Loopbaan

Wat je kunt leren van bedrijven zonder personeelstekort [5 lessen]

0

Tegenwoordig word je dagelijks geconfronteerd met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Deze krapte slaat momenteel alle records: nog nooit waren er zoveel mensen aan het werk, terwijl het aantal vacatures ook nooit eerder zo hoog was. Toch zijn er organisaties die hierdoor niet gehinderd worden. Wat doen zij anders?

Personeelstekort

Je ervaart het zelf vast ook: de verse broodjes bij de benzinepomp? Helaas gesloten vanwege personeelstekort. Lang wachten op het terras, een algemeen nummer bellen en urenlang in de wacht staan of het aantal burn-outs dat massaal omhoogschiet omdat medewerkers al maanden extra meters maken door het aantal openstaande vacatures.

Hoe komt het dan toch dat sommige organisaties wél voldoende medewerkers hebben? Door te kijken naar het recruitmentproces van deze organisaties, merk je al snel dat er winst te behalen is voor organisaties die met een personeelstekort kampen.

Op deze vlakken behaal je snel winst:

  • Vindbaarheid: goede vindbaarheid van je vacatures levert je kandidaten, concurrentievoordeel én naamsbekendheid op.
  • Nieuwe methodes: ontdek nieuwe, creatieve manieren om kandidaten te werven.
  • Money talk: wees niet bang om over geld te praten en realiseer dat dit belangrijk is.
  • Arbeidsvoorwaarden: denk buiten de kaders met bijzondere extra’s.
  • Werkgeversimago: wat maakt jou uniek als werkgever? Tell the world.

1. Verbeter de vindbaarheid van je vacatures

De meeste organisaties blijven vasthouden aan het plaatsen van vacatureteksten op Indeed of het leggen van folders op de balie. Met zo’n 80.000 vacatures op Indeed en folders bedrukt met de tekst “personeel gezocht” is de kans ontzettend klein dat je opvalt. Plaats je een vacature op je eigen website? Dan is het ook maar de vraag wie er toevallig op je website terecht komt.

Tijd om het anders aan te pakken! Begeef jezelf op andere kanalen of doe eens iets unieks met je vacature. Wist je bijvoorbeeld dat je jongeren perfect kunt bereiken op TikTok? Of dat je met een vacaturevideo nóg meer kunt vertellen over jouw organisatie zonder dat bezoekers ellenlange teksten moeten lezen? Ook een vacature-podcast kan echt het verschil maken. Dit is een laagdrempelige manier om meer diepgang aan je vacaturetekst te geven.

2. Bedenk nieuwe laagdrempelige methodes

Bekijk je vacaturetekst eens met een objectieve blik. Is het nog steeds een herschreven tekst die bestaat uit vaste onderdelen? Denk aan ‘wie zijn wij’, ‘wie ben jij’, ‘wat ga je doen’, ‘wat we bieden’ en ‘solliciteer’. Hierop heb ik maar één ding te zeggen: weg ermee!

Zo’n standaard vacaturetekst is totaal niet meer van deze tijd. Het past ook simpelweg niet meer in zo’n schaarse markt. Kijk eens kritisch naar je tekst, gooi de volgorde om en wees uniek en creatief met woordgebruik. Ook kun je,  zoals hierboven al genoemd, een vacaturevideo maken die je via social media verspreidt. Vraag potentieel talent alleen om een naam en nummer. Echt? Jazeker: het is lekker laagdrempelig. Het is echt niet zo dat je ineens honderden aanmeldingen krijgt. De sollicitaties die binnenkomen kun je met gemak terugbellen, enthousiasmeren en dus over de streep trekken. Blijkt het toch geen match? Dan heeft het telefoongesprek je een luttele 5 minuten gekost, maar is de kans wel groter dat er tussen de bellers een pareltje zit.

3. Money talk

De inflatie rijst de pan uit en mensen kunnen eigenlijk overal aan de slag. Medewerkers hebben dan ook meer eisen dan vroeger. Een marktconform salaris? Daar doet niemand het meer voor. Maken personeelskosten zo’n 30% van je balans uit? Maak daar maar 40% van. Dit kun je wellicht op andere vlakken weer rechttrekken.

Belangrijk is om terug te gaan naar de tekentafel en te kijken wat er op financieel vlak mogelijk is. Dat betekent heus niet dat je alleen maar geldbeluste en slecht gemotiveerde sollicitanten aantrekt. Feit is gewoon dat je in Nederland momenteel met een marktconform salaris weinig meer voor elkaar krijgt als werknemer. Hypotheken reizen de pan uit en ook energie is bijna niet meer te bekostigen. Als werkgever kun je daarop inspelen.

Vergeet niet om ook je huidige personeel eens te verrassen met een kleine opslag. Dit motiveert je medewerkers én zorgt ervoor dat jouw achterdeur langer dicht blijft. Zo bespaar je uiteindelijk ook weer op je recruitmentkosten.

meer, personeel, werkgever, tips,

4. Ga voor nieuwe arbeidsvoorwaarden

Standaard arbeidsvoorwaarden, waaronder een marktconform salaris, een x aantal vrije dagen en aansluiting bij een pensioenfonds, zijn niet meer speciaal. Om echt op te vallen, is het goed om eens dieper te duiken in wat jou als organisatie uniek maakt. Als jij zelf al niet weet waarom mensen bij jou moeten komen werken, dan weet een ander het al helemaal niet.

Kijk daarom eens verder naar je organisatie en bepaal samen met je medewerkers wat werken bij jou zo leuk maakt. Heb je bijvoorbeeld een horecagelegenheid met onmogelijke werktijden en moeten jouw medewerkers elke avond en elk weekend werken? Kijk eens of je dat kunt veranderen en of je jouw medewerkers meer vrij kunt laten nemen. Dan creëer je een unieke positie voor jezelf op de arbeidsmarkt in vergelijking met concurrenten. Je hebt meer mensen nodig, maar zult deze mensen ook sneller vinden doordat je wat flexibeler bent.

Ga dus creatief kijken naar wat jou als organisatie aan kop zet. Zijn dat gratis massages? Sportsessies? Of laat je jouw medewerkers à la carte hun eigen arbeidsvoorwaarden selecteren?

5. Werk aan je werkgeversimago

Hoe potentiële kandidaten jou als werkgever zien is ontzettend belangrijk voor het werven van nieuw talent. Je wil als organisatie authentiek zijn. Met een sterk werkgeversimago worden vacatures sneller vervuld door kandidaten die graag bij jouw organisatie willen werken. Zo ervaar je minder capaciteitsproblemen, waardoor je de dienstverlening kunt optimaliseren, minder retentie hebt en het verloop lager is.

Alleen vertellen dat je een goede werkgever bent is niet genoeg. Zorg er dus voor dat je ook echt een goede werkgever bent voor je medewerkers. Je medewerkers zijn immers je grootste fan.

Denk ook na over je verhaal: wat maakt jou als werkgever speciaal? Handig is als je hiervoor met je personeel in gesprek gaat en ontdekt wat ze bijvoorbeeld op feestjes vertellen. Gebruik deze informatie om je vacatureteksten en campagnes gerichter in te steken. In deze tijden draait het meer en meer om uniek werkgeverschap.

Draai jij met de markt mee?

Als je het als werkgever goed aanpakt, merk je maar weinig van de schaarste op de arbeidsmarkt. Maak stappen en groei mee met de vraag die er is. Eigenlijk niets anders dan ondernemen toch? Om relevant te blijven moet je meebewegen, anticiperen op veranderingen en ook direct actie ondernemen.

In dit artikel heb ik slechts 5 tips besproken en daarom ben ik benieuwd naar welke handige trucs jij gebruikt en waarom. Laat mij in de reacties hieronder weten wat een vacature voor jou pas echt uniek maakt!