Loopbaan

Creëer met humor een goede werksfeer [3 tips]

0

Misschien hoor jij wel tot de groep mensen die hard kunnen lachen om de grappen van anderen. Zelf denk je dat je niet zo grappig bent en daarom probeer je het maar niet op je werk. Zonde! Humor verbindt: je kunt er een goede werksfeer mee creëren of er tijdens het netwerken je borrelpartner mee aan het lachen maken.

Humor is geen karaktereigenschap, wel een kwestie van focus. Net zoals het voor je gevoel opeens wemelt van de brildragers, als je net te horen kreeg dat je ogen er eentje nodig hebben. Zo zijn er opeens heel veel mogelijkheden voor een mooie grap als je er eenmaal op let. Hoe je die grap goed maakt is gelukkig een kwestie van de juiste technieken eigen maken.

Marc Gulikers inspireert met zijn boek Zo word je grappig (affiliate) om je eens een tijdje op humor te concentreren. Humor is namelijk een hele mooie communicatietool op de werkvloer.

Humor op je werk is nuttig

Lachen om een goede grap zorgt voor de aanmaak van dopamine en endorfine, het gelukshormoon.  Je bezorgt je collega’s dus een goed gevoel als je ze aan het lachen maakt. Samen lachen maakt ook dat je je verbonden voelt met de ander, het voelt alsof jullie een klik hebben. Dat goede gevoel en die onderlinge verbondenheid zijn kunstmest voor de sfeer binnen je team.

Die werksfeer is nu belangrijker dan ooit, aangezien de nijpende personeelstekorten inmiddels in elke sector een probleem zijn. Een goede werksfeer is een enorme plus als je mensen wil binden en als je mensen wil verleiden om juist voor jou te gaan werken.

Humor brengt werkgeluk zagen we al; gelukkiger werknemers zijn dan ook nog eens productiever – handig als je met minder mensen hetzelfde werk moet doen. Bij het netwerken kun je met humor mooie relaties bouwen, samen lachen helpt je jullie klik te vinden. En straks komen de kerst- en nieuwjaarsborrels weer voorbij: misschien aan jou de eer om te speechen? Dan zou het heel mooi zijn als je speech iedereen aan het lachen maakt, toch?

4 personen aan het lachen

Voor iedereen geschikt

Voor de spiegel check je nog even of alles aan je outfit klopt. Tevreden pak je je tas en als je even later kantoor binnen stapt, draaien alle hoofden zich hoopvol in je richting. Je pakt de vloer en laat de lach over je heen rollen. Wow, wat is dat toch een goed gevoel.

Niet het mijne. Ik schoof altijd met een enorm ochtendhumeur zwijgend achter mijn pc. En ook op andere tijdstippen was ik niet de gangmaker van de afdeling.

Als zelfstandig ondernemer zit ik al lang niet meer op een afdeling op kantoor. Nu krijg ik reviews als “de Brigitte Kaandorp van het zakelijk flirten” en “Mirjam, je brengt het met humor en een knipoog” als keynote spreker.

In het eerste punt uit Gulikers boek kan ik me dan ook helemaal vinden: we hebben wel vaak humor, maar het komt er niet altijd uit. Bijvoorbeeld omdat je bent gefocust op andere zaken.

Als je je wel gaat focussen op humor, overweeg dan eens de volgende punten en 3 tips.

Humor is niet zonder risico

Het is niet zo dat iedereen altijd hetzelfde grappig vindt.

De Scandinavische vorstenhuizen laten we hier gemakshalve buiten beschouwing: als een koningshuis een auto was, dan waren het Noorse en het Deense koningshuis tweedehands diesels met te veel kilometers op de teller om nog in de binnensteden te worden toegelaten.

Dit citaat is van Herman Koch en afkomstig uit “Het Koninklijk huis”. Zelf vind ik dit weergaloos grappig; ik kon mijn lachen niet inhouden bij het lezen. Toen ik het iemand anders voorlas bleef het stil. Best goed dus om even stil te staan bij welke grap waar past, vooral als het een grap is die je op je werk gaat vertellen.

Voorkomt dat, dat je een grap maakt die de ander niet grappig vindt? Niet helemaal, maar je kent zelf natuurlijk wel de sfeer waarin je werkt. Even goed nadenken voor je een grap in een speech verwerkt of je grap even voorzichtig op een collega testen die je goed kent levert je al veel informatie op. Een beetje risico blijft er altijd, maar geen risico nemen werkt ook niet. Een risicoloze communicatie die gegarandeerd nooit bij iemand verkeerd zou kunnen vallen, is ongelofelijk saaie communicatie. En dat straalt ook op je af. Als je wil boeien, of dat nu met humor is of op een ander manier hoort lef tonen en daarmee een beetje risico nemen erbij.

Ook cabaretiers weten niet altijd zeker wat werkt. Ze testen hun voorstellingen uitgebreid uit, schaven bij en schrappen wat niet werkt.

Het boek van Gulikers prikkelt om zelf te gaan experimenteren met humor. Wat is jouw stijl? Wat werkt? Hoe wil je het inzetten?

Een goede sfeer en verbinding door humor

Humor kan vele functies hebben, ik wil het hier hebben over humor als manier om je sociale relaties te versterken en om verbinding te maken. Een deelnemer aan een workshop Zakelijk flirten die ik gaf vertelde me trots dat hij in een financieringsgesprek met een grote financiële instelling het ijs brak met de opmerking; “Zo, allemaal in dezelfde winkel het pak gekocht?” Om zo te highlighten dat hij er als spannende ondernemer heel anders uitzag, dan het grijsgepakte beeld dat hij voor zich zag. Dat is geen verbindende humor.

Mensen ontspannen en gunnen de ander van alles als ze het gevoel hebben op één golflengte te zitten. Het benadrukken van tegenstellingen draagt niet bij aan het gevoel dat je je op diezelfde golflengte bevindt en is dus niet handig als je een financiering probeert los te peuteren.

Gulikers snijdt dit punt aan in zijn boek.

Do 1: kies een doelwit van je grap dat in emotioneel opzicht het juiste mikpunt is.

Hij haalt het voorbeeld van Martijn Koning aan die in zijn openingsspeech bij de Noord/Zuidlijn de betrokken bestuurders op de hak nam. Alleen bestond zijn publiek juist uit die bestuurders. Dat werd geen succes.

Een handleiding voor iedereen

Het boek Zo word je grappig staat vol met allemaal technieken , tips en oefeningen om je eigen humor-gen af te stoffen en te activeren, bijvoorbeeld over hoe je een onderwerp kiest.

Do 2: maak grappen over onderwerpen die je echt raken. Gulikers tipt ons om eens een lijstje te maken van dingen die je irriteren, verontrusten of vermoeien.

Op een lekkere zaterdagmiddag sta ik op een gezellige BBQ in gesprek met iemand die ik net had ontmoet. We praatten over ademhalingstechnieken, dat interesseert mij als winterzwemmer. En ergens moet ik niet opgelet hebben, want opeens hoor ik “Dat hebben zij gedaan”. Nietsvermoedend vroeg ik: “Sorry, wie?”. “Degenen die aan de touwtjes trekken”. Tip: doe nooit een moordspel met een wappie, er zijn zoveel daders, daar is geen lol meer aan.”

Het raakt mij dat de discussie met elkaar in onze samenleving zo is veranderd,  voor mij dus een onderwerp om grappen over te maken. Als je dan weer naar emotie kijkt, van de Do 1, is het wel handig als je weet hoe degene die je voor je hebt in deze discussie zit.

Wijnproeverij

Voordat je je een wijnkenner mag noemen, zul je veel wijn moeten proeven om zo je zintuigen uit te dagen. Gulikers verleidt je om hetzelfde met humor te doen. “Proef” veel: dompel je er in onder en train jezelf in het scherp observeren wat iets grappig maakt.

Do 3: struin het web eens uitgebreid af. Wie en wat vind jij grappig?

Humor en speechen

Hoe maak je iedereen aan het lachen als je een speech geeft?

Humor in je speech

In hoofdstuk 9 geeft Gulikers een concreet stappenplan wat je bijvoorbeeld kunt doorlopen als je een speech gaat schrijven. Je begint bij stap 1 met het kiezen van een onderwerp en bij stap 2 ga je daarover brainstormen. Schrijf van alles op wat er in je opkomt. Vervolgens ga je onderzoeken hoe jij daar in staat, dat is je attitude (stap 3). Daarna ga je in stap 4 op zoek naar je premisse door je af te vragen wat je zo irritant, verontrustend, vermoeiend, hypocriet, achterlijk, lastig, paradoxaal, gekmakend, intrigerend vindt aan ….  Nu heb je je basis, in de laatste vijf stappen ga je die gebruiken om, met Gulikers technieken, om te zetten in grappen. Die grappen ga je dan weer ordenen en in een logische volgorde plaatsen en dan heb je dus een speech met humor.

Grappig

Gulikers voorziet je van veel technieken, daagt je uit tot reflectie met concrete oefeningen en geeft je zelfs een stappenplan. Dat zou droog en technisch kunnen uitpakken, maar dat doet het niet. Er staan namelijk ongelofelijk veel grappen in. Ik deel er eentje met je:

De pauzes van die gast duren langer dan mijn relaties.

Werksfeer

Zo word je grappig - cover boek

Gulikers boek (affiliate) vertelt je hoe je grappiger wordt en dat is handig in privé-situaties maar zeker ook in je werk. Als teamlid helpt het je gunfactor te verhogen. Als je verbindende humor gebruikt, maakt dat een goed gevoel los bij de ander. Je collega aan het lachen maken boost je eigen sympathiefactor. Hoe sympathieker je collega je vindt, hoe meer hij je gunt. Handig om je doelen te bereiken.

En als leidinggevende werkt het zelf tonen van wat je graag ziet, zoals bijvoorbeeld humor om een goede sfeer te creëren, het beste. Oftewel “Walk the talk!”. Die goede sfeer maakt dat je mensen graag in jouw team werken en verleidt sollicitanten om juist voor jouw afdeling te kiezen. In deze tijd waarin het knokken is om de kandidaten en velen overwegen om te jobhoppen naar een plek waar het gras groener is, is het creëren van een goede sfeer misschien wel een topprioriteit geworden.