit proces helder te hebben, kun je hier later niet op vastlopen.

Maak een voorraad

Het loopt met het maken van content vaak anders. Zorg dat je werkt aan een kleine voorraad, zodat je kunt schuiven als het even niet lukt met een artikel. Als je iedere maand een artikel plaatst, dan zou ik zorgen dat je drie artikelen op voorraad hebt. Dit geeft rust en zorg dat je door kunt gaan als het een keer tegenzit om wat voor reden dan ook. Door zo’n voorraad blijf je in je ritme. Daardoor is het werken aan en plaatsen van artikelen een stuk makkelijker.

Betrek de rest van de organisatie

Als je merkt dat het de bedrijfsblog weer met regelmaat gevuld wordt, is het tijd om de rest van de organisatie erbij te betrekken. Dat is belangrijk, zodat de MarCom verzekerd is van een constante stroom aan nieuwe ideeën. Daarnaast is het fijn als wat jullie plaatsen breed gedragen wordt binnen de organisatie. Dat helpt met het verspreiden en promoten van de artikelen.

Hoe pak je dit aan?

 • Benoem in kwartaalsessies en andere bijeenkomsten dat collega’s hun ideeën kunnen aanleveren en vooral hoe ze dat kunnen doen.
 • Stel een e-mailadres beschikbaar of zorg dat collega’s, bijvoorbeeld via jullie intranet een mogelijkheid hebben om ideeën en/of artikelen te uploaden.
 • Organiseer af en toe een nieuwe brainstormsessie waarin je steeds andere collega’s vraagt om mee te denken
 • Deel vooral ook de successen. Dat maakt het voor iedereen leuk om er aan mee te werken!

Evalueer

Het blijft belangrijk om te evalueren hoe het gaat. Niet alleen qua cijfers, maar ook qua proces. Zijn er zaken waar jullie tegenaan lopen? Heeft iedereen er nog een beetje lol in? Hoe kan de kwaliteit van de artikelen omhoog? En wat kunnen jullie doen om de content bij een groter en relevanter publiek onder de aandacht te brengen? Blijf met elkaar in gesprek.

Door eerst weer scherp te hebben waarom jullie willen bloggen, afspraken te maken over hoe jullie dat gaan doen en vervolgens met realistische doelstellingen aan de slag te gaan, weet ik zeker dat de bedrijfsblog weer nieuw leven krijgt. Ik hoop dat dit artikel je helpt om zelf weer lekker aan de slag te gaan. En als jullie bedrijfsblog lekker doorloopt, ben ik heel benieuwd: hoe zorg jij dat hij gevuld blijft?