Marketing technology

8 redenen om te starten met verkopen op een marktplaats

0

De rol van marktplaatsen binnen het e-commercelandschap is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Ook de populariteit onder consumenten neemt toe. De bekendste spelers zoals bol.com en Amazon winnen steeds meer terrein en dat zorgt ervoor dat je als online retailer scherp moet blijven. Waarom is de consument zo gecharmeerd van deze soort platformen, welke vormen van marktplaatsen bestaan er en welke voordelen heeft een transitie naar een marktplaats? In dit artikel vind je 8 redenen om te starten met verkopen op zo’n marktplaats.

Een online aankoop doen is niet meer weg te denken uit het aankoopgedrag van consumenten: met een paar klikken op een webshop of bijbehorende app is de bestelling geplaatst. Als je als consument specifiek naar een product op zoek bent en online gaat oriënteren, zijn er een aantal platformen die onmiddellijk opvallen: vanwege de goede vindbaarheid en ranking, het brede assortiment en de lage prijs. Vaak zijn deze platformen marktplaatsen. Een marktplaats is een platform dat kopers en verkopers samenbrengt en vaak een groot bereik heeft. Het is dus een gemiste kans als je hierop als online retailer niet actief bent.

Marktplaats X, Y of Z

Er zijn verschillende soorten marktplaatsen: verticale, horizontale en all-in-one marketplaces. Een verticale marktplaats zoals Zalando, verkoopt één dienst of productgroep (mode). Een horizontale marktplaats zoals Booking.com verkoopt meerdere diensten of productgroepen die iets met elkaar te maken hebben (accommodaties, huurauto’s, vliegtickets). En een all-in-one marktplaats, zoals Beslist verkoopt bijna alles. Uit ons recent onderzoek blijkt dat bol.com (68%) en Zalando (13%) in Nederland het meest populair zijn, waarbij bol.com dus een ruime voorsprong heeft.

Wat maakt marktplaatsen zo populair?

Consumenten hechten waarde aan het gemak van een ruim assortiment, een voordelige prijs en snelheid van bezorging. En dit gepaard met betrouwbaarheid. Een bekend platform dat het vertrouwen binnen de markt inmiddels heeft gewonnen, heeft de klant waar hij hem hebben wil. De kans dat een consument terugkeert naar een online platform waarbij die een positieve bezorgervaring heeft gehad, is groot. Daarnaast zijn er nog drie belangrijke pijlers:

1. Gemak door ruim assortiment

Consumenten zijn mede door marktplaatsen behoorlijk verwend geraakt als het gaat om vraag en aanbod. 2 op de 3 Nederlandse consumenten (66%) shopt bij een marktplaats vanwege het gemak en 69% vindt een ruim assortiment belangrijk. Consumenten willen iets te kiezen hebben en producten eenvoudig met elkaar kunnen vergelijken. Aanbevelingen vanuit een andere consument die het product eerder kocht, helpen hierbij. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een bepaalde kledingmaat iedere keer retour komt met de comment: ‘te klein’ of ‘te groot’.

2. Scherpe prijs

Naast het feit dat het voor consumenten belangrijk is om producten van verschillende merken met elkaar te kunnen vergelijken, speelt prijs ook een essentiële rol. Niemand wil te veel geld voor een product betalen. Iets meer dan de helft van de Nederlandse consumenten (55%) geeft dan ook aan voor een marktplaats te kiezen vanwege de scherpe prijs.

3. Snelle levering

Nederlandse consumenten zijn over het algemeen bereid om 4,2 dagen op hun online bestelling te wachten. Snelheid is dus ook een doorslaggevende factor: bijna de helft van de consumenten (45%) weigert te bestellen via marktplaatsen die geen snelle levering bieden. Dat is een behoorlijke uitdaging als online retailer, wanneer je maar met één vervoerder samenwerkt. Iedere vervoerder heeft tenslotte zijn eigen specialisme en flexibele levering is steeds populairder onder consumenten. Naast standaard aan huis levering (81%) zijn afhalen bij een servicepunt (35%), next-day delivery (27%) en avondlevering (23%) steeds meer in opkomst.

Het is dus als online retailers een serieuze overweging om na te denken over het aanbieden van producten via een marktplaats. Waarom? Je kunt direct verkopen zonder een eigen verkoopkanaal of webshop op te zetten, je straalt meteen vertrouwen uit en je hebt een groot bereik. Daarnaast kun je een nieuwe markt aanboren door nieuwe doelgroepen te bereiken. Het is natuurlijk productafhankelijk welk platform het meest geschikt is voor het product dat je wil verkopen. Wanneer je een fashion retailer bent, sluit een Zalando of Wehkamp beter aan dan bol.com.

Nieuwe klanten aantrekken via een marktplaats

In feite sluit je als retailer een partnerschap af met de betreffende marktplaats en wordt je daarmee externe verkooppartner, ook wel ‘derde verkoper’ genoemd. Op die manier kun je jouw producten aanbieden via het grote bereik van de marktplaats. En dat stelt de marktplaats in staat om klanten van het meest brede assortiment te voorzien: win-win.

Andere retailers die hun platform vrij recent hebben ‘opengegooid’ voor verkooppartners zijn bijvoorbeeld Blokker, fonQ en Decathlon. Zij verkopen naast hun eigen assortiment, dus ook het assortiment van derde partijen. Met deze vorm van samenwerking kun je als online retailer voldoen aan de vele verwachtingen vanuit de consument en geniet je van veel voordelen:

1. Geen opstartkosten

Om op een marktplaats te starten als verkooppartner heb je geen eigen online winkel nodig. Het is dus niet zo dat je je eigen online website aan de marktplaats koppelt. Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is: het assortiment. Je wordt op die manier in verschillende mate ontzorgd, omdat het opstarten van een eigen webshop ook veel tijd en geld kost.

2. Nieuwe markten aanboren

Via een marktplaats heb je een hoger bereik, dan via je eigen online shop. Dit komt omdat zij een bepaald marktaandeel hebben veroverd en de weg naar de consument voor verkooppartners vergemakkelijken. Bol.com heeft bijvoorbeeld al meer dan 10 miljoen klanten. Het bezoekersaantal van het platform per dag is onwijs hoog: gemiddeld 2,5 miljoen. Dat is iets dat je als online retailer zelf bijna niet voor elkaar kunt boksen. Je spreekt via een platform dus veel meer potentiële klanten aan.

3. Processen uitbesteden

Bij veel marktplaatsen is er de keuze om verzending, opslag en/of retouren zelf te doen of uit te besteden. Marktplaatsen willen het hun partners natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk maken. Mocht je ervoor kiezen om als retailer zaken in eigen handen te houden, dan is het wel van belang dat je aan dezelfde leveringbeloftes als de marktplaats kunt voldoen. Dit zorgt voor gelijke voorwaarden tussen alle partners en duidelijkheid richting de consument als deze een bestelling plaatst.

4. Laag risico

Veelal hoef je niet te betalen voor producten die je aanbiedt, maar niet verkoopt. Het aanbieden van een (klein of groot) assortiment via een marktplaats is gratis, tot het moment dat je een product hebt verkocht. Dan moet je commissiekosten afstaan. Deze kosten bestaan uit een vast bedrag en een percentage van de verkoopprijs.

5. Merkbekendheid

Door je aan te sluiten bij een marktplaats, maak je automatisch gebruik van de kwaliteit van het platform, merkbekendheid en de hoge klantwaardering. Deze zaken zorgen er allemaal voor dat klanten tevreden zijn en vaker terugkomen. Wat uiteindelijk meer winst oplevert.

Vergeet de voorwaarden niet

Tot slot, moet je als online retailer natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, om te kunnen starten met het verkopen via een marktplaats. Op die manier heeft ook de marktplaats de zekerheid dat de koopervaring en kwaliteit die zij wil bieden gewaarborgd blijft. Uiteraard zijn de precieze voorwaarden per marktplaats afhankelijk, dus zorg dat je je van tevoren inleest. Het aanbieden van producten via de juiste marktplaats biedt een hoop nieuwe kansen en potentiële groei met als gevolg een hogere conversie voor de onderneming.