Marketing technology

Professionele webhosting voor bedrijven [5 voordelen]

0

Heb jij of werk jij bij een bedrijf dat online actief is? Dan is webhosting een belangrijk onderdeel, want door de webhosting staat jouw website online en is deze bereikbaar voor potentiële klanten. Investeren in goede webhosting kan dan ook een grote rol spelen in de groei van het bedrijf. Het helpt bedrijven namelijk om online betere resultaten te krijgen.

Een snelle website of webshop is super belangrijk, maar toch laten veel bedrijven hier nog kansen liggen.  In dit artikel wil ik het daarom gaan hebben over webhosting en dan met name over waarom het belangrijk is om als bedrijf te investeren in professionele webhosting.

Welke soorten webhosting zijn er?

Webhosting klinkt zo simpel, maar toch is het nog best een lastig begrip. Zeker wanneer je beseft dat je ook nog de keuze uit verschillende soorten webhosting hebt. Hieronder wil ik de verschillende soorten webhosting daarom even toelichten:

  • Shared webhosting: dit is de goedkoopste vorm van webhosting. Dat deze webhosting zo goedkoop is komt doordat je de servercapaciteit deelt met andere websites. Hierdoor wordt de kracht van de server ook verdeeld en is jouw website minder snel. Daarnaast lever je ook op veiligheid in, omdat er altijd wel een zwakke schakel op een shared server te vinden is.
  • VPS hosting: dit de volgende stap van webhosting. VPS staat voor Virtual Private Server en dat houdt in dat je een virtueel eigen server hebt. Het voordeel hiervan is dat je meer rekenkracht hebt en dus ook een snellere website of webshop hebt. Daarnaast is je de beveiliging beter, omdat de server niet helemaal bomvol met andere websites staat. De prijzen voor VPS hosting liggen dan wel weer wat hoger.
  • Dedicated hosting: dit is de meest geavanceerde en duurste vorm van webhosting. Bij deze vorm van hosting heb je namelijk een volledig eigen server. Alle rekenkracht van deze server wordt gebruikt voor jouw website of webshop. Veel grote bedrijven hebben dan ook een eigen dedicated server op locatie.

Als laatste heb je ook nog de keuze uit reseller hosting, WordPress hosting, Magento hosting en ga zo maar door. In principe zijn dit allemaal soorten hosting die draaien op een van de bovenstaande soorten servers. Ze zijn alleen wel allemaal afgestemd op een bepaald systeem als WordPress of Magento.

1. Betrouwbaarheid

Tegenwoordig heb je alleen binnen Nederland al de keuze uit tientallen verschillende hosting providers. Denk bijvoorbeeld aan een Cloud86, Vimexx en mijn.host. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit een groot aantal internationale hosting providers. In dit geval kom je bijvoorbeeld uit bij een SiteGround, Hostinger of Kinsta.

Nu is het eerste waar je op wilt letten de betrouwbaarheid. Zeker wanneer je met jouw bedrijf voor een groot deel afhankelijk bent van jouw website of webshop is betrouwbaarheid erg belangrijk. Waar je in dit geval met name op wilt letten is de uptime. De uptime geeft namelijk in een percentage aan hoeveel minuten per jaar jouw website online staat en dus bereikbaar is voor bezoekers. Heeft een hosting pakket een lagere uptime en dus een hogere downtime? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor de online doelstellingen van het bedrijf.

Goedkope hosting is voor de kosten natuurlijk een stuk aantrekkelijker, maar wanneer jij dus afhankelijk bent van jouw website of webshop is het veel slimmer om te kiezen voor professionele webhosting.

2. Snelheid

Elke website of webshop wil zo goed mogelijk gevonden worden in Google. Vanuit Google kun je namelijk veel potentiële klanten halen die op zoek zijn naar jouw diensten of producten. Echter is snelheid één van de factoren die meespeelt in de vindbaarheid van jouw website.

Google laat dit goed zien en merken met de komst van de Core Web Vitals. Dit is een update waarmee Google de kwaliteit van de getoonde websites in de zoekresultaten wil verhogen. Hier wordt dan vooral gekeken naar de gebruikservaring voor de bezoeker. De snelheid wordt hier op verschillende manieren in meegenomen.

Als je kiest voor professionele hosting kun je altijd uitgaan van een snellere website. Vooral wanneer je overstapt van shared hosting naar cloud- of dedicated hosting zal je grote verschillen merken.

Je kunt daarbij ook kijken naar hosting-providers die HTTP3 ondersteunen. Dit is een nieuw protocol dat zorgt voor betere transmissiesnelheden, kortere laadtijden en een nog stabielere verbinding. Op dit moment kun je hiervoor onder andere terecht bij A2 Hosting.

Webhosting-snelheid

3. Ongelimiteerde ruimte

Wanneer je kiest voor gratis of goedkope webhosting krijg je vaak maar beperkte opslagruimte en bandbreedte. Dit is erg jammer, want hierdoor moet je er goed op letten dat je onder deze limieten blijft. Ga je over de limieten heen? Dan zijn er hosting-providers die je website zelfs offline halen. Als je iets wil voorkomen is dat het wel!

Door te kiezen voor professionele webhosting is dit probleem al een stuk minder aanwezig. De limieten zullen namelijk een stuk hoger liggen. In de meeste gevallen zijn er zelfs helemaal geen limieten en heb jij een onbeperkte hoeveelheid aan opslagruimte en bandbreedte. Hierdoor kun jij zonder zorgen aan de SEO van jouw website blijven werken!

4. Betere beveiliging

Een ander voordeel van professionele webhosting is de beveiliging. Je hoort regelmatig dat er privacy gevoelige data wordt gestolen bij grote bedrijven. Nu zal er altijd wel een manier zijn waardoor hackers deze gegevens kunnen bemachtigen, maar toch zijn er ook een hoop maatregelen die je zelf kunt nemen om het toch voor een groot deel tegen te gaan.

Professionele hosting doet het op het gebied van beveiliging al een stuk beter dan goedkope of gratis webhosting. Zo worden de servers van professionele webhosting providers 24/7 gemonitord. Daarbij wordt er 24/7 gescand op virussen, worden er regelmatig beveiligingsaudits gemaakt en komen er regelmatig nieuwe updates beschikbaar voor het besturingssysteem. Al deze functionaliteiten samen gaan een hoop van deze aanvallen tegen en zorgen zo voor een beter beveiligde website of webshop.

Naast dit soort beveiliging functionaliteiten zijn er natuurlijk ook nog een aantal meer basis functionaliteiten. Denk in dit geval aan het gebruiken van een premium SSL certificaat, het maken van automatische backups en het gebruiken van een software als Cloudflare.

5. Meer omzet

Natuurlijk brengt professionele hosting niet alleen voordelen op het gebied van snelheid, beveiliging en andere aan de server gerelateerde zaken. Doordat jij kiest voor betere hosting is jouw website sneller. Dat resulteert uiteindelijk in een betere vindbaarheid in zoekmachines als Google.

Doordat jouw website of webshop beter gevonden wordt in de zoekmachines krijg jij meer bezoekers. Deze bezoekers hebben met hun zoekopdracht al aangetoond dat ze aansluiten bij jouw doelgroep. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze geïnteresseerd in jouw producten of diensten. Door jouw website goed in te richten en bijvoorbeeld gebruik te maken van e-mailmarketing en/of retargeting ads kun jij meer omzet uit jouw website halen. Dit is voor bedrijven één van de belangrijkste factoren en daarom is het belangrijk om te investeren in kwalitatief goede en snelle webhosting.

Welk type hosting kan worden beschouwd als snel?

Wanneer je het hebt over webhosting heb je eigenlijk de keuze uit drie verschillende soorten hosting. Het gaat dan om shared hosting, VPS hosting en dedicated server hosting. Welke hosting kun je hier nu precies zien als ‘professionele’ webhosting?

  • Shared hosting: dit is de goedkoopste vorm van hosting en heeft ook de meeste nadelen. Bij vrijwel alle hosting-providers kun je al voor enkele euro’s per maand een shared hosting-pakket afnemen. Zoals je hebt gelezen houdt shared hosting in dat je de server deelt en dat betekent een tragere en minder veilige server en website.
  • VPS hosting: de volgende stap is VPS hosting. Deze hosting is alweer een stukje sneller dan shared hosting, maar nog niet de snelste hosting. Je krijgt namelijk een eigen stukje op een server, maar verder staan er ook nog steeds andere websites op de server.
  • Dedicated hosting: dit is eigenlijk de enige vorm van hosting die je echt onder de supersnelle hosting kunt plaatsen. Met dedicated hosting heb je namelijk de hele server voor jezelf en hoef je dus niks te delen met anderen. Een groot voordeel hiervan is dat je het maximum van 99,99% uptime met jouw website kunt bereiken.

Wat kost professionele hosting?

Hoeveel de hosting precies kost is afhankelijk van het type server dat jij kiest.

Kies je voor VPS hosting? Dan beginnen de kosten vanaf €10 euro per maand en die kunnen oplopen tot ongeveer €100 euro per maand.

Kies je voor dedicated server hosting? Dan beginnen de prijzen vanaf ongeveer €100 euro per maand en die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. Dit is afhankelijk van het hostingpakket dat jij kiest.

Heb jij nog aanvullingen? Laat het weten in de reacties.