Data analytics

Gebruik datafeeds om je campagnes te optimaliseren: 3 slimme voorbeelden

0

Feedmanagement is in e-commerce dé manier om groei van je webshop te stimuleren. Een goede datafeed met productinformatie zorgt ervoor dat je je producten snel kunt presenteren via talloze kanalen. Maar het gebruikmaken van een databestand om je campagnes te optimaliseren voor leadgeneratie gebeurt veel minder vaak. En dat terwijl het superinteressant kan zijn, juist ook buiten e-commerce! In dit artikel praat ik je bij.

Wat is een feed?

Een feed is in feite een databestand met – in het geval van e-commerce – vaak productgegevens. In dit bestand staat allerlei vereiste en relevante productinformatie verwerkt, zoals een unieke ID, producttitels, -omschrijvingen of de prijs. Allerlei kenmerken die nodig zijn om dynamische productadvertenties te draaien op bijvoorbeeld Google, Facebook of marktplaatsen.

Zorg voor slim feedmanagement

Maar het kan ook interessant zijn om buiten een e-commercecontext gebruik te maken van feed based campagnes. Hiervoor gebruik je datasignalen zoals winkelgegevens in de retail, dekking in een bepaald verzorgingsgebied of het weer. Met deze informatie kun je campagnes niet alleen inrichten, maar ook slimmer en efficiënter aansturen.

Aan de slag met een datafeed? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Data moet beschikbaar en van goede kwaliteit zijn. Zorg dat je gegevens actueel, volledig en accuraat zijn.
  • Technisch gezien moet je de juiste skills hebben om een feed op te zetten. Gebruik de juiste tooling (zoals Channable of Datafeedwatch) en haal kennis in huis om deze tooling in te zetten.
  • Creativiteit is belangrijk om tot goede cases te komen en data goed te kunnen gebruiken. Hoe kun je extra opvallen met je boodschap door gebruik van data?
  • Goede hypotheses waar experimenten aan gekoppeld kunnen worden zijn een must: uiteindelijk moet de datafeed waarde toevoegen en een middel zijn om mee te testen.

Feedmanagement met first-party data

Voor het inrichten van de feed kun je in theorie gebruikmaken van iedere first-party data of third-party data. First-party data is data die een bedrijf rechtstreeks verzamelt en bezit, denk aan bijvoorbeeld alle data over je winkellocaties.

1. Voorbeeld winkeldata

In de datafeed kun je de winkellocaties die niet per se extra leads nodig hebben uit je campagnes filteren en juist pushen op de winkels die wél extra leads kunnen gebruiken. Op deze manier kun je op korte termijn met data slim inspelen op je campagnes door gebruik te maken van feedmanagement.

2. Voorbeeld dekking

Een ander datapunt dat interessant kan zijn is dekking, zeker als je met een e-bookingmodule werkt zoals audicien Schoonenberg doet. In hun datafeed wordt per locatie aangegeven wanneer het eerst beschikbare tijdslot is. Op basis van deze data (agendaruimte) wordt beslist of er wel of niet geadverteerd wordt. Stel dat iemand pas over twee maanden terechtkan in een specifieke winkel, dan moet je je afvragen of het zinvol is om daar nu op te adverteren. Doordat deze data inzichtelijk is via de feed, kun je hier handig op inspelen.

Feedmanagement met third-party data

Feedmanagement hoeft zich niet te beperken tot data die jij zelf beschikbaar hebt. Naast first-party data kun je in je datafeed ook gebruikmaken van third-party data. Deze data is meestal niet afkomstig van de directe relatie tussen een klant en bedrijf, maar van een externe bron die gegevens verzamelt.

Mens onder paraplu kijkt op mobiele telefoon.

3. Voorbeeld externe weerdata

Een voorbeeld van interessante third-party data zijn weergegevens. Voor merken zijn weersignalen een krachtig instrument om advertenties in een context te plaatsen. Merken als The North Face, Toyota en TUI maken hier al volop gebruik van. Hoe dat er in de praktijk uitziet?

Luchtvaartmaatschappij TUI zette externe weerdata in om meer kwalitatieve leads naar hun website te leiden, om zo het aantal vakantieboekingen te verhogen. Door deze data te implementeren, konden ze zowel op desktop als de mobiele app personaliseren. Op regenachtige, bewolkte dagen kregen gebruikers zonnige vakantiebestemmingen te zien. Zo ontworpen om de consument te laten verlangen naar zon en zee. En of dat werkte! Sterker nog, vanwege het grote succes werd 300% van het oorspronkelijke campagnebudget opnieuw geïnvesteerd in verdere campagnes om het eerste succes op grotere schaal te herhalen.

Voor een van onze eigen klanten, Schoonenberg, hebben we ook te maken gehad met een interessante case. We zagen dat er daadwerkelijk mensen naar de winkel kwamen voor een hoortoestel die geschikt is om mee te golfen in de regen. Dat bracht ons op het idee om op het moment dat het regent een uiting te pushen richting de doelgroep. Dankzij de datafeed kon dit gemakkelijk: door externe weerdata toe te voegen konden we het weer als realtime trigger benutten.

Ga efficiënter en effectiever aan de slag

De technologie is er. Je kunt de genoemde voorbeelddata en nog veel meer datasignalen gemakkelijk managen en met elkaar combineren om vervolgens je campagnes in te richten of slimmer en efficiënter aan te sturen. Je kunt ofwel inspelen op de relevantie van je uiting of je aanbod pushen op de juiste locatie en met de juiste targeting.

In feite kun je – door slim gebruik te maken van feedmanagement – efficiënter en effectiever met je budgetten omgaan. En dat is altijd fijn!