Loopbaan

Werk aan je personal branding in 5 stappen

0

Hoor je steeds vaker dat je iets met personal branding moet doen? Of weet je eigenlijk wel dat het tijd is, maar houdt iets je nog tegen? De eerste 9 van de 10 jaren dat ik freelance heb ik praktisch niets gedaan aan personal branding. Ik vond het niet bij me passen, had er niet echt zin in. Nu werk ik er elke dag aan. In dit artikel lees je hoe ook jij stappen maakt.

Laat ik beginnen met wat bewijs te delen. Ik kan wel zeggen dat ik elke dag werk aan personal branding, maar wat levert dit dan op?

Personal branding: resultaten op LinkedIn.

 

Mijn primaire platform is LinkedIn. Elke dag post ik. Bovenstaande afbeelding is het resultaat van 340 opeenvolgende posts. Mijn doel? Primair om mezelf te branden om interesse voor mijn boek SUPERFREELANCER op te wekken. Inmiddels heb ik zo’n 700 boeken verkocht en levert de verkoop mij per maand €2.900 op aan winst (omzet – drukken en verzenden). Ook ben ik van 500 connecties naar 4.200 volgers gegaan op LinkedIn.

Over naar wat jij kunt leren van mijn personal branding-reis.

1. Kies een contentvorm

Ik denk dat veel mensen met de verkeerde stap starten als het gaat om personal branding. Mensen starten vaak met een platform. Maar je kunt beter een vorm van content kiezen dat bij je past. De een zal liever schrijven. De ander is beter met foto’s. Misschien houd jij liever een praatje voor de camera.

Kies een contentvorm die bij jou past. Dan is de kans groter dat je consistent blijft werken aan je branding. Je beleeft er namelijk meer plezier aan. Als het goed is, ziet je doelgroep dit ook terug, wat weer ten goede komt aan je resultaten.

Dit zijn de gangbare opties die je hebt:

 • Audio
 • Video
 • Tekst
 • Offline (bijvoorbeeld presentaties)

De contentvorm die bij mij past, is schrijven. De praktische invulling die ik daaraan gaf was:

 • Een boek schrijven
 • Elke dag een tekstbericht op LinkedIn
 • Een eigen blog starten
 • Gastbloggen (zoals deze 😉 )

Tegelijk met LinkedIn probeer ik ook op Instagram mijn berichten te plaatsen, want ik zag andere mensen daar succes mee halen. De visuele content maken was voor mijn zo’n grote stap, dat dit snel doodbloedde na enige frustratie.

Aan de andere kant kun je prima uitbreiden naar andere contentvormen als die wél bij je passen. Zo vroeg Lars Evers (directeur van Jellow) me in de zomer om samen een podcast te starten. Inmiddels heeft De Freelance Podcast 12 afleveringen en blijkt dat ik dit leuk vind om te doen.

2. Kies een platform

Als je duidelijk hebt wat je contentvorm is, dán ga je op zoek naar het platform dat bij deze content en bij jou past. De foutste manier van een platform kiezen is echter: omdat iemand anders dit ook doet. Toch zal ironischerwijs dit waarschijnlijk de trigger zijn om iets te gaan doen met personal branding. Omdat iemand anders dit ook doet en nu jij ook aan de bak wil. De truc is dus om iemand als inspiratie te zien, maar niet als rolmodel wiens stappen je exact moet kopiëren.

Kies je bijvoorbeeld voor video als contentvorm, dan hoef je niet per se uitsluitend op YouTube video’s te knallen. Dit zijn allemaal platformen waar je terecht kunt met je video’s:

 • Je eigen website
 • Videocursussen
 • Nieuwsbrieven
 • Externe sites
 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Udemy
 • Et cetera.

Wat je overigens niet wil doen? Elk platform kiezen. You can do anything, but you can’t do everything. Kies een platform dat bij jou past, maar ook zeker waar je doelgroep zich bevindt. Dit laatste is natuurlijk key als het gaat om de effectiviteit van je branding. Focus je op 40+-ers en verkoop je hypotheekadvies? Dan is TikTok waarschijnlijk niet het optimale platform, hoe leuk je het ook vindt om korte, grappige video’s te maken.

Jezelf onderscheiden met personal branding.

3. Vind je tone-of-voice

Zoals je merkt is de rode draad in dit artikel dat je bewust keuzes maakt. Dat is van mijn kant dan weer bewust. Je kunt namelijk beter tijd besteden aan het voorwerk, dan zonder plan op komen dagen.

Iets dat je niet wil vergeten in je plan, is je tone-of-voice. Dit betekent eigenlijk: hoe ga je de boodschap brengen?

Het foute antwoord is “ik ga gewoon mijzelf zijn”. Allereerst heb je een bepaalde doelgroep in gedachten en daar hoort wellicht een bepaalde tone-of-voice bij. Belangrijker is dat “jezelf zijn” een leeg begrip is. Want waarschijnlijk ben je niet te vangen met één eigenschap.

Doe jezelf een plezier en schrijf uit welke tone-of-voice je wil toepassen in jouw personal branding.

Bijvoorbeeld:

 • Professioneel, to-the-point en zakelijk. Voorbeeld: Justin Welsh.
 • Humoristisch, verhalend en brutaal. Voorbeeld: Aartjan van Erkel.
 • Persoonlijk, inspirerend en transparant. Voorbeeld: Suzanne van Schaik.

Vooral als je begint met je personal branding, heb je enige houvast nodig. Enige afkadering is ook handig om te hebben. Schrijf voor jezelf bijvoorbeeld 5 eigenschappen uit waaraan je content moet voldoen. Spiegel dan je eerste content ook met je eigenschappen.

4. Bepaal wat voor type content je gaat delen

Tot dit punt ben je vooral bezig geweest met wat jou motiveert. Dit terwijl elke opleiding en coach (die het niet zelf heeft gedaan) altijd begint met het bepalen van je doelgroep. Dat is bewust. Succes komt niet zomaar. Er is consistentie en geduld nodig om iets te bereiken dat de moeite waard is. Dat lukt alleen als je iets doet waar je daadwerkelijk plezier uithaalt.

Toch, dit is het punt waar je je druk gaat maken om je doelgroep. Uiteindelijk schrijf je voor iemand. Jij wilt iemand aanzetten tot iets. Om bijvoorbeeld zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Zodat jij later een cursus kunt verkopen.

Er zijn 3 vragen die je wil beantwoorden:

 1. Wie is de persoon voor wie je schrijft?
 2. Wat is het probleem van je doelgroep?
 3. Hoe ga je helpen dit probleem op te lossen?

Spiegel ik op mijzelf: mijn doelgroep is de ambitieuze freelancer die meer wil halen uit de business. Ik help door praktische content, eigen lessen én lessen van anderen te delen.

Er zijn een aantal invalshoeken voor je content, dit zijn een aantal:

 • Polariserend (99% doet x, maar ik raad het tegenovergestelde aan)
 • Inspirerend (kijk hoe persoon x het heeft gedaan)
 • Informerend (10 redenen waarom x niet werkt)
 • Motiverend (je kunt x bereiken als je y doet)
 • Grappig (5 grappigste fouten die ik maakte)
 • Praktisch (10 tips om x te doen)

Je hoeft hier niet per se uit te kiezen. Sterker nog, ik raad aan de mixen en matchen met je posts. Wel helpt het als je specifiek bekend wordt om wat voor content je schrijft. Zo volg ik een aantal mensen, waarvan ik ongeveer weet wat voor content ze posten. Ik, net als iedereen, houdt van deze voorspelbaarheid. Voorbeelden:

 • Justin Welsh – schrijft praktisch toepasbare tips voor solopreneurs
 • Suzanne van Duijn – schrijft down-to-earth posts over financiële vrijheid
 • Ben Tiggelaar – schrijft creatieve, diepgaande posts over psychologie in business

Deze mensen zijn voorspelbaar in het type content dat ze bieden, maar ook in de kwaliteit van hun content. Deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een goede manier om beter te worden in wat je doet is door te standaardiseren en te herhalen.

Andersom werkt het ook niet als je continu van doelgroep en type content switcht. Mensen gaan je volgen, omdat je een bepaalde boodschap hebt. En een manier waarop je die boodschap brengt. Verbreek je dat, verbreek je de connectie.

5. Hoe je harde resultaten krijgt

De laatste stap, die ik nogal eens mis in personal branding plannen of adviezen, is hoe je daadwerkelijk geld verdient aan je activiteiten. Hoe leuk je het ook vindt om content te maken, is er geen financiële beloning, dan verlies je op den duur de lol erin.

Nu ik een jaar actief post op LinkedIn en enig succes heb in leads en boekverkopen, kan ik ook iets zeggen over hoe je zorgt dat personal branding leidt tot geld in het laatje.

Maak een funnel

Is het je doel om leads te verzamelen? Of om een product te verkopen? Zorg dan dat je begint met het bouwen van een funnel. Dit betekent dat je mensen vanuit je socials naar een omgeving haalt waarbinnen je een connectie opbouwt. Het doel aan het einde van de funnel is natuurlijk dat de lead klant wordt bij jou.

Hoe je dit doet? Door bijvoorbeeld een gratis product weg te geven. Zoals een e-book, whitepaper of videocursus. Op mijn LinkedIn-profiel vind je bijvoorbeeld een link naar een gratis e-book over hoe je winnende offertes schrijft.

Het is een illusie om te denken dat na een goede post je direct nieuwe klanten krijgt. Allereerst zijn veel posts redelijk soft. Verkoop-achtige posts doen het namelijk niet echt goed om nieuwe mensen te bereiken. Daarbij komt dat mensen zo’n 8 – 12 contactmomenten nodig hebben voordat ze geïnteresseerd raken in wat jij te bieden hebt. Je wil dus met posts contact leggen met mensen en met je kennis, kunde of humor mensen kietelen en zorgen dat ze in de funnel komen, vanuit waar je verkoopt.

Zie je profielpagina als salespage

Het doel van je profiel is niet uitsluitend om te laten zien wie jij bent. Het doel is om je doelgroep door te leiden naar je funnel, productpagina of contactformulier. Hoe je dit doet?

 • Schrijf je profiel niet over jezelf, maar voor de lezer
 • Pitch de producten of diensten die je hebt te bieden
 • Roep op tot actie

De laatste kan ik niet genoeg benadrukken. Hoe erg iemand ook overtuigd is van je diensten, zonder aansporing om actie te ondernemen blijft het erbij. Voorbeelden om op te roepen tot actie:

 • Schrijf je via deze link in voor mijn nieuwsbrief
 • Klik hier om contact op te nemen met mij
 • Ga naar deze url om mijn boek te kopen

Start met iets kleins te verkopen

Als mensen je een half jaar volgen, kan het best zijn dat iemand bereid is een paar honderd euro te betalen voor coaching of een online cursus. Het probleem is dat dit uitzonderingen zullen zijn. Wat je beter kunt doen: een goedkoper (eerste) product maken en deze verkopen. Is de waarde significant meer dan wat mensen betalen? Dan is er een grote kans dat de kopers ook een volgend, duurder product, of je dienst zullen aanschaffen.

Ben je bekend met Cialdini? Dan weet je misschien dat dit het principe van wederkerigheid is. Oftewel: jij geeft mij iets waar ik maar een tientje voor betaal, maar eigenlijk €1.000 aan waarde bevat, dan is de kans groter dat ik jou ook €1.000 voor een masterclass ga betalen.

Neem de tijd

Regelmatig zie ik nieuwe influencers op LinkedIn verschijnen. Een maand lang kun je niet om ze heen. En dan ineens zijn ze weg. Alsof ze nooit hebben bestaan. Nu is dit sowieso een kwaaltje van ondernemers: alleen maar nieuwe dingen leuk vinden. Het probleem is dat dit lastig geld verdienen is.

Geld verdienen gaat makkelijker door iets te pakken wat werkt, of in theorie gaat werken, en daar je in vast te bijten. Standaardisatie en herhaling. Het kost tijd om:

 • Een significante groep relevante volgers op te bouwen
 • Elke dag een bericht te schrijven
 • Je tone-of-voice te vinden
 • Producten te maken
 • Feedback te vragen
 • En te verwerken

Dit is ook een reden waarom ik niet echt fan ben van de bekende “30 day challenges” als het gaat om personal branding. Allereerst creëer je zo de mindset dat het iets is dat een uitdaging moet zijn, en niet echt leuk is. Maar ook besluit je eigenlijk dat na 30 dagen het klaar is. Als iemand die 300+ dagen elke dag werkt aan zijn personal branding: ik begin nu pas wat succes te vinden.

Maak het proces zo leuk dat je niet na 30 dagen wil stoppen. En gun jezelf de tijd om te leren en itereren.